1. Προηγμένες τεχνολογίες και μεθόδοι στον τομέα της Οπτικής και της Οπτομετρίας παρέχουν υψηλότερα επίπεδα οπτικής διαύγειας ακόμα και στην αντιμετώπιση της μυωπίας στα παιδιά
  2. Η εκπαίδευση στον τομέα της Οπτικής και της Οπτομετρίας είναι ένας κρίσιμος τομέας που χρειάζεται άμεση αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.

Οι προηγμένες τεχνολογίες και μεθόδοι στον τομέα της οπτικής και της οπτομετρίας παρέχουν πλέον την δυνατότητα στον Οπτικό-Οπτομέτρη να δώσει καινοτόμες λύσεις στην διόρθωση της όρασης. Η σημαντικότερη στιγμή του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των ειδικών οφθαλμικών φακών για τον περιορισμό της ανάπτυξης της μυωπίας στα παιδιά. Τα καινοτόμα προιόντα που έχουν πλέον και την έγκριση του FDA κυκλοφορούν και στην χώρα μας δίνοντας λύσεις στην διόρθωση της παιδικής όρασης.

Η παρουσίαση Φακών Επαφής με νέα υλικά που διασφαλίζουν σωστή και άνετη όραση στους χρήστες αποτέλεσε ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι των εργασιών του Συνεδρίου. Τέλος η αναφορά στην ιστορία του επαγγέλματος μέσα απο την στρογγυλή τράπεζα-συζήτηση για το μέλλον της Οπτικής-Οπτομετρίας στην χώρα μας συγκέντρωσε εκτός απο τους παρευρισκόμενους και πλήθος  διαδικτυακών συμμετοχών.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οπτικής & Οπτομετρίας, που οργάνωσε η ΠΕΟΟ,  στο οποίο συμμετείχαν με φυσική παρουσία πάνω από 155 επαγγελματίες του τομέα ενώ περισσότεροι από 600 το παρακολούθησαν διαδικτυακά το Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024 , το απόγευμα.

Οι συζητήσεις στο συνέδριο εστιάστηκαν στις καινοτόμες τεχνολογίες, τις νέες μεθοδολογίες,τα προβλήματα του κλάδου, την εκπαίδευση και τις επιπτώσεις νοσημάτων στην όραση, π.χ. του διαβήτη. Επισημάνθηκε η σημασία των επαγγελματιών να παραμένουν ενήμεροι και να ενισχύουν συνεχώς τις δεξιότητές τους προκειμένου να διατηρούν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε εκτενώς το πώς το υπό σύσταση Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου με την ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης και τη συνεχή ενημέρωση των Οπτικών – Οπτομετρών σε επιστημονικά αλλά και σε κλαδικά θέματα. Η  συνεργασία του ΝΠΔΔ με τον Τομέα Οπτικής και Οπτομετρίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα μπορούσε να αναδείξει το επάγγελμα του Οπτικού – Οπτομέτρη ως μία δυναμική και αξιοζήλευτη επιλογή.

Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που παρέχεται, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ΠΕΟΟ, αναμένεται να ενισχύσει εκ νέου τον κλάδο με αποφοίτους.  Η συνεργασία αυτή είναι αναγκαία για τη σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση των φοιτητών σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης. Η αύξηση του αριθμού των φοιτητών που επιλέγουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Τομέα Οπτικής και Οπτομετρίας θεωρείται απαραίτητη για τη διασφάλιση του μέλλοντος καθώς και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου.

Ο Τομέας Οπτικής και Οπτομετρίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών είναι ο πρώτος σε απορρόφηση των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας και ίσως από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που συμβαίνει αυτό γενικότερα. Το πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της Παγκόσμιας αγοράς, καθώς η τεχνολογική πρόοδος εξελίσσει συνεχώς προϊόντα, ενώ η έρευνα διευρύνει τους ορίζοντες με νέες εφαρμογές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις στους φακούς επαφής, με την παρουσίαση καινοτόμων σχεδιασμών που προσαρμόζονται καλύτερα στις προκλήσεις του συγχρόνου τρόπου ζωής, του εργασιακού περιβάλλοντος ικανοποιώντας τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών ατόμων που επιθυμούν διόρθωση του διαθλαστικού προβλήματος τους με την χρήση φακών επαφής, προσφέροντας υψηλότερα επίπεδα οπτικής διαύγειας και άνεσης.

Συγκεκριμένα, οι ομιλητές με θέμα την διόρθωση με φακούς επαφής κάλυψαν το πεδίο έρευνας και εφαρμογής των πρόσφατων εξελίξεων, σε νέους σχεδιασμούς πολυεστιακών και τορικών φακών επαφής, καινοτομίες στον τομέα των υλικών που χρησιμοποιούνται  για την κατασκευή τους π.χ σιλικόνης υδρογέλης, υπερυδρογέλης κλπ. Καινοτομίες που με την κατάλληλη επιλογή του υλικού, του σχεδιασμού και την συνδρομή του οπτικού – οπτομέτρη στην εφαρμογή τους, περιορίζει στο ελάχιστο τα συμπτώματα, ενοχλήσεων, κακής όρασης, ξηρότητας κ.α.

Παρουσιάστηκαν επίσης εξελίξεις στους πολυεστιακούς οφθαλμικούς φακούς, σε υλικά και σχεδιασμούς που εγγυώνται άμεση προσαρμογή παρέχοντας άνετη και ευκρινή όραση σε πολλαπλές αποστάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των διοπτροφόρων που έχουν προβλήματα με την μακρινή και την κοντινή όραση ταυτόχρονα. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται στην αγορά με εγγυημένη αποτελεσματικότητα στο άτομο που θα επιλέξει την λύση αυτή με τον οπτικό -οπτομέτρη του, ο οποίος θα κάνει την τελική εφαρμογή και παραμετροποίηση του προϊόντος.

Μια ολόκληρη ενότητα των εργασιών του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις νεότερες προσεγγίσεις που αφορούν στη διαχείριση της παιδικής μυωπίας, η οποία  μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όρασης αργότερα στη ζωή. Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης και της τακτικής παρακολούθησης τονίστηκε ως κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της μυωπίας​​.  Δεδομένα υποστηρίζουν τη χρήση εξειδικευμένων οφθαλμικών φακών, αλλά και άλλων μεθόδων,  με δομή που ενθαρρύνει την επιβράδυνση της μυωπίας, μειώνοντας την επιμήκυνση του οφθαλμικού βολβού. Μελέτες δείχνουν τη σημαντική επίδραση της χρήσης αυτών των φακών στη μείωση της προόδου της μυωπίας στα παιδιά, προσφέροντας ελπίδα για καλύτερη διαχείριση του προβλήματος στο μέλλον.

Το συνέδριο γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, υπογραμμίζοντας το διαρκές καθήκον της για την προώθηση της γνώσης, των τεχνολογικών καινοτομιών και της επαγγελματικής ανάπτυξης. Χορηγοί στο συνέδριο ήταν οι εταιρείες Gerolymatos, Johnson & Johnson, Bausch+Lomb, Bairamoglou, Amvis, Aricon, Kokkoris Optics, Liponhit, Mainsys, Union Οptic, Triantaphyllou, – Optoya-Zeiss και Συκαράς, ενω χορηγοί επικοινωνίας ήταν  τα ΟΠΤΙΚΑ ΝΕΑ , το  Eye Μagazine και το Optometry Νews.

#########