Θάνος Ασκητής : Oταν το Διαδίκτυο γίνεται ερωμένη…

Eίναι απόγευμα Δεκέμβρη. Ενας 27χρονος νεαρός χτυπάει δειλά την πόρτα του γραφείου μου και μπαίνει μέσα κάπως σαστισμένος. Ομορφο και καλοστεκούμενο παιδί. Κοιτάει διαρκώς με αμηχανία το πάτωμα και με δυσκολία καταφέρνει να μου συστηθεί. Αρχίζει λέγοντάς μου: «Ντρέπομαι, γιατρέ μου. Δεν ξέρω τι μου έχει συμβεί. Είμαι ένας άχρηστος!». Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι θέλει να μου πει και να τον βοηθήσω να δώσει ροή και νόημα στη σκέψη και τον λόγο του. Δειλά-δειλά αρχίζει να μου μιλάει για τις τακτικές επισκέψεις του σε ιστοσελίδες πορνό. Ισχυρίζεται ότι εδώ και τέσσερα χρόνια βρισκόταν εκτός ερωτικών σχέσεων και ότι αναγκάστηκε να στραφεί στο πορνό και στην αυτοϊκανοποίηση για να μη «σκάσει», όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Η σεξουαλική ζωή του τα τελευταία χρόνια περιοριζόταν μονάχα στη χρήση του Διαδικτύου. Συνήθιζε να χρησιμοποιεί το πορνό και τον αυνανισμό ως μέσα διαφυγής και χαλάρωσης μπροστά στα αδιέξοδα της καθημερινότητάς του. Σήμερα, όμως, έχουν γίνει γι’ αυτόν ο μεγαλύτερος εφιάλτης του…

Ο ίδιος άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο πολύ τον είχε επηρεάσει το πορνό στα 25 του, καθώς όταν επιχείρησε να συνευρεθεί με νεότερη κοπέλα που του άρεσε πολύ εμφάνισε στυτικό πρόβλημα. Από τότε ξεκίνησε για εκείνον ένας φαύλος κύκλος στο μυαλό και την ψυχή του. Πιστεύοντας ότι είναι πλέον ανίκανος και δεν μπορεί να ικανοποιήσει μια γυναίκα, συνέχισε να αναζητά την «ιδανική» στο Διαδίκτυο και έναν εξιδανικευμένο εαυτό στη φαντασία του.

Μέχρι που πριν από πέντε μήνες γνώρισε στη δουλειά του μία κοπέλα τρία χρόνια μικρότερή του. Το νάζι και η αθωότητά της μαγνήτισαν σχεδόν αμέσως το σεξουαλικό ενδιαφέρον του και έτσι άρχισε να της εκδηλώνεται. Ο χώρος της δουλειάς, η καθημερινή τριβή και τα αρκετά κοινά ενδιαφέροντα δεν άργησαν να τους φέρουν κοντά.

Η ώρα της επαφής έφτασε και εκείνος αμήχανος της εξήγησε ότι βρίσκεται εκτός ερωτικών σχέσεων εδώ και πολύ καιρό. Το άγχος του τον έκανε πράγματι να χάσει τη στύση του. Η κοπέλα τον ενθάρρυνε και έμεινε μαζί του εκείνο το βράδυ. Εκαναν σχέση, χωρίς να καταφέρουν να έρθουν καμία φορά σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Εκείνη τον δεχόταν όπως ήταν, αλλά εκείνος αγχωνόταν. Οταν τον ρώτησα τι σκεφτόταν και δεν μπορούσε να λειτουργήσει, μου εξήγησε: «Ενιωθα ότι την ήθελα, αλλά δεν ήταν σαν τις κοπέλες στις ταινίες. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι ήταν εκεί μαζί μου και ότι με γούσταρε. Δεν είχα τον έλεγχο και δεν ήξερα πώς να σταθώ μπροστά της». Κατά τη διάρκεια της βραχύχρονης σχέσης τους αποφάσισε να της ζητήσει να τον βοηθήσει με έναν… διαφορετικό τρόπο: να δουν μαζί μια ερωτική ταινία και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να μιμηθούν το περιεχόμενο. Στην αρχή λειτούργησε, αλλά λίγο αργότερα η κοπέλα αισθάνθηκε άσχημα και του ζήτησε να την πάει σπίτι. Ο ίδιος αισθάνθηκε ότι της συμπεριφέρθηκε κάπως απότομα. Πιστεύει ότι την έχασε και μαζί έχασε και κάθε ευκαιρία για να δημιουργήσει μία υγιή σχέση με οποιαδήποτε άλλη κοπέλα στη ζωή του.

Είναι άραγε έτσι τα πράγματα; O νέος αυτός ήρθε σε μένα για να τον βοηθήσω να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό στη φαντασία του και να μάθει να απολαμβάνει και πάλι την πραγματικότητα του έρωτα. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό; Η αλήθεια είναι ότι το Διαδίκτυο μπορεί να επικαλύψει πολλές από τις ανασφάλειές μας, προσφέροντάς μας την ψευδαίσθηση του ιδεατού. Η εικόνα του Διαδικτύου μπορεί να μας εξυψώσει αλλά και να μας ματαιώσει αφάνταστα, ενώ έχει αποδειχτεί ότι για τους περισσότερους από εμάς είναι ένας κακός συνοδοιπόρος.

Στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου, την άλλη εβδομάδα, θα αναλύσουμε όλους εκείνους τους λόγους που κάνουν σήμερα τους ανθρώπους όλων των ηλικιών πιο επιρρεπείς στη φαντασία και την επιφανειακότητα του διαδικτυακού πορνό.

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 – Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00. Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας (e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)

#########