ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ

Ένα από τα σπουδαιότερα μέτρα προστασίας και πρόληψης (ΧΑΜ),στην επιδημία του covid-19,είναι η απόσταση.Θα πρέπει λοιπόν όπου βρεθούμε να τηρούμε,όσον είναι δυνατόν,την απόσταση των δύο μέτρων.

Γιά τα αυτοκίνητα,ο ΚΟΚ,προβλέπει την μονοδρόμηση οδών,ώστε να γίνεται με άνεση η κυκλοφορία και να μην δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού,είναι τα στενά σοκάκια που έχουν το κέντρο των παλαιών πόλεων και των νησιών.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας,θα είναι πολύ δύσκολο,να μη πω αδύνατον η κάλυψη του προσώπου.Η επαφή συνεπώς των ανθρώπων σε αυτά τα δρομάκια πρόσωπο με πρόσωπο θα είναι αναπόφευκτη.

Υπάρχει μία και μοναδική λύση να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η μονοδρόμηση αυτών των στενών δρόμων,ώστε η κυκλοφορία των πεζών να είναι πιο άνετη.

Σε αυτά τα μικρά-στενά δρομάκια,είναι αδύνατον να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων,εάν όμως γίνουν μονόδρομοι και γιά τους πεζούς,θα έχουμε τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

1) Δεν θα έρχονται άνθρωποι σε άμεση επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.
2) Θα είναι ο ένας πίσω από τον άλλον,οπότε ο βήχας,το φτέρνισμα η ακόμη και η ανάσα του άλλου,δεν θα μας βρίσκει στο πρόσωπο.
3) Εαν κάποιος βιάζεται και θέλει να προσπεράσει,θα μπορεί να το κάνει,με το να γυρίζει το πρόσωπό του από την άλλη πλευρά.
4) Τα καταστήματα θα έχουν μεγαλύτερο χώρο εξυπηρέτησης γιά τους πελάτες τους.
5) Με αυτή την λύση θα αξιοποιηθούν και άλλα δρομάκια και θα έχουμε επί πλέον καταστήματα.

Αυτές οι μονοδρομήσεις μπορούν να εφαρμοστούν και στα μεγάλα ξενοδοχιακά συγκροτήματα,άλλες εισόδους-εξόδους και γιά τα δωμάτια και γιά την παραλία.

ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Παναγιώτης Πεντζερίδης ( Επεμβατικός Διευθυντής Α΄καρδιολογικού Τμήματος Γενικό Κρατικό Νίκαια Πειραιάς “Άγιος Παντελεήμων)