Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ) είναι μια χρόνια αναπνευστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από βήχα, πτύελα, συριγμό  και δυσκολία στην αναπνοή με αίσθημα έλλειψης αέρα (δύσπνοια).Τα παραπάνω μπορεί να εμφανιστούν όλα μαζί ή ένα από αυτά στην αρχή και στη συνέχεια τα άλλα.

Τα προβλήματα αυτά προκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά από το ΚΑΠΝΙΣΜΑ .   Το κάπνισμα είναι η βασικότερη αίτια της νόσου που ουσιαστικά είναι μια  χρόνια φλεγμονή του βρογχικού δένδρου που   τα συμπτώματα της με το χρόνο να γίνονται εντονωτερα.Περίπου 400 έως 450 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μπορεί να πάσχουν από ΧΑΠ, αλλά μόνο οι μισοί έχουν διαγνωστεί. Διεθνώς, η ΧΑΠ είναι η τέταρτη κατά σειρά αιτία θανάτου και η τρίτη αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο. Από τις πέντε πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως μόνο η ΧΑΠ εμφανίζει θεαματική αύξηση στον πληθυσμό τα τελευταία χρόνια και το 2020 αναμένεται να είναι η τρίτη αιτία θανάτου.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν βήχα, παραγωγή φλέματος, συχνά κρυολογήματα, δυσκολία στην αναπνοή, εύκολο λαχάνιασμα στη σωματική κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά συχνά δυσκολεύουν απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως: βάδισμα, ανέβασμα σκάλας, περίπατος στην εξοχή με τα παιδιά, ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης (ντύσιμο κ.λπ.). Η προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων της Χ.Α.Π. επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών και αυτή η επιδείνωση της νόσου οδηγεί συχνά σε παροξύνσεις. Οι παροξύνσεις της ΧΑΠ έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους ασθενείς αλλά και στο σύστημα υγείας: Μειωμένη φυσική δραστηριότητα, μειωμένη ποιότητα ζωής, αυξημένη θνητότητα, ταχύτερη έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας και αυξημένη χρήση των δομών υγείας.

Τα φάρμακα για την ΧΑΠ είναι από τα πιο ακριβά σε σχέση με φάρμακα άλλων νοσημάτων

Διάγνωση

Ο βήχας ,η εύκολη κόπωση ,ο συριγμός ,η καθημερινή απόχρεμψη είναι η βασική αίτια που πρέπει να πάμε στον πνευμονολόγο .Ένα από αυτά τα συμπτώματα   είναι αρκετό για να μας υποχρεώσει να δούμε έγκαιρα το πρόβλημα μας και όχι να πούμε « κρύωσα λίγο, ας πάρω  μια αντιβίωση και αύριο θα είμαι καλά». Σχεδόν με πλήρη βεβαιότητα σε έναν καπνιστή ο βήχας, ο συριγμός, τα πτύελα,  η δύσπνοια από μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, σημαίνουν απόφραξη των αεραγωγών  που είναι ο πυρήνας της νόσου Ο βαθμός της απόφραξης των αεραγωγών καθορίζεται από  την  Σπιρομέτρηση που με βάση αυτή θα αποφασίσει ο πνευμονολόγος την κατάλληλη θεραπεία και τη διάρκεια της.

Θεραπεία

Μετά από τον σπιρομετρικό έλεγχο ο οποίος  έχει καθορίσει τον βαθμό απόφραξης των αεραγωγών ο πνευμονολόγος  θα  δώσει την κατάλληλη για τον συγκεκριμένο  ασθενή θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα  .

Πολλές φορές οι ασθενείς διακόπτουν την θεραπεία αυθαίρετα  με το επιχείρημα ότι «αφού σταμάτησε ο βήχας γιατί να παίρνω τα φάρμακα , αφού δεν έχω δύσπνοια, κλπ». Αυτό είναι λάθος, αρκεί να αναλογιστεί  κανείς  ότι η νόσος είναι χρόνια όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης ,η υπέρταση ,η υπερχολυσταιριναιμία κ.λ.π.

Ας αναλογιστεί λοιπόν κανείς εάν μπορεί να πει « αφού είναι καλό το σάκχαρο μου γιατί να μην κόψω την ινσουλίνη που παίρνω?». Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι μόλις σταματήσει τη θεραπεία αμέσως θα απορυθμιστεί το σάκχαρο . Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην ΧΑΠ,  απλά θέλει λίγο παραπάνω χρόνο ο ασθενής για να καταλάβει το λάθος της διακοπής των εισπνοών .

Εδώ πρέπει να τονίσουμε το μέγεθος και της δικής μας ευθύνης ως πνευμονολόγοι που δεν περάσαμε αυτό το τόσο απλό μήνυμα στην κοινωνία . Ενώ δηλαδή, σε κάθε γωνία της χώρας όλοι ξέρουν την καλή και κακή «χοληστερίνη» ,και πολύ καλά κάνουν , εμείς οι πνευμονολόγοι δεν περάσαμε ανάλογα το μήνυμα για  το πόσο επικίνδυνη είναι η κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου, του μυοκαρδίου κλπ και το πώς η καλή οξυγόνωση εξαρτάται από το πόσο υγιή είναι τα πνευμόνια  μας.

Εν κατακλείδι, η διακοπή του καπνίσματος είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία.

Η διακοπή του καπνίσματος για το βαρύ καπνιστή δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Για αυτό για να κόψει κάποιος το κάπνισμα καλό είναι να ξεκινήσει συζητώντας το θέμα με το γιατρό του, να μιλήσει μαζί του για τρόπους διακοπής και απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Σήμερα υπάρχει λύση και ειδικά προγράμματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Από τη στιγμή που ένας καπνιστής διακόψει το κάπνισμα ο ανθρώπινος οργανισμός αρχίζει να επανορθώνει τη ζημιά σχεδόν αμέσως, ξεκινώντας μια σειρά από ευεργετικές αλλαγές που θα συνεχιστούν για όλη του τη ζωή.

ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ -ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ