«Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου είναι η Δρ. Διατροφή, η Δρ. Ηρεμία και ο Δρ. Χαρούμενος» (Σουίφτ Τζόναθαν).

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την αποφυγή ή την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φθινοπωρινού κρυολογήματος και των ιώσεων.
Το ανοσοποιητικό σύστημα, μας προστατεύει από βακτήρια, ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς η έλλειψη θρεπτικών συστατικών αποδυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού. Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στις ιώσεις ,σε σχέση με τους ενήλικες , καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Μια ισορροπημένη διατροφή όμως όχι µόνο μπορεί να τα προφυλάξει από κάθε είδους ίωση αλλά και να τα βοηθήσει να την αντιμετωπίσουν σε περίπτωση που έχουν ήδη αρρωστήσει.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτεί σταθερή πρόσληψη όλων των θρεπτικών στοιχείων και όλων των απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια ισορροπημένη διατροφή , που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά σε αφθονία, προϊόντα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας -όπως κρέας, ψάρι , αυγό και γιαούρτια-σε συχνή βάση. Και συγκεκριμένα, αυτά που αποκαλούμε προβιοτικά.

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν τονώνουν την ανοσολογική αντίδραση σε υγιή, καλά σιτισμένα άτομα. Τα προγράμματα μείωσης βάρους που χρησιμοποιούνται σε παχύσαρκα παιδιά με λιγότερες από 1200 kcal ανά ημέρα μπορούν να μειώσουν την ανοσολογική λειτουργία, και αυτό αποτελεί έναν καλό λόγο για να αποφευχθούν οι ανθυγιεινές «εξαντλητικές δίαιτες» κατά την παιδική ηλικία. Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας και η μείωση λίπους στη διατροφή μας μπορούν επίσης να μειώσουν την δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις μολύνσεις. Δώστε μεγάλη προσοχή στις διατροφικές ανάγκες τους οργανισμού σας ώστε να μπορείτε καταπολεμάτε τις εποχιακές ιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η λάθος διατροφική συμπεριφορά μπορεί να μας οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με αποτέλεσμα την δημιουργία εύφορου εδάφους για προσβολή από ιώσεις και κρυολογήματα.

Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση θερμίδων κυρίως ζάχαρης και παράγωγα αυτής, όπως γλυκά, προϊόντα σακούλας, ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη κ.α. αποφεύγουμε την καθώς και λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους και trans λιπαρά οξέα, όπως fast food, τηγανιτά γεύματα, προϊόντα σακούλας, κόκκινο κρέας.

Δεν ακολουθούμε εξαντλητικές δίαιτες που σίγουρα στερούνται των θρεπτικών στοιχείων και των απαραίτητων θερμίδων για τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην εξάντληση. Προσπαθούμε να κρατάμε ένα υγιές βάρος.

Προσέχουμε ιδιαίτερα σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας που μπορεί να οδηγήσει σε ευερέθιστο έντερο με αποτέλεσμα την δυσαπορρόφηση και παράλληλα την έλλειψη απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τέλος, μειώνουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση προϊόντων που είναι πλούσια σε συντηρητικά και διογκωτικές χρωστικές, καθώς επίσης και την κατανάλωση κορεσμένων λιπών και υδρογονομένων ελαίων.

Ακολουθώντας όμως την κατάλληλη διατροφική συμπεριφορά, μπορούμε να έχουμε πάντα το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε πολύ καλά επίπεδα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπορεί πάντα, να αμύνεται σε εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών. Ακολουθούμε, κατά βάση το μοτίβο μεσογειακής διατροφής, με επαρκή ποσότητα θερμίδων απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, αυξημένη κατανάλωση ψαριών, κυρίως λιπαρών, ξηρών καρπών.

Ως κύρια πηγή λιπαρής ύλης χρησιμοποιούμε μόνο αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Η ολοκλήρωση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς γίνεται με την επαρκή πρόσληψη νερού και φυσικά με την εισαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά μας.

Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά τρόφιμα πλούσια σε συστατικά ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα:
1) Βιταμίνη C
Πορτοκάλι, ακτινίδιο, πιπεριές (κόκκινη και κίτρινη)
2) Βιταμίνη Ε
Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σπόροι δημητριακών
3) Καροτενοειδή
Καρότο, κίτρινη και κόκκινη πιπεριά, γλυκοπατάτα, κουάκερ, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο
4) Βιοφλαβονοειδή
Κρεμμύδι, μπρόκολο, κουνουπίδι, σταφύλι
5) Ψευδάργυρος
Θαλασσινά(κυρίως στρείδια), ταχίνι, σουσάμι, γαλοπούλα, ηλιόσποροι, μοσχάρι, λιναρόσπορος
6) Σκόρδο
7) Σελήνιο
Τόνος, αστακός, γαρίδες, χταπόδι, καφέ ρύζι, σελήνιο, κρόκος αυγού, cottage cheese, λευκό κρέας
8) Ω3 λιπαρά οξέα
Σολομός, σαρδέλα, γαύρος, λιναρόσπορος, καρύδια, ταχίνι, αβοκάντο
9) Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
10) Προβιοτικά (γιαούρτι).

Κέντρο Ελέγχου Διατροφής

Γιώργος Μουλίνος

 

#########