Όταν έχω κατάθλιψη, νιώθω πως βρίσκομαι στο σκοτάδι, είμαι φοβισμένος, έχω ενοχές και μου είναι αδύνατο να κουνηθώ, στην κυριολεξία. Είμαι κυνικός, άδειος εσωτερικά και άχρηστος.

Παρόλο που η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη, το ένα τρίτο περίπου αυτών που πάσχουν αγνοεί την κατάσταση του. Και από αυτούς που γνωρίζουν, τα δύο τρίτα δεν ακολουθούν κατάλληλη θεραπεία. Ένας από τους λόγους είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και την ανάγκη για θεραπεία. Πολλοί πιστεύουν ότι τα προβλήματα που έχουν αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ζωής τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν τα εμφανή συμπτώματα της διάθεσης είναι ταραχή, ευερεθιστότητα, άγχος ή έλλειψη ευχαρίστησης κατά τις συνηθισμένες δραστηριότητες , και όχι απλώς κακή διάθεση. Πολλοί είναι και αυτοί που ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, γιατί φοβούνται πως η κατάθλιψη κουβαλά ένα στίγμα.

Μήπως τελικά να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε αν κάποιος έχει ανάγκη για βοήθεια, έχει ανάγκη να μιλήσει και να κάνουμε κάτι για αυτόν.

Άλλωστε όπως αναφέρουν οι έρευνες με την κατάλληλη θεραπεία , περίπου 8 στα 10 άτομα καλυτερεύουν και επιστρέφουν στη συνηθισμένη, παραγωγική τους ζωή.

Να είστε καλά.

Μιλήστε για το πρόβλημά σας

Νίκη Αρσενίου Σύμβουλος ψυχικής υγείας – ψυχοθεραπεύτρια
Facebook Page: Arseniou Niki