ΑΞΙΖΕΙ!

Μια Αφρικάνικη παροιμία λέει: « Για να μεγαλώσει ένα παιδί, χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό !! »…Κάποιο νέοι όμως, παρ΄όλη την νοητική τους ικανότητα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σχολικές ή επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Ταξιδέψαμε μέχρι το νησί της Θάσου στο χωριό Καζαβίτι/Μεγάλος Πρίνος ,για να συναντήσουμε το ζεύγος Κωνσταντινίδη, όπου μας μίλησαν για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1987,με ιδρυτές τους ίδιους ,οι οποίοι έχουν μακροχρόνια επαγγελματική εμπειρία σε οικογενειακής μορφής προγράμματα εφήβων με μαθησιακά προβλήματα στην Γερμανία.

Η κυρία Κωνσταντινίδου/Δανανά Παλατιανή, ειδική θεραπεύτρια και ο κύριος Κωνσταντινίδης Νικόλαος, εργασιοθεραπευτής μας παρουσίασαν το πρόγραμμα τους, που έχει σκοπό να δώσει την δυνατότητα σε νέους με προβλήματα ενσωμάτωσης σε ιδρύματα ή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες ,να διαμορφώσουν σταδιακά μια καινούργια συμπεριφορά σε διαφορετικές πολιτιστικές συνθήκες. Μέσα από τον καινούργιο τρόπο ζωής και το περιβάλλον, ο κάθε νέος διευκολύνεται να έρθει σε σύγκρουση με τις δικές του αξίες ,ρόλους και πρότυπα συμπεριφοράς και να τις επανεξετάσει ,μέσα από εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφοράς, σ΄ένα προστατευτικό περιβάλλον που του παρέχεται και να συμβάλλει στην προσωπική του ανάπτυξη.

Αυτές οι σκέψεις και το κίνητρο να συνεχίσουν τον εναλλακτικό τρόπο δουλειάς που μέχρι τότε εξασκούσαν, ήταν η αιτία για τον Νίκο και την Νίτσα Κωνσταντινίδη να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα και να ιδρύσουν το Πρόγραμμα βιωματικής παιδαγωγίας με προβληματικούς νέους, στο νησί της Θάσου.

Ψάχνοντας για υποστήριξη στην προσπάθειά τους αυτή, βρέθηκε κι ο ανάλογος Γερμανικός φορέας που έκανε εφικτή μια δημιουργική συνεργασία.

Στην ίδρυση του προγράμματος συμμετέχει ενεργά κι η αδελφή της Νίτσας Κωνσταντινίδη ,η  Ελένη Δανανά ,η οποία σπούδασε Κοινωνική Εργασία στην Γερμανία κι εργάζεται ως Κοινωνική Λειτουργός στην Ελλάδα.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην ανάπτυξή τους και στο περιβάλλον τους και χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Στο Παιδαγωγικό αυτό πρόγραμμα τους δίνεται η δυνατότητα να βγουν από το οικείο τους περιβάλλον και να συλλέξουν εμπειρίες και βιώματα ,σ΄έναν άλλο πολιτισμό που θα τους βοηθήσουν να αποβάλλουν τα προσωπικά τους προβλήματα.

Το βίωμα είναι αυτό που προέχει σαν παιδαγωγικό μέτρο. Στο καινούργιο περιβάλλον, μπορεί ο νέος μέσα από δραστηριότητες, όπως την συμμετοχή σε κοινωφελή έργα, την συνεργασία σε πιλοτικά οικολογικά μέτρα και την σωστή διαμόρφωση του ελεύθερου χρόνου του,( όπως είναι η ιππασία, το ψάρεμα κι η ορειβασία σ΄ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη της Βορείου Ελλάδας), να αποκτήσει αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση και μια θετική στάση απέναντι στους άλλους.

Επιπλέον μέσα από την δουλειά με δημιουργικά μέσα, προωθείται η επαφή με τον εαυτό του και τους άλλους.

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι:

  • Η ζωή σε απλές συνθήκες
  • Σταθερότητα κι εντατικοποίηση των σχέσεων (νέων κι ενηλίκων) με ξεκάθαρους όρους για την συμβίωση.
  • Η βίωση της προστασίας μιας ομάδας
  • Η συμμετοχή όλων για την επίτευξη ενός στόχου
  • Η κοινή ευθύνη σαν υπαρξιακή αναγκαιότητα
  • Η αποστασιοποίηση από το οικείο περιβάλλον
  • Η συλλογή εμπειριών για την από κοινού επίλυση προβλημάτων.
  • Οι οικολογικές δραστηριότητες μέσα σ΄ένα μαγευτικό περιβάλλον.
  • Η ανάληψη ρόλων μέσα από υποχρεωτικές δραστηριότητες στην καθημερινότητα (φροντίδα ζώων ,μαγείρεμα ,φροντίδα κήπου κ.λ.π.)
  • Οι νέοι μαθαίνουν στην καθημερινότητα να λύνουν τα προβλήματά τους μέσα από συζήτηση.

Οι Παιδαγωγοί χρησιμοποιούν ιδιαίτερους τρόπους προσέγγισης κι ανάπτυξης της εμπιστοσύνης. Κάθε εξέλιξη σ΄αυτόν τον τομέα ενισχύεται θετικά. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις, συμβάλλουν στην καλύτερη κοινωνική επιδεξιότητα και οδηγούν μακροπρόθεσμα σε αποτελεσματικό αυτοέλεγχο.

Ένα μεγάλο προτέρημα του προγράμματος είναι ότι διευθύνεται από μια οικογένεια. Οι νέοι φιλοξενούνται σε ιδιόκτητο σπίτι της οικογένειας Κωνσταντινίδη. Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό σπίτι, όπου έχουν διατηρηθεί όλα εκείνα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής που είναι αυθεντικά και που επιτρέπει την άνετη συμβίωση 10 ατόμων. Κάθε νέος έχει το δικό του δωμάτιο και μπορεί να χρησιμοποιεί όλους τους κοινόχρηστους χώρους όπως π,χ, σαλοτραπεζαρία, χώρος δραστηριοτήτων κ.λ.π. Στο σπίτι προστίθεται ένας αρκετά μεγάλος χώρος που χρησιμοποιείται σαν αγρόκτημα και φτάνει μέχρι το δάσος.

Το ζεύγος Κωνσταντινίδη/Δανανά, γίνονται αμέσως αποδεκτοί στον γονικό ρόλο, καθότι οι ίδιοι είναι γονείς. Σημαντικό ρόλο έχουν κι η αδελφή κι η μητέρα της Νίτσας Κωνσταντινίδη, που αυθόρμητα παίρνουν τον ρόλο της θείας και της γιαγιάς αντίστοιχα.

 

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Το πρόγραμμα αποσκοπεί να συμβάλλει στην δημιουργία παρόμοιων πρότυπων μορφών ή μοντέλων διαπαιδαγώγησης και θεραπείας, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες και προβληματισμούς των νέων καθώς επίσης και στην οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για την επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση νέων ,που απειλούνται από την ανεργία και χρειάζονται ειδική στήριξη. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω

  • της ενημέρωσης Κρατικών κι Ιδιωτικών φορέων
  • της εκπαίδευσης/μετεκπαίδευσης ειδικών επαγγελματιών του κλάδου
  • σεμιναρίων ,συνεδρίων κι ερευνών
  • της μαζικής ενημέρωσης
  • της επίβλεψης
  • της ανταλλαγής και συνεργασίας με άλλες χώρες
  • της οικονομικής ενίσχυσης από φορείς ή προγράμματα της ΕΕ

Εξαιτίας του προγράμματος ,επισκέπτεται το νησί της Θάσου (χειμώνα – καλοκαίρι) ένα ευρύ κοινό από επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, αλλά και φίλοι της οικογένειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

#########