«Θόδωρε θέλεις να ελευθερώσεις την Ελλάδα από τους Τούρκους και δεν μπορείς εσύ να ελευθερωθείς από τον καπνό;»

Τσι – γάρο   =    Τσιγαρίζει το ΤΣΙ  δηλαδή την Ενέργεια του οργανισμού

Ξανακερδίστε την χαμένη ενέργεια ! Μια δοκιμή θα σας πείσει με οδηγό την θέληση και την πίστη στον εαυτό σας

ημέρα (Δευτέρα)

Ήδη είστε προετοιμασμένοι ψυχικά, πνευματικά και σωμα­τικά ότι πρέπει να κόψετε το κάπνισμα. Έχετε δοκιμάσει διαφόρους μεθόδους χωρίς αποτέλεσμα.

Θα πρέπει κάθε ημέρα να διαβάζετε αυτό το αρθρο, να το συμβουλεύεστε και να το συζητάτε με τους φίλους σας και με την ή τον σύντροφο σας.

Θα πρέπει να σκέφτεστε κάθε ημέρα τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος και τα οφέλη που θα αποκομίσετε με μιας εβδομάδας φυσι­κής αγωγής και διατροφής. Είναι ευκαιρία εάν είσθε υπέρβαρος μαζί με το κάπνισμα να χάσετε και μερικά κιλά.

Θα πρέπει να σκέφτεστε επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι σαν και εσάς έχουν κόψει αυτή την κακή συνήθεια. Γιατί να μην την κόψετε και εσείς.

Θα σας είναι πιο εύκολη η προσπάθεια σας, εάν αποφασίσετε να διακόψατε το κάπνισμα μαζί εάν είσθε ζευγάρι ή εάν είσθε φίλοι 2-3 μαζί. «Εν τη ενώσει η ισχύς» υποστήριζαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Την προηγούμενη ημέρα της προσπάθεια σας χαλαρώστε, φάτε ελαφρά και κοιμηθείτε νωρίς. Η δοκιμασία της επόμενης ημέρας είναι σκληρή. Σκεφτείτε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε την προσπάθεια σας σαν μια δύσκολη εγχείρηση.

Μην μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε το τελευταίο σας τσιγάρο με παρέα και καλό φαγητό. Ένας περίπατος στο πλησιέ­στερο πάρκο θα σας βοηθήσει πολύ στον ύπνο σας και στις αποφάσεις σας.

Πριν από κάθε μάχη ο στρατηγός οργανώνει τις δυνάμεις του. Έτσι και εσείς προγραμματίστε τις επόμενες κινήσεις της προσπάθειας σας. Σκεφτείτε πως η Κυρία Νικοτίνη είναι η ερω­μένη σας που δεν σας αφήνει σε ησυχία. Πρέπει να διακόψετε το δεσμό μαζί της. Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας και ορισμένων κακών συνηθειών που συνοδεύουν τη συνήθεια του καπνίσματος όπως το ποτό, το καλό φαγητό, ο καφές, η τηλεόραση, το σεξ και άλλα θα πρέπει να περιορισθούν από την πρώτη ημέρα της προσπάθειας. Δεν πρέπει να συχνάζετε σε χώρους που υπάρχουν καπνιστές όπως σε καφενεία, μπαρ, χώρους ανάπαυσης, γραφεία εργασίες. Αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν γνωστούς και φίλους που καπνίζουν.

Ο χρόνος είναι χρήμα. Μην χρονοτριβείτε σήμερα είναι η πρώτη και η πιο δύσκολη ημέρα της προσπάθειας σας. Ο άνθρω­πος είναι από τη φύση του ελεύθερος και όχι σκλάβος. Μέσα του κρύβει πολλές δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να απαλλαγεί από το «βραχνά» του τσιγάρου. Η θέληση και η ιδιοσυγκρασία σας θα σας βοηθήσουν μια ώρα γρηγορότερα να απαλλαγείτε. Χτυπήστε τον εχθρό σας με τη σκέψη σας

Αυτές τις ημέρες βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει προς όφελος σας. Μην το αφήνετε να «σκουριάσει». Κάθε στιγμή και κάθε λεπτό να λέτε «δεν θα ξανακαπνίσω». «Δεν δυνατόν εγώ ένας ελεύθερος άνθρωπος να είμαι σκλάβος του τσιγάρου και της Κυρίας Νικοτίνης».

Η δύναμη του πνεύματος σας είναι πολύ μεγάλη μπορείτε να εξουσιάσετε το σώμα σας αλλά και τις συνήθειες σας. Εάν πρα­γματικά το θέλετε θα το κόψετε το κάπνισμα. Αρκεί από την πρώτη ημέρα να το αποφασίσε­τε πραγματικά και να το βάλετε βαθιά στο μυαλό σας. Με το πνεύμα σας θα εξουδετερώσετε τη νευρικότητα που θα έχετε λόγω έλλειψης της νικοτίνης. Η απόφαση σας είναι Μία και μοναδική, η σκέψη σας είναι Μία και μοναδική, διακοπή του καπνίσματος και τίποτα άλλο. Αυτό το θέμα θα το έχετε στο μυαλό σας όλες τις ώρες και τις στιγμές της πρώτης ημέρας. Θέλω και μπορώ να διακόψω το κάπνισμα και θα το κάνω με οιανδήποτε τίμημα.

Επειδή ο χρόνιος καπνιστής είναι ένας «τοξικομανής» δηλαδή έχει εθιστεί στη Νικοτίνη. Τα εγκεφαλικά κύτταρα δύσκολα ξεσυνηθίζουν γι’ αυτό και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την αποτοξίνωση του εγκεφάλου αλλά και των άλλων οργάνων του σώματος που έχουν κυριολεκτικά «εμποτιστεί» με όλα τα δηλητή­ρια του καπνού.

Έτσι λοιπόν για να διώξουμε τις τοξικές ουσίες από τα όργανα μας (που έχουν συσσωρευτεί επί σειρά ετών) θα πρέπει να πίνουμε πολύ νερό. Είτε αυτούσιο από τη βρύση είτε υπό μορφή χυμών, φρούτων, αφεψημάτων και ροφημάτων.

Το πρωί λοιπόν της πρώτης ημέρας ξεκινήστε αμέσως αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι σας με 2 ποτήρια κρύο νερό ή νερό της βρύσης, προτείνω νερό φίλτρου αντίστροφης ώσμωσης. Συνολικά θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Δηλαδή 2 ποτήρια το πρωί, 1 ποτήρι κατά τις 10 ή 11 π.μ. 2 ποτήρια το μεσημέρι προ του φαγητού, 1 ποτήρι κατά τις 5 ή 6 μ.μ. 2 ποτήρια προ του βραδινού φαγητού και προτού κοιμηθείτε μπορείτε να πιείτε 1 ή 2 ποτήρια νερό (συνολικά 10). Αυτές τις δύσκολες ημέρες καλό θα είναι να έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας 1 ποτήρι με νερό για ώρα ανάγκης εάν ξυπνήσετε. Η άφθονη διούρηση βοηθά τα νεφρά σας να διώξουν τις τοξικές ουσίες του καπνού. Πράγματι τα νεφρά σας κάνουν ένα ανανεωτικό μπάνιο και γι’ αυτό θα σας ευγνωμονούν για όλη σας τη ζωή.

Αλλά ο «δηλητηριασμένος» οργανισμός σας δεν χρειάζεται μόνο υγρά χρειάζεται και τροφή για να συντηρηθεί. Έτσι λοιπόν θα πρέπει για πρωινό να φάτε 1 ή 2 φρούτα εποχής. Μπορείτε επίσης να πιείτε ένα ρόφημα (τσάι ή χυμό) με τεχνητή γλυκαντική ουσία (ασπαρτάμη – kandarel). Εάν θέλετε να φάτε κάτι επιπλέον εκτός από τα φρούτα και το ρόφημα μπορείτε να φάτε μια φρυγανιά ή ένα παξιμάδι με μέλι. Το μέλι προσφέρει στον οργανισμό σας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πολύτιμα για τις ενεργειακές σας ανάγκες. Καλό θα είναι για να βοηθήσετε τον καταπονημένο από τις τοξικές ουσίες οργανισμό σας να πάρετε και ένα χάπι συνένζυμο Q10 (Vital plus + Q10) που βοηθά στην ανανέωση του οργανισμού και δίνει ενέργεια για τις δύσκολες ώρες. Εκτός τούτου το συνένζυμο Q10 κατεβάζει την πίεση του αίματος, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρυνση, ρίχνει τη χοληστερίνη, εμποδίζει τη γήρανση των ιστών.

Παρόμοια δράση με το συνένζυμο Q10 (που στοιχίζει) έχει και το σκόρδο που είναι πάμφθηνο και υπάρχει στην Ελληνική αγορά όλες σχεδόν τις εποχές. Για αυτούς-που τους ενοχλεί η χαρακτηριστική μυρωδιά υπάρχει το σκεύασμα Kwai που κυκλο­φορεί στα φαρμακεία με τη μορφή χαπιών. Το σκόρδο λοιπόν που το χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ρωμαίοι αλλά κυρίως οι Έλληνες ιατροί (Ιπποκράτης, Γαληνός, Διοσκουρίδης) έχει 200 ενεργά συστατικά με κύριο συστατικό την αλτισίνη. Το σκόρδο εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων, ρίχνει τη χοληστερίνη, ρυθμίζει την πίεση και «ξεβουλώνει» και «καθαρίζει» τις φθαρμένες, λόγω του καπνίσματος, αρτηρίες των χρόνιων καπνι­στών. Έτσι η βελτίωση της ροής του αίματος, η αχαιοξειδωτική δράση, η αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων βοηθούν και οξυγονώνουν την καρδιά και τον εγκέφαλο να διώξουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τις τοξικές ουσίες. Είναι γνωστό άλλωστε οι εργάτες των πυραμίδων στην Αρχαία Αίγυπτο και οι στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιούσαν κατά κόρον σκόρδο για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της δουλειάς και του πολέμου. Ευκαιρία λοιπόν και για σας αυτές τις δύσκολες ώρες να εμπιστευθείτε τις δυνατότητες του σκόρδου. Παρόμοιες αντιοξειδωτικές ενέργειες έχουν το παρθένο ελαιόλαδο,, η αλόη βέρα, το Acai berry και άλλα (βλ. βιβλίο μου «Ανανέωση και Υγεία»).

Καλό θα είναι προτού ξεκινήσετε το πρωινό σας και εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να κάνετε 1/2 ώρα ασκήσεις αεροβικής γυμναστικής στο πλησιέστερο πάρκο ή μέσα στο σπίτι σας. Για το σκοπό αυτό ενδείκνυνται ασκήσεις τεντωμάτων (stretching) βάδισμα ή τρέξιμο ελαφρύ (jogging). Μετά το ημίωρο κάντε αρκετές βαθιές αναπνοές με τα χέρια σε έκταση ή με τα χέρια σε ανάταση. 20-30 βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να διώξετε το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα από τους πνεύμονες σας και να τους γεμίσετε με το αναζωογονητικό οξυγόνο. Η ελαφριά πρωινή άσκηση και οι αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να βγάλετε τα φλέγματα από τους πνεύμονες σας. Τα πρωινά φλέγματα των καπνιστών είναι οι εκκρίσεις που συσ­σωρεύονται μέσα στους βρόγχους λόγω του χρόνιου ερεθισμού των βρόγχων από τον καπνό. Βγάλτε λοιπόν το πρωί όσο πιο πολλά φλέγματα μπορείτε και ξεβουλώστε τους «φραγμένους» βρόγχους σας για να μπει ο καθαρός αέρας.

Με την πρωινή άσκηση βοηθάτε και την καρδιά να λειτουργεί πιο σωστά και τα νεφρά να αποβάλλουν περισσότερα ούρα και το δέρμα να αποβάλλει με τον ιδρώτα τοξίνες και τους μύες για να σας κρατάνε σε δραστηριότητα και σε κίνηση.

Όταν λέμε αεροβική άσκηση εννοούμε τη χωρίς διακοπή (τουλάχιστον επί μισή ώρα) συνεχή άσκηση. Τέτοιες ασκήσεις είναι το βάδισμα, το τζόκινγκ, η κολύμβηση, η κωπηλασία, ο χορός, η γυμναστική, το σκοινάκι, το ανέβασμα σκάλας, το τρέξιμο (1.500-3.000 μέτρα).

Εκτός από την πρωινή άσκηση θα πρέπει να κάνετε και το απόγευμα ή το βράδυ μετά την εργασία σας και πάλι μισή ή μία ώρα αεροβικές ασκήσεις. Η άσκηση είναι απαραίτητη στο πρόγραμμα σας γιατί που βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, καταπολεμά το άγχος και τη νευρικότητα από τη διακοπή του καπνίσματος, καταπολεμά την παχυσαρκία, βελτιώνει τις ψυχικές, πνευματικές και σεξουαλικές σας δραστη­ριότητες. Δυναμώνει τους μύες και τα οστά, δίνει αντοχή και ευ­λυγισία στους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή. Κατα­πολεμά την αϋπνία και την κατάθλιψη, προκαλεί ευεξία και ευφορία λόγω της έκκρισης της νευροορμόνης ενδορφίνης. Μειώνει τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθεια, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, αρτηριοσκλήρυνση.

Η άσκηση με οποιοδήποτε τρόπο θα «φορτίσει» τις μπαταρίες σας για να έχετε αρκετή ενέργεια όντως ώστε να μπο­ρέσετε να πολεμήσετε τους εχθρούς σας που είναι η κακή συνή­θεια του καπνίσματος και η εξάρτιση από την Κυρία Νικοτίνη.

Συνήθως το ερώτημα προς το γιατρό είναι καλύτερο το βάδισμα ή το τρέξιμο. Το τρέξιμο (jogging) είναι πάρα πολύ καλή άσκηση για να καταπολεμήσετε τις περιττές θερμίδες σας και για να τονώσετε το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα αλλά επειδή οι χρόνιοι καπνιστές έχουν ήδη επιβεβαρυμμένη λειτουργία και τα αγγεία τους (λόγω του καπνίσματος) δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση καλό θα είναι να αποφεύγουν το τρέξιμο. Άλλωστε δεν μπορούν λόγω του καπνίσματος μετά από 100 μέτρα τρεξίματος αρχίζουν και λαχανιάζουν το ίδιο παθαίνουν και όταν ανεβαίνουν σκαλοπάτια. Έτσι λοιπόν για αυτή την εβδομάδα της σκληρής δοκιμασίας σας ξεκινήστε με βάδισμα.

Με το βάδισμα (ζωηρό) ξοδεύετε 500 περίπου θερμίδες την ώρα, μπορείτε να συζητάτε με ένα φίλο σας, να βλέπετε γνωστούς και φίλους, να ερευνάτε το περιβάλλον και να κάνετε καινούργιες γνωριμίες. Έτσι λοιπόν εκτός από την αποφυγή του καπνίσματος μπορείτε να ωφεληθείτε σωματικά, ψυχικά αλλά και κοινωνικά.

Θα πρέπει να παίρνετε όμως ορισμένες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του βαδίσματος. Προστατευθείτε με ένα καπέλο το καλοκαίρι, με μάλλινο σκουφάκι το χειμώνα. Να φοράτε πάντα ειδικά παπούτσια για περπάτημα. Το καλοκαίρι να πίνετε προ και μετά το περπάτημα 1-2 ποτήρια νερό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το πρωί ή το απόγευμα όταν σας έλθει η επιθυμία να καπνίσετε πιείτε νερό ή φάτε κάποιο φρούτο. Να έχετε στο γραφείο σας ή στο σπίτι σας σε προσιτή και εμφανή θέση καρότα, μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες ή άλλο φρούτο εποχής. Καλύτερα να βάλετε στο στόμα σας ένα φρούτο παρά το βλαβερό τσιγάρο.

Μέχρις εδώ καλά, φάγατε το πρωινό σας με τα συμπληρώ­ματα διατροφής κάνατε τις πρωινές σας ασκήσεις κατά τις 11 π.μ. σας ήλθε η επιθυμία να καπνίσετε γιατί κάποιος σας εκνεύρισε ή σας πρόσφερε τσιγάρο, περάσατε αυτή τη δοκιμασία πίνοντας νερό ή τρώγοντας ένα φρούτο και ήρθε το μεσημέρι.

Το μεσημεριανό σας γεύμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε λαχανικά και φυτικές ίνες. 1 φέτα ψωμί, 1 σαλάτα εποχής (μαρούλι ή ντοματοσαλάτα) με λίγο λάδι (ένα κουταλάκι) ένα πιάτο μακαρόνια με τυρί και 1 φρούτο είναι αρκετά για να σας «κρατήσουν» μέχρι το βράδυ.

Προσοχή, θα πιείτε νερό 1-2 ποτήρια προ του φαγητού για να ξεπλυθεί το πεπτικό σας σύστημα. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να πιείτε νερό και μετά το φαγητό σας. Απαγορεύονται αυστηρώς τα οινοπνευματώδη η μπύρα ή το κρασί. Γενικά αποφεύγετε τα ποτά γιατί προδιαθέτουν στο κάπνισμα.

Το απόγευμα μπορείτε να φάτε ένα φρούτο ή να πιείτε ένα ρόφημα. Εκτός από τα συνηθισμένα ροφήματα τσάι – χαμομήλι καλό είναι και το βάλσαμο. Το βάλσαμο βοηθάει στην πέψη κάνει καλό στο στομάχι αλλά και φέρνει μια ηρεμία στην τεταμένη λόγω της προσπάθειας ψυχική σας διάθεση.

Προ του βραδινού σας φαγητού κάντε την ημίωρη ή ωριαία βόλτα σας (βάδισμα ή τζόκινγκ). Το βράδυ θα πρέπει να φάτε ελαφριά. Μια σούπα, σαλάτα λίγο ψωμί, φρούτα ή εάν θέλετε μπορείτε να φάτε ένα μπολ γιαούρτι με corn flakes και μέλι.

Προσπαθήστε το βράδυ να μη βγείτε με παρέα. Κάντε χαλάρωση συντροφιά με την T.V. ή ένα καλό βιβλίο. Η καλή μουσική θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Η μουσική δίνει δονήσεις που επιδρούν βαθιά στο υποσυνείδητο σας και σας ηρεμούν, σας ανακουφίζουν από το στρες και τα καθημερινά προβλήματά. Η απαλή μουσική έχει ενεργητική και κατευναστική επίδραση.

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε, έχετε κερδίσει την πρώτη μάχη όχι όμως τον πόλεμο. Εάν νιώσετε εκνευρισμό και αϋπνία σηκωθείτε κάντε μια βόλτα πιείτε ένα φλιτζάνι βάλσαμο ή τίλιο και προσπαθήστε πάλι να κοιμηθείτε. Καλύτερα να μείνετε ξάγρυπνοι παρά να καπνίσετε.

 

 

2η ημέρα (Τρίτη)

Ξυπνήσατε. Σταθείτε όρθιοι στο ανοικτό παράθυρο ή καλύτερα βγείτε έξω στη βεράντα σας και αναπνεύστε με όλη τη δύναμη των πνευμόνων σας τον δροσερό πρωινό αέρα που είναι γεμάτος με οξυγόνο και όχι καυσαέρια. Αρχίστε να εισπνέετε βαθιά και να εκπνέετε με δύναμη 20-30 φορές. Εάν έχετε φλέγματα βήξτε και φτυστέ τα φλέγματα για να καθαρίσουν οι βρόγχοι σας. Εάν νιώσετε μέσα ότι ξυπνάει η επιθυμία για τσιγάρο καταφύγετε πάλι στη ρυθμική αναπνοή. Το οξυγόνο καλμάρει τα νεύρα και περιορίζει την ανάγκη σας σε καπνό. Πιείτε 2 ποτήρια νερό και ξεκινήστε για την πράσινη σας ημίωρη βόλτα.

Όταν επιστρέψετε κάντε το χλιαρό ντους και φάτε το πρωινό σας όπως ακριβώς κάνατε και την πρώτη ημέρα (τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη, φρούτα, ψωμί ή φρυγανιά με μέλι, συμπληρώματα διατροφής).

Ξεκινήστε αισιόδοξα για τη δουλειά σας. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας φρούτα εποχής ή καρότα για τις. στιγμές που θα σας έλθει η επιθυμία να καπνίσετε. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει στο γραφείο σας ή στο χώρο της δουλειάς σας ένα ποτήρι ή ένα δοχείο με δροσερό νερό για ώρα ανάγκης. Το νερό ξεπλένει τον οργανισμό σας από τις τοξικές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτόν τον καιρό που καπνίζετε.

Ο κίνδυνος της απογοήτευσης και της αποθάρρυνσης θα είναι πάντα παρόν πολλές φορές βοηθούν οι «καλοί» φίλοι που προσφέρουν τσιγάρο.

Μην το βάζετε κάτω, σκεφτείτε τον αγώνα που αρχίσατε, σκεφτείτε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σαν εσάς έχουν κόψει αυτή την κακιά συνήθεια. Σκεφτείτε το οικονομικό όφελος που θα έχετε προσωπικά εσείς αλλά και ολόκληρη η οικογένεια σας. Όλα καλά στη δουλειά σας. Προσπαθήστε σήμερα αρκετά. Οι 2-3 πρώτες ημέρες είναι οι πιο δύσκολες. Ήπιατε αρκετό νερό. Κάνατε του κόσμου τις δουλειές για να ξεχαστείτε και επιστρέψα­τε το μεσημέρι στο σπίτι σας.

Φάτε κάτι που έχετε προετοιμάσει από το πρωί. 1 ψάρι ψητό με λίγο λεμόνι και λάδι και μια σαλάτα εποχής (μαρούλι ντομάτα, βλίτα ή ποικιλία σαλάτας). Τα βλίτα την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή σαλά­τα. Εάν εμπλουτιστεί και με ψιλοκομμένο σκόρδο σας προσφέρει πολλές βιταμίνες, άλατα και άλλες ουσίες που θα σας αναζωογονήσουν. Μπορείτε να φάτε όση σαλάτα επιθυμείτε. Βεβαίως όχι οινοπνευματώδη και άφθονο νερό όπως την πρώτη ημέρα. Το φρούτο είναι απαραίτητο.

Μετά το φαγητό μην κάνετε το λάθος να βυθιστείτε στην αγαπημένη σας πολυθρόνα για «ένα τσιγαράκι». Ή μη φτιάξετε ή παραγγείλετε ένα καφεδάκι. Αυτές οι συνήθειες πρέπει να κοπούν αυτές τις ημέρες της προσπάθειας, όπως άλλωστε έχουν εξαφανιστεί από το σπίτι το γραφείο, το αυτοκίνητο κάθε τι που σας θυμίζουν το κάπνισμα όπως το πακέτο με τα αγαπημένα σας τσιγάρα, ο αναπτήρας το τασάκι κ.λπ.

Βγείτε ένα περίπατο ή ασχοληθείτε με ένα χόμπι. Στη χειρό­τερη περίπτωση κάντε τη δοκιμασία με τις αναπνοές ή το νερό.

Το διάβασμα τις εφημερίδας και η παρακολούθηση της τηλεόρασης θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Προτιμείστε να ασχοληθείτε καλύτερα με το περπάτημα ή με τη μουσική ή τη ζωγραφική ή τις κατασκευές ή με τον κήπο σας περισσότερες ώρες. το διάβασμα και η πολύ τηλεόραση προδιαθέτει στο κάπνισμα.

Αυτές τις ημέρες να αποφεύγετε τους χώρους του σπιτιού σας που συνηθίζατε να καπνίζετε. Αυτοί οι χώροι είναι μολυσμένοι από το άρωμα της Κυρίας Νικοτίνης..

Η συνήθεια του καπνίσματος είναι ένα θηρίο που ζητάει εκδίκηση, αντισταθείτε με το νου πίνοντας πολύ νερό και τρώγοντας πολλά φρούτα.

Τις δύσκολες ώρες διαβάστε πάλι αυτό το αρθρο και κάτι θα βρείτε καινούργιο όλο και κάτι θα βοηθήσει στο να γίνετε πιο σοφός και πιο εγκρατής. Πολύ καλό κάνει το χλιαρό ντους, το αφέψημα βάλσαμο και το βάδισμα. Το βάδισμα σας αδυνατίζει σας δυναμώνει τους μύες και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και σας γνωρίζει καινούργιους φίλους και εμπειρίες.

Μην κάνετε παρέα στη δουλεία σας με συναδέλφους που καπνίζουν. Εάν σας προσφέρουν τσιγάρο αρνηθείτε με ευγένεια και αποφασιστικότητα. Το γεγονός αυτό θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια σας. Για να απασχολείτε το νου σας ούτως ώστε να μη σκέφτεστε το κάπνισμα μπορείτε κάθε ημέρα της δοκιμασίας σας να σημειώνετε σε ένα χαρτί το ποσόν της τροφής σας και τις θερμίδες που έχετε πάρει. Την ποσότητα του νερού που έχετε πιει. Τα χιλιόμετρα που έχετε βαδίσει. Έτσι μετά το τέλος της εβδομάδας που θα κάνετε τον απολογισμό σας θα γνωρίσετε με κάθε λεπτομέρεια π.χ. το σύνολο των υγρών ή των θερμίδων που έχετε καταναλώσει.

Ήρθε το βράδυ της δεύτερης ημέρας. Μετά από τόση κούρα­ση και προσπάθεια θα φάτε μια ζεστή σούπα (κατά προτίμηση χορτόσουπα) σαλάτα εποχής (όπως το μεσημέρι) ένα κομμάτι τυρί φέτα, 1 φέτα ψωμί και τα απαραίτητα φρούτα.

Αφού ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο (διάβασμα, μουσική, παρακολούθηση τηλεόρασης) μπορείτε να κάνετε μια κοινωνική επίσκεψη σε κάποιο φίλο σας ή σε κάποιο συγγενή σας που μένει σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων από το σπίτι σας. Αυτή την απόσταση θα τη διανύσετε όμως με τα πόδια. Έτσι θα κοιμηθείτε «ευχάριστα κουρασμένοι» και δεν θα σκέφτεστε να καπνίσετε. Εάν η ώρα είναι περασμένη καλά είναι να γυρίσετε με το αυτοκί­νητο του φίλου σας ή με ταξί. Σε κάθε έξοδο σας να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη και τον καφέ γιατί συνοδεύονται από τσιγά­ρο. Πάντα να πίνετε νερό ή φρουτοχυμούς. Καλύτερα είναι να πιείτε ένα χυμό (που περιέχει και βιταμίνες που τις έχετε ανάγκη) παρά να πιείτε ένα οινοπνευματώδες ποτό που θα σας προσφέρει πολλές θερμίδες και την ανάγκη για ένα τσιγαράκι.

Ήδη φθάσατε αισίως στο βράδυ της δεύτερης ημέρας.

Εάν όλα πήγαν καλά θα κοιμηθείτε ευτυχής, εάν όμως έχετε υποτροπιάσει και παρασυρθήκατε έστω και για ένα τσιγαράκι, ηρεμήστε, χάσατε μια μάχη όχι τον πόλεμο.

Για τιμωρία θα πρέπει να πιείτε 2 ποτήρια νερό παραπάνω και να κάνετε 2 χιλιόμετρα βάδισμα παραπάνω… και όλα θα πάνε καλά.

 

ημέρα (Τετάρτη)

Ξυπνήστε 1/2 ώρα πιο νωρίς από το συνηθισμένο. Ετοιμαστείτε για το τρίτο εικοσιτετράωρο του αγώνα σας. Η εκκίνηση σας ήταν πολύ καλή, αντισταθήκατε στον πειρασμό με επιτυχία. Γεμίστε τις μπαταρίες σας με καθαρό οξυγόνο και ξεπλύνετε τα νεφρά σας και το πεπτικό σας σύστημα με 2 ποτήρια νερό και ξεκινήστε το πρόγραμμα σας.

Κάντε την πρωινή σας βόλτα όπως και τις άλλες ήμερες, κάντε το ντους σας, φάτε το πρωινό σας που θα είναι όπως και τις άλλες ημέρες φρούτα, χυμοί, μέλι, και συμπληρώματα διατροφής και… ξεκινήστε για τη δουλειά σας.

Να είστε σήμερα αισιόδοξοι. Η αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρετε θα πρέπει να είναι συνέχεια στο μυαλό σας. Αφού τα κατάφερα 2 ημέρες μπορώ να συνεχίσω και τις υπόλοιπες. Ο δαίμονας του τσιγάρου μέσα σας θα σας τρώει όλα θα σας φταίνε, μια διάχυτη νευρικότητα θα σας κατέχει. Αντισταθείτε με το μυαλό και με το πόσιμο νερό. Συχνά – κλεφτά να παίρνετε βαθιές αναπνοές. Με το οξυγόνο που παίρνετε από τα πνευμόνια σας σκέφτεστε καλύτερα, ενεργείτε καλύτερα και αποτοξινώνεται τον οργανισμό σας από τη συσσωρευμένη πίσσα και τις άλλες χημικές ουσίες που υπάρχουν στα κύτταρα σας επί σειρά πολλών ετών. Ήδη η πρωινή σας βόλτα και οι αναπνοές σας έδωσαν πνοή ζωής και αισιοδοξία. Θα τα καταφέρετε και σήμερα!!!

Ο καπνός θα πρέπει να γνωρίζετε εκτός από την πίσσα, τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ενώσεις (4.000) περιέχει και μονοξείδιο του άνθρακα που είναι πολύ βλαβερή ουσία για τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου καθώς και για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Έτσι οξυγονώνοντας τον εγκέφαλο μας σκεφτό­μαστε πολύ καλύτερα από το να καπνίζουμε ένα τσιγαράκι για να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας. Έτσι εάν έχετε να επιλύσετε ένα πρόβλημα της δουλειάς σας καλύτερα να πάρετε 4-5 βαθιές αναπνοές παρά να καπνίσετε ένα τσιγαράκι.

Στην εργασία σας θα πρέπει επίσης να περιορίσετε τους καφέδες. Η καφεΐνη είναι εξίσου εθιστική ουσία όπως και η νικοτίνη. Γι’ αυτό και ο καφές συνοδεύει το τσιγάρο. Περιορίστε όσο το δυνατόν στο ελάχιστο τους καφέδες. Αντί για καφέ πιείτε νερό ή φάτε ένα φρούτο που θα έχετε μαζί σας. Εάν αισθανθείτε πολύ έντονη την ανάγκη να καπνίσετε ή να πιείτε καφέ μασήστε μια απλή τσίχλα (χωρίς ζάχαρη) ή έστω μια τσίχλα νικοτίνης (Nicorette) ή κάποιο άλλο υποκατάστατο (παστίλιες, ρινικό spray, χάπια Champix ή Zyban κ.ά). Είναι καλύτερα να πάρετε μια μικρή δόση νικοτίνης παρά όλες τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου.

Προσπαθήστε να μη διεγείρετε το νευρικό σας σύστημα με ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται στον καφέ (καφεΐνη) στο τσάι (τανίνη) στην κόκα κόλα (κοκαΐνη – καφεΐνη) στα ποτά (οινόπνευμα). Οι ερεθιστικές ουσίες μαστιγώνουν το νευρικό σας σύστημα, που στη συνέχεια αυτό επιζητά την Κυρία Νικοτίνη για να ηρεμήσει. Μακριά όσο το δυνατόν από τα διάφορα ερεθιστικά ποτά που τραβούν τσιγάρο. Παρόμοια δράση έχουν άλλωστε και τα ερεθιστικά φαγητά με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα. Τα «πικάντικα» φαγητά τραβούν ποτό και τσιγάρο. Μακριά λοιπόν και από τραπέζια με πικάντικα φαγητά (τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα της αποτοξίνωσης).

Αυτή την ημέρα αλλά και τις άλλες όμως λιγότερο θα πρέπει να βάλετε τη σκέψη σας να διαλέξει. Η δύναμη του νου είναι μεγάλη. Όπου νομίσετε ότι θα σας δημιουργηθούν αντανα­κλαστικά καπνίσματος θα πρέπει να τα αποφεύγετε (καφενεία, μπαρ, συνάδελφοι που καπνίζουν). Τα αντανακλαστικά σας θα πρέπει να εξαφανιστούν όσον αφορά το κάπνισμα. Ήδη γνωρίζουμε από την εποχή του Παύλωφ τα εξαρτημένα αντανακλαστικά. Το κάπνισμα είναι και αυτό ένα εξαρτημένο αντανακλαστικό. Βλέποντας τους άλλους να καπνίζουν επιθυμούμε διακαώς και εμείς να καπνίσουμε. Για να καταλάβετε τη σημασία των εξαρτημένων αντανακλαστικών θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Εάν δούμε ένα λεμόνι και το κόψουμε στα δύο και το μυρίσουμε, τότε θα αρχίσουν οι σιελογόνοι αδένες μας να εκκρίνουν άφθονο σάλιο χωρίς να το αγγίξουμε. Η θέα και μόνο του λεμονιού ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά και το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα στη λειτουργία των σιελογόνων αδένων. Το ίδιο γίνεται και με το κάπνισμα. Μακριά από τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του καπνίσματος. Βάλτε το μυαλό σας και τη θέληση σας να δουλεύει εντατικά. Να προφέρετε μέσα σας τη λέξη «δεν θα καπνίσω, δεν θα καπνίσω!». Αναλύατε τη δύναμη από τα οφέλη που θα έχετε αλλά και από άλλους φίλους και γνωστούς που διέκοψαν τελικά το κάπνισμα. Όποιος θέλει μπορεί.

Ήδη από σήμερα το φαγητό σας το μεσημέρι θα είναι πιο εύγευστο. Ήδη νιώθετε ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ευεξίας. Ο ύπνος σας είναι καλύτερος και οι κινήσεις σας είναι πιο αποτε­λεσματικές.

Το μεσημεριανό σας γεύμα θα είναι πάλι ολιγοθερμιδικό με λαχανικά, σαλάτες, φρούτα και άφθονο νερό. Σήμερα το μεσημέρι μπορείτε να φάτε μακαρόνια ή πιλάφι ή ακόμα εάν μπορείτε φάτε φρέσκα φασολάκια, όσπρια ή γεμιστά (με ρύζι).

Το απόγευμα θα κάνετε την καθημερινή βόλτα σας με γρήγορο περπά­τημα ή τζόκινγκ για 1 ώρα περίπου (5-6 χιλιό­μετρα). Τα χιλιόμετρα είναι εύκολο να τα μετρήσετε εάν προκα­θορίσετε τη διαδρομή και τη μετρήσετε με το αυτοκίνητο σας.

Το βράδυ μπορείτε να φάτε ένα γεμάτο μπολ με γιαούρτι μέλι και corn flakes λίγα φρούτα και νερό. Εάν θέλετε να πιείτε κάτι ζεστό. Ένα ρόφημα με βάλσαμο προ του ύπνου είναι ότι πρέπει.

Εάν νιώσετε υπερένταση, περπατήστε – περπατήστε. Βγείτε έξω με φίλους που δεν καπνίζουν και συζητήστε το πρόβλημα σας. Μην επισκέπτεστε χώρους που σας θυμίζουν τις συνήθειες του καπνίσματος. Πιείτε άφθονο νερό ή φρουτοχυμούς. Εάν πεινάτε φάτε 1-2 καρότα ή ένα μήλο.

 

 

4η ημέρα (Πέμπτη)

Πέρασαν κιόλας 3 ολόκληρες ημέρες και δεν βάλατε τσιγάρο στο στόμα σας. Δεν επισκεφθήκατε την Κυρία Νικοτίνη, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Με αυτές τις σκέψεις ξυπνήστε και πάρτε 10-15 βαθιές αναπνοές. Αφού οξυγονωθείτε πιείτε 2 ποτήρια νερό και ξεκινήστε την πρωινή ημίωρη γυμναστική σας είτε στο σπίτι είτε στο κοντινό πάρκο. Κάντε το χλιαρό ντους σας. Καλό θα είναι κατά τη διάρκεια του ντους να κάνετε ορισμένες γερές εντριβές στο δέρμα σας με ένα τρίχινο γάντι ή με τα ίδια σας τα χέρια ή με μια πετσέτα. Οι εντριβές βοηθούν το δέρμα να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και να διώξει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Οι δρόμοι που φεύγουν οι δηλητηριώδεις ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο οργανισμό σας είναι οι δύο νεφροί σας με την άφθονη διούρηση, οι ιδρωτοποιοί αδένες με τον ιδρώτα, οι πνεύμονες με τα άφθονα φλέγματα και το έντερο με τις συχνές κενώσεις.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί λόγω των φρούτων και των λαχανικών οι κενώσεις σας θα είναι πιο πολλές και πιο υδαρείς (νερουλές). Έτσι μπορεί να πηγαίνετε στην τουαλέτα περισ­σότερες από 1 φορά την ημέρα. Επομένως με τα φρούτα και με τα λαχανικά και με το άφθονο νερό καθαρίζετε και το έντερο σας από τα «τοξικά απόβλητα».

Ξεκινήστε για τη δουλειά σας με αισιοδοξία πάρτε μαζί σας καρότα, φρούτα, νερό και τσίχλες απλές ή νικοτίνης για τις δύσκολες στιγμές.

Στη δουλειά σας αποφεύγετε τους συναδέλφους που καπνίζουν, κλειστείτε στο γραφείο σας ή ασχοληθείτε εντατικά με το αντικείμενο της δουλειάς σας. Εάν πάλι δεν έχετε κάποια εργασία ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας χόμπι ή ασχοληθείτε με τον αθλητισμό, την κηπουρική και τις εκδρομές στο ύπαιθρο (ευκαιρία για χωριά και βουνοκορφές).

Βασική προϋπόθεση για να έχετε επιτυχία είναι να μη τεμπελιάζετε, συνέχεια να έχετε κάτι να κάνετε με βάσει το πρόγραμμα σας, γιατί η τεμπελιά και η ανία είναι «μήτηρ πάσης κακίας» και το κάπνισμα είναι μια συνήθεια για τους τεμπέληδες και γι’ αυτούς που «κάθονται».

Εάν σας έλθει η έντονη επιθυμία να καπνίσετε ένα τσιγαράκι για να ηρεμήσετε και να «ξεκουραστείτε» από το φόρτο της δουλειάς σας. Εκτός από τις αναπνοές το νερό και τα φρούτα όπως σας έχω προαναφέρει μπορείτε να εφαρμόσετε και την εξής δοκιμασία.

Καρφώστε τα μάτια σας στο ρολόι σας ή σε ένα ρολόι του τοίχου και αρχίστε να παρακολουθείτε τους λεπτοδείκτες. Αυτό το λεπτό που μπορέσατε να παρακολουθείτε τους λεπτοδείκτες χωρίς να καπνίσετε είναι αρκετό για να ανακόψετε την επιθυμία να «ανάψετε» ένα τσιγάρο. Έτσι παρακολουθώντας για μερικά λεπτά αποφεύγετε να καπνίσετε.

Συνεχίζετε τη δουλειά σας και σας έρχεται πάλι η επιθυμία αλλά λόγω της φύσης της δουλειάς σας δεν μπορείτε να κάνετε τη δοκιμασία των λεπτοδεικτών. Πάρτε αναπνοές πιείτε ένα ποτήρι νερό, συγκεντρωθείτε και βάλτε βαθιά στο μυαλό σας «δεν πρέπει να καπνίσω, πρέπει να υπομείνω», κρατηθείτε. Μη χάσετε το ηθικό σας, ήδη έχετε κερδίσει 3 μάχες.

Το μεσημεριανό σας φαγητό θα είναι πάλι απλό, υποθερμιδικό και πλούσιο σε βιταμίνες και άλατα. Το ρύζι, τα όσπρια, η σόγια είναι τρόφιμα που μπορείτε να φάτε μαζί με άφθονα λαχανικά με τη μορφή σαλάτας. Το λίγο λάδι που θα βάλετε στη σαλάτα σας είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και για την αποτοξίνωση σας. Βεβαίως σ’ αυτό το διάστημα παίρνουμε πρόσθετες ποσό­τητες βιταμινών με τα συμπληρώματα διατροφής αλλά καλό θα είναι να παίρνουμε και με τις τροφές.

Θα πρέπει να γεμίσετε τις αποθήκες του ήπατος με τις απαραίτητες βιταμίνες. Οι περισσότερες βιταμίνες είναι υδατο­διαλυτές δηλαδή διαλύονται μέσα στο νερό του σώματος, αποβάλλεται η περίσσεια μέσω των ούρων. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται γι’ αυτό η πρόσληψη τους θα πρέπει να είναι καθημερινή σε ικανές ποσότητες τρώγοντας λαχανικά, φρούτα και συμπληρώματα.

Όπως και στις προηγούμενες ημέρες η απογευματινή σας άσκηση είναι απαραίτητη. Το βραδινό σας φαγητό θα είναι όπως και τις άλλες ημέρες γιαούρτι, μέλι και corn flakes. Προσοχή όχι ποτά, όχι συντροφιές που προδιαθέτουν σε κάπνισμα. Άσκηση και κοινωνικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της φυσικής υγιεινής και άκοπης ζωής και συμπεριφοράς.

 

 

5η ημέρα (Παρασκευή)

Ξεκινήστε όπως και στις άλλες ημέρες με αναπνοές, υγρά, άσκηση, ντους και πρωινό πλούσιο σε φρούτα, μέλι, ψωμί και χυμούς.

Η ολιγοθερμιδική δίαιτα και η χορτοφρουτοθεραπεία έχει αρχίσει να σας εκνευρίζει και το στομάχι σας θα αρχίζει να διαμαρτύρεται, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το στομάχι είναι όργανο που έχει επιδράσεις από τον εγκέφαλο εξ ου το ότι το τάδε πρόσωπο «μου κάθισε στο στομάχι». Το στομάχι το κακομεταχειριζόμαστε τρώγοντας άφθονα και βαριά φαγητά αλλά το σπουδαιότερο με το τσιγάρο ερεθίζουμε το βλεννογόνο του προκαλώντας γαστρίτιδες και έλκη δωδεκαδάκτυλου και στομάχου. Η σχέση έλκους δωδεκαδάκτυλου και καπνίσματος είναι άμεση. Το κάπνισμα «μαστιγώνει» το βλεννογόνο του στομάχου και έτσι εκκρίνεται περισσότερο υδροχλωρικό οξύ που φέρνει τις ξινίλες, τα ρεψίματα και τα γουργουρίσματα.

Εκτός από το κάπνισμα κακό στο στομάχι κάνουν τα καρυκεύματα, τα αρωματικά αποστάγματα και τα ισχυρά οινοπνευματώδη ποτά. Ο καπνιστής καταφεύγει στα φαγητά με καρυκεύματα γιατί ο καπνός καταστρέφει την αίσθηση της γεύσης και απευαισθητοποιεί τις γευστικές κάλυκες της γλώσσας. Όταν όμως ο καπνιστής διακόψει το κάπνισμα οι γευστικές κάλυκες που ήταν ναρκωμένες ξυπνούν και προκαλούν καινούργιες γευστικές εντυπώσεις.

Αυτή την εβδομάδα της προσπάθειας σας να αποφεύγετε με πάθη τις σάλτσες και τα πιπεράτα φαγητά γιατί «τραβάνε» τσιγάρο. Το διαιτολόγιο σας θα πρέπει να είναι απέριττο και απλό. Έτσι θα κάνετε καλό στο στομάχι και στο πεπτικό σας σύστημα και θα αδυνατίσετε μερικά κιλά. Το κάπνισμα και το διαιτολόγιο πιο πλούσιο σε χοληστερίνη είναι οι βόμβες που θέτουν σε κίνδυνο τα τοιχώματα των αρτηριών σας. Οι καπνιστές που τρώνε τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αυτές τις ημέρες θα πρέπει να αποφεύγετε τις χοληστερινούχες τροφές όπως τα αυγά, τα γλυκά ταψιού, το βούτυρο, το κρέας, τα οστρακοειδή, τα παχιά τυριά, τις πίτσες, το γάλα, τη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς. Ο δρόμος της καρδιάς περνάει από το στομάχι.

Στη δουλειά σας και σήμερα να πίνετε νερό και να τρώτε φρούτα. Πολλές φορές σήμερα θα σας έλθει η επιθυμία να καπνίσετε. Είναι καιρός να σκεφτείτε τον «Κολοκοτρωνέικο τρόπο καπνίσματος». Κάποτε ο Κολοκοτρώνης την παραμονή μιας μάχης ήθελε να καπνίσει και ζητούσε από τα παλικάρια του καπνό για να καπνίσει. Τριγυρνούσε εκνευρισμένος ανάμεσα στα παλικάρια του και τους ζητούσε καπνό κρατώντας το τσιμπούκι του. Έψαχνε αλλά καπνό δεν εύρισκε. Τότε κατάλαβε την εξάρτηση του από τον καπνό και λέει στον εαυτό του:

– «Θόδωρε θέλεις να ελευθερώσεις την Ελλάδα από τους Τούρκους και δεν μπορείς εσύ να ελευθερωθείς από τον καπνό;»

Έτσι έσπασε το τσιμπούκι του, το πέταξε μακριά και δεν ξανακάπνισε.

Αυτός είναι ένας τρόπος «Κολοκοτρωνέικος».

Αυτό θα πρέπει να το σκέφτεστε καθημερινά. Εσείς ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, με μόρφωση, με μια καλή εργασία, με μια καλή οικογένεια να είσθε δούλος της Κυρίας Νικοτίνης και του καπνού;

Θα πρέπει να σκέφτεστε ότι με το κάπνισμα θα στερήσετε την οικογένεια σας από την παρουσία σας (λόγω πρόωρου θανάτου) και δεν θα απολαύσετε την ευτυχία να γίνετε παππούς και να χαρείτε τα εγγόνια σας. Εκτός τούτου θα στερήσετε σεβαστούς οικονομικούς πόρους από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το μεσημέρι θα φάτε πάλι άφθονες σαλάτες με 1 ή 2 κουτα­λιές αγνό λάδι. Λίγο ψαράκι γαύρο, σαρδέλα, ή μια μέτρια τσι­πούρα. Το καλύτερο ψάρι είναι η σαρδέλα. Είναι φθηνή, γίνεται ψητή στα κάρβουνα και στον οργανισμό μας πολύτιμα εφόδια όπως το συνένζυμο Q10 και τα Ωμέγα λιπαρά οξέα που είναι άριστα αντιοξειδωτικά. Εκτός τούτων η σαρδέλα είναι πλούσια σε ασβέστιο που τόσο το έχουν ανάγκη τα παιδιά, οι εγκυμονούσες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι λόγω της οστεοπόρωσης.

Μετά τον απογευματινό ύπνο ασχοληθείτε πάλι με τις αεροβικές ασκήσεις. Μια ώρα βάδισμα ή ελαφρό τρέξιμο θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες αλλά και να αποτοξινωθείτε.

Το βράδυ όπως και τις άλλες ημέρες ξεκουραστείτε κάντε μια βόλτα πριν κοιμηθείτε ή επισκεφτείτε κοινούς φίλους που δεν καπνίζουν. Το βράδυ μην ξεχάσετε το βραδινό σας γιαούρτι, μέλι, corn flakes. Εάν έχετε αϋπνία πιείτε ένα ποτήρι βάλσαμο.

 

 

6η ημέρα (Σάββατο)

Σήμερα ξεκινάει η τελευταία ημέρα του μαρτυρίου σας. Σκεφτείτε ότι για να φτάσετε στον παράδεισο θα πρέπει να περά­σετε από την κόλαση. Μη λυγίσετε σήμερα μην ξανακαπνίσετε, μην αφήσετε τον εαυτό σας να απογοητευθεί. Φθάσατε στο τέλος, αξίζει να χάσετε αυτό που κερδίσατε μια ολόκληρη εβδομάδα;

Σηκωθείτε κανονικά στην ώρα σας. Σήμερα έχετε όλο το χρόνο να ανασυνταχθείτε.

Πάρτε τις αναπνοές σας (20-30), κάντε σήμερα πάρα πάνω ασκήσεις γυμναστικής, βάδισμα ή ελαφρό τρέξιμο κάντε το ντους σας με τις εντριβές και φάτε ένα πλούσιο πρωινό με φρούτα, μέλι, ψωμί και χυμούς. Ξεκινήστε με αισιοδοξία για τις δουλειές σας ή για τις προμήθειες σας. Το Σάββατο ενδείκνυται για τις προμή­θειες τις εβδομάδας γι’ αυτό καλό θα είναι να προμηθευτείτε τα φρούτα ή τα λαχανικά σας από μια λαϊκή αγορά ή από ένα σούπερ μάρκετ. Μην κάνετε οικονομία στα φρούτα. Τα χρήματα που εξοικονομήσατε από τη διακοπή του καπνίσματος επενδύστε τα σε φρούτα και λαχανικά. Σήμερα είναι ευκαιρία να ασχοληθείτε με ένα πιο «μπελαλίδικο» μεσημβρινό φαγητό όπως είναι τα φρέσκα φασολάκια, τα γεμιστά, το μπριάμ και άλλα. ,

Σήμερα λοιπόν είναι η ημέρα που θα την περάσετε χωρίς τσιγάρο με υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Σήμερα θα πρέπει να ζυγιστείτε και να δείτε πόσο βάρος χάσατε και να κάνετε τον απολογισμό σας.

Θα πρέπει να έχετε μια ζυγαριά ακριβείας στο υπνοδωμάτιο σας και να ζυγίζεστε καθημερινά.

Πρέπει να έχετε χάσει τουλάχιστον 3-5 κιλά γιατί ελαφρύνατε από το περιττό λίπος και τις περιττές τοξικές ουσίες που είχαν συσσωρευτεί στον οργανισμό σας για πολλά-πολλά χρόνια.

Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο δηλαδή να πάρετε κιλά. Αυτό θα οφείλετε ότι τρώτε πολύ περισσότερα φρούτα που έχουν φρουτοσάκχαρο και όπως γνωρίζετε τα σάκχαρα παχαί­νουν. Αλλά καλύτερα να πάρετε λίγα κιλά από φρούτα και να κόψετε το κάπνισμα παρά να χάσετε κιλά και να καπνίζετε.

Σ’ αυτό το διάστημα η θέληση σας «γυμνάστηκε» έγινε σταθερή και ρωμαλέα. Μπορείτε να μην καπνίζετε και να τρώτε πιο υγιεινά και πιο ωφέλιμα.

Τα γεύματα σας όχι μόνο αυτές τις ημέρες αλλά πάντα, θα πρέπει να είναι ολιγοθερμιδικά και πλήρη δηλαδή πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Να αποφεύγετε τα ενδιάμεσα και να πίνετε άφθονο νερό. Εάν θέλετε κάτι να φάτε αυτό θα είναι ένα φρούτο, θα πρέπει να ξέρετε ότι το στομάχι χρειάζεται 6-8 ώρες για να χωνέψει το φαγητό, γι’ αυτό θα πρέπει να τρώμε κάθε 6-8 ώρες για να προλαβαίνει το στομάχι να ξεκουράζετε. Τα «τσιμπο­λογήματα» ανάμεσα στα γεύματα είναι καταστρεπτικά για το στομάχι αλλά προσθέτουν και παραπανίσιες θερμίδες που παχαίνουν.

Οι 3 κανόνες της διαιτητικής πρακτικής είναι:

 1. Τρώτε καλά το πρωί και το μεσημέρι.
 2. Τρώτε ελαφρά το βράδυ.
 3. Δεν πρέπει να τρώτε ανάμεσα στα γεύματα.

Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες θα αισθάνεστε υγιείς, θα έχετε καλό ύπνο και καθαρό κεφάλι. Όταν φάτε πολύ το βράδυ, εκτός από τον ανήσυχο ύπνο θα σηκωθείτε το πρωί κουρασμένοι γιατί όλο το βράδυ τα πεπτικά σας όργανα λειτουργούν στο φόρτε τους. Επομένως εάν θέλετε να είστε κάθε πρωί ακμαίοι και γεμάτοι ενέργεια να τρώτε λίγο το βράδυ.

Να τρώτε γενικά καλά το πρωί, γιατί ο οργανισμός έχει όλη την ημέρα μπροστά του για να κάψει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Προγραμματίστε τη ζωή σας να παίρνετε κάθε ημέρα το πρωινό σας την ίδια ώρα. Διαγράψτε από το διαιτολόγιο σας τα τηγανητά, τις μαγιονέζες, τα καρυκεύματα, τα «ντρέσινγκ» τα γλυκά και ιδιαίτερα του ταψιού, τα κρέατα που είναι παχιά και περιέχουν εντόσθια (κοκορέτσι,·γαρδούμπες κ.ά.).

Έτσι μετά από όλα αυτά το μεσημεριανό σας γεύμα θα είναι ένα πολύ ωραίο λιτό φαγητό με ζαρζαβατικά (π.χ. γεμιστά) ή με φρέσκα λαχανικά εποχής (φασολάκια, αγκινάρες), σαλάτα, τυρί ή 1 αυγό και 1 φέτα ψωμί.

Το απόγευμα θα κάνετε την άσκηση σας δηλαδή το βάδισμα σας ή το ελαφρό τζόκινγκ.

Μετά την άσκηση σας επιστρέψτε στο σπίτι σας και δείτε τον εαυτό σας γυμνό στον καθρέπτη.

Δώστε του συγχαρητήρια για την επιτυχία σας. Κάντε το μπάνιο σας και βγείτε με τους φίλους σας ή με τη γυναίκα σας να την κεράσετε για το κατόρθωμα σας.

Προσοχή μπορείτε να πάτε σε εστιατόριο ή σε κάποιο άλλο κέντρο αλλά μπορείτε να φάτε ελαφρά π.χ. μια σκέτη μπριζόλα ή ένα ψάρι που συνοδεύονται όμως από μια καλή σαλάτα. Προσοχή δεν θα πιείτε οινοπνευματώδη γιατί προδιαθέτουν στο κάπνισμα. Για την επιτυχία όμως της προσπάθεια σας 1 ποτήρι μπύρα ή 2 ποτήρια καλό κρασί μπορείτε να πιείτε αλλά μόνο για σήμερα.

Πρέπει να αποβάλλετε, τη φιλοσοφική σκέψη που λέει ότι φάμε, ότι πιούμε και όσο ζήσουμε. Γιατί η ζωή μας είναι ωραία και οι απολαύσεις της είναι πολλές. Έτσι έλεγε και ο πατέρας μου. Αφού θα πεθάνω άσε με να καπνίσω και να φάω ότι θέλω. Βέβαια πέθανε στα 73 χρόνια. Εάν δεν κάπνιζε ίσως θα έβλεπε το γιο του Διευθυντή και τα εγγόνια του να παντρεύονται και να γεννούν τα δισέγγονα του. Αυτή η χαρά και η ευτυχία της ζωής άξιζε για να καπνίζει μια ζωή. Γι’ αυτό κόψτε από δω και πέρα το κάπνισμα. Ο θάνατος είναι η ατέλειωτη νύκτα, δίχως ελπίδα και υπόσχεση της αυγής.

Το σώμα μας σύμφωνα με τη θρησκεία μας είναι ο ναός του Θεού. Είναι το όχημα για την άλλη ζωή την αθάνατη. Ο Απόστολος «Παύλος στην προς Κορινθίους Επιστολή λέει «Είτε τρώγετε, είτε πίνετε, είτε πράττετε τι, πάντα πράττετε εις δόξαν Θεού». Το κάπνισμα όπως γράφω και στο πρώτο μέρος βλάπτει το ναό του Θεού όπως τον βλάπτουν τα ναρκωτικά, η πολυφαγία, η οινοποσία, τα ξενύχτια και κάθε είδους και συνήθειες κακές.

Αξίζει να ζείτε αυτή τη ζωή με υγεία και ευτυχία και όχι με το κάπνισμα. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από διάφορα υλικά που βρίσκονται άφθονα στη φύση (ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο κ.ά.) αλλά αυτό που αξίζει είναι το πνεύμα του που είναι μοναδικό στη φύση. Αυτό λοιπόν το πνεύμα που είναι μοναδικό στη φύση. Αυτό λοιπόν το πνεύμα της προσωπικότητας σας θα σας οδηγήσει στο σωστό δρόμο της διακοπής του καπνίσματος. Μπορείτε, γιατί είσθε ένας και μοναδικός, είσθε ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να νιώθει ανίσχυρος στο δημιουργό του που τον έφτιαξε κατ’ εικόνα και ομοίωση του. Μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα και να απολαύσετε τα καλά που σας δίνει η οικογένεια και η φύση. Σκεφθείτε πόσα άγνωστα μέρη θα δείτε ακόμα αφού θα ζήσετε ακόμα τουλάχιστον 10-15 χρόνια. Σκεφθείτε πως το σώμα σας είναι ένας μηχανισμός περίπλοκος που λειτουργεί σωστά με οξυγόνο καθαρό αέρα και τροφή. Πώς θα λειτουργεί όταν τον τροφοδοτείτε με πίσσα, νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες 4.000 δηλητηριώδεις ουσίες.

Όταν σας πιάνει η επιθυμία να καπνίζετε να έχετε αυτό το αρθρο ή το αντίστοιχο βιβλιαράκι είναι  εύκαιρο για να το διαβάσετε και πάλι. Με το διάβασμα, την άσκηση και το άφθονο νερό δεν θα ξαναβάλετε ποτέ το τσιγάρο στο στόμα σας. θα μου πείτε υπάρχει και το παθητικό κάπνισμα πώς θα το αποφύγουμε. Βεβαίως και είναι δύσκολο να αποφύγουμε το παθητικό κάπνισμα και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Με την άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την ήρεμη και χωρίς άγχος ζωή θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας με υγεία και μακροζωία.

ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΔΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΤΟΛΑΤΖΑ

Ιατρική- Λογοτεχνία- Τέχνη- Παραμύθια- Φυτά- Υγεία κ.α

 

 1. Διατριβή επί διδακτορία Πανεπιστημίου Αθηνών 1975
 2. Είκοσι χρόνια Επιστημονικό έργο. Εκδότης  Βουλγαρέλης
 3. Παιδοχειρουργική Ουρολογία . Εκδότης   Παρισιάνος
 4. ……………..Χειρουργική Εκδότης     Λίτσας
 5. Επείγουσα Παιδιατρική- Π/χειρουργική

Εκδότης    Παρισιάνος    1994

 1. Laser στην Ιατρική Εκδότης   Παρισιάνος      1995
 2. Επείγοντα πεπτικού και παιδιά    Εκδότης       ΓΕΣ              1995
 3. Επείγουσα παιδιατρικής – Π/χειρουργική

Εκδότης  Nutricia             2000

 1. Ατυχήματα στα παιδιά                  Εκδότης Λίτσας                2002
 2. Άθληση και παιδί Εκδότης  Nutricia             2002
 3. Συνοπτική παιδοχειρουργική Εκδότης Γ.Παρισιάνος     2006
 • Άτλας παιδοχειρουργικής Εκδότης Μ. Παρισιάνου 2007
 • Εφηβική ανδρολογία Εκδότης Γ. Παρισιάνος 2008
 • Ο γιατρός Συμβουλεύει Α’ βοήθειες Εκδότης Λίγκας          1998
 • Ο γιατρός συμβουλεύει

Προληπτική Ιατρική   Τόμος 1             Εκδότης Λίγκας          1998

 • Ο γιατρός συμβουλεύει

Προληπτική Ιατρική    Τόμος 2            Εκδότης Λίγκας          1998

 • Ο γιατρός συμβουλεύει

Προληπτική Ιατρική     Τόμος 3           Εκδότης Λίγκας           1998

 • Ο γιατρός συμβουλεύει

Προληπτική Ιατρική      Τόμος 4          Εκδότης Λίγκας           1998

 1. Ιατρική εγκυκλοπαίδεια του Άνδρα Τόμος 1                            Εκδότης Αλκυών  1997
 2. Ιατρική εγκυκλοπαίδεια του Άνδρα Τόμος 2                      Εκδότης Αλκυών  1997
 3. Ιατρική εγκυκλοπαίδεια του Άνδρα Τόμος 3                     Εκδότης Αλκυών  1997
 4. Ιατρική εγκυκλοπαίδεια του Άνδρα Τόμος 4                     Εκδότης Αλκυών  1997
 5. Ιατρική εγκυκλοπαίδεια του Άνδρα Τόμος 5                     Εκδότης Αλκυών  1997
 6. Ο γιατρός απαντά- Έρωτας και σεξ Εκδότης    Λίγκας     2005
 7. Α’ βοήθειες. Ο γιατρός απαντά  Εκδότης     Λίγκας     2006
 8. Α’ βοήθειες στις διακοπές σας  Εκδότης    Αλκυών    2000
 9. Κλωνοποίηση Εκδότης  Χαριτάκης  1999
 10. Η χαρά της άθλησης  Εκδότης  Χαριτάκης   1999
 11. Για πάντα νέοι Εκδότης   Χαριτάκης  1999
 12. Α’ βοήθειες στα τροχαία            Εκδότης   Χαριτάκης   1999
 13. Ερωτοαπαντήσεις στη

Παιδιατρική και Π/χειρουργική          Εκδότης Γ. Παρισιάνος  2006

 1. Έρωτας. Από την γέννηση μέχρι το θάνατο Τόμος   1

Ιστορία – Φιλοσοφία                           Εκδότης Κορωναίος       2007

 1. Έρωτας. Παιδική και εφηβική ηλικία

Τόμος   2                                              Εκδότης Κορωναίος       2007

 1. Έρωτας. Σεξουαλική ζωή

Τόμος   3                                              Εκδότης Κορωναίος       2007

 1. Έρωτας. Γάμος και κοινωνικές προεκτάσεις

Τόμος   4                                              Εκδότης Κορωναίος       2007

 1. Έρωτας. Άνδρας και Γυναίκα

Τόμος   5                                              Εκδότης Κορωναίος       2007

 1. Έρωτας. Τρίτη ηλικία Τόμος 6.       Εκδότης  Κορωναίος      2007
 2. Αλόη η βασίλισσα της Ερήμου Εκδότης    Ελλ. Υγεία       2007
 3. Αφροδισιακά τρόφιμα και φάρμακα Εκδότης Nova Forma   2010
 4. Ανανέωση και Υγεία Εκδότης Αθέρας           2011
 5. Ελαιόλαδο. Το χρυσάφι της Υγείας Εκδότης Copy Factory 2012
 6. Ganoderma Lucidum. Το μανιτάρι της υγείας

Εκδότης Copy Factory   2012

 1. Η τέχνη της μακροζωίας Εκδότης Copy Factory   2013
 2. Πώς να κόψετε το κάπνισμα σε 6 μέρες

Εκδότης Copy Factory   2013

 1. Γελωτοθεραπεία

( Ιατρικά ανέκδοτα και γελοιογραφίες)

Εκδότης Copy Factory   2013

 1. Ο Ανδρολόγος- Ουρολόγος

(Συνεργασία  Ντελιδάκη)                     Εκδοτική                        2011

 1. Ο Παιδίατρος

(Συνεργασία Ντελιδάκη)                      Εκδοτική                        2011

 1. Ο Δεκαθλητής του Πνεύματος και της τέχνης

Εκδότης      Αθέρας        2015

 1. Νίκος Καζατζάκης.

Ο Εραστής του Λόγου ( Βραβείο)       Εκδότης      Αθέρας        2017

 1. Αλβέρτος Σβάιτσερ- Ν. Καζαντζάκης

(Φλογισμένες ψυχές )                          Εκδότης     Protoτυπο     2018

 1. Με αίμα και χρώμα   Εκδότης        Αθέρας       2009
 2. Η Μυθολογία κατοικεί στα αστέρια

(Αστρολογία και τέχνη)                       Εκδότης     Protoτυπο     2018

 1. Πρωτοπόροι Ιατρικής

(Εικαστικό λεύκωμα )                         Εκδότης       Λίτσας        2001

 

 1. Στύρια Λίθος

(Εικαστική και Ιστορική μελέτη)        Εκδότης     Protoτυπο     2018

 1. Το γυναικείο στήθος στην τέχνη     Εκδότης     Protoτυπο     2018
 2. Συνομιλία με τον Van Gogh

( Ιατρικά και Εικαστικά)                     Εκδότης     Protoτυπο     2018

 1. Φαρμακευτικά φυτά και βότανα

( Ακουαρέλα- Λεύκωμα)                    Εκδότης       Αθέρας        2017

 1. Ν. Στύρα Ευβοίας

( Εξ. Πολ. Σύλλ. Κεφάλα)                 Εκδότης   Συλλ. Κεφάλα  2010

 1. Ηλιοτρόπιο ( Ποιητική συλλογή) Εκδότης     Recidab          1986
 2. Έρως και ψυχή ( ποιητική συλλογή) Εκδότης   ο ίδιος         1986
 3. Το άλλο μισό ( ποιήματα- σχέδια) Εκδότης   ο ίδιος         1990
 4. Ποιητική και χρωματική αρμονία

( τραγούδια- σχέδια) ( ψίθυροι καρδιάς)   Εκδότης    ο ίδιος     2009

 1. Ο καθρέπτης ( Διηγήματα- Δοκίμια) Εκδότης ο ίδιος      1992
 2. Το Λαμόγιο ( θέατρο) Εκδότης    Αθέρας     2012
 3. Ο Άσχημος ( θέατρο) Εκδότης     Αθέρας     2013
 4. Το παιδί στην τέχνη ( εικαστική……)  Εκδότης    Αθέρας     2011
 5. Σύγχρονοι ιατροί καλλιτέχνες Τόμος 1 Εκδότης    Λίτσας     1994
 6. Σύγχρονοι ιατροί καλλιτέχνες Τόμος 2 Εκδότης     Ε.Ε.Ι.Κ    2010
 7. Εξέλιξη της Ιατρικής μέσω της τέχνης Εκδότης Γραφίδα    2000
 8. Συνύπαρξη

( ποίηση Μουτάφη- Ζωγραφιές Ντόλατζα)  Εκδότης  Μουτάφη   2000

 1. Dolatzas art

Το ζωγραφικό έργο μου                            Εκδότης    Αθέρας     2012

 1. Οι δρόμοι του Ζωγράφου( Λεύκωμα) Εκδότης Δ. Ζωγράφου2005
 2. Ο Εγωιστής Γίγαντας ( παραμύθι) Εκδότης Αθέρας     2010
 3. Ό Άρρωστος βασιλιάς( παραμύθι) Εκδότης Αθέρας     2010
 4. Ο Νεφρούλης στο Νοσοκομείο

( παραμύθι)                                              Εκδότης     Αθέρας     2010

 1. Ο Νεφρούλης στον οδοντίατρο

( παραμύθι)                                               Εκδότης     Αθέρας     2010

 1. Ο Νεφρούλης παίζει ποδόσφαιρο

( παραμύθι)                                            Εκδότης     Αθέρας     2010

 • Ο Νεφρούλης στην πινακοθήκη

( παραμύθι)                                            Εκδότης     Αθέρας     2010

 1. Ο Νεφρούλης στο Ζωολογικό κήπο

( παραμύθι)                                              Εκδότης     Αθέρας     2010

 1. Ο Νεφρούλης παντρεύεται

( παραμύθι)                                                Εκδότης     Αθέρας     2010

 1. Ο Νεφρούλης έχει τα γενέθλιά του

( παραμύθι)                                           Εκδότης     Αθέρας     2010

 1. Ο Νεφρούλης κάνει διακοπές

( παραμύθι)                                              Εκδότης     Αθέρας     2010

 1. Ο ποντικογιατρούλης

( Ιατρικό παραμύθι)                                Εκδότης   Ελλ. Υγεία  2007

 1. Ο Περσέας και η Μέδουσα

( Μυθολογία και εικαστικό)                  Εκδότης     Αθέρας       2010

 1. Μικρό Ερωτικό Λεξικό ( Ιατρικό) Εκδότης Αθέρας       2013
 2. 1970-2010 40 χρόνια

Έρευνα- Μελέτες Θ. Ντόλατζα ( Ιατρικό) Εκδότης   Αθέρας    2012

 1. Βάλε χρώμα στην διατροφή σου

( μελέτη)                                                 Εκδότης     Αθέρας      2017

 1. Η βακτηρία στην τέχνη Εκδότης Protoτυπο     2018
 2. Σύγχρονη Ιατρική ( τόμος 1) Εκδότης Λίγκας        2018
 3. Ζωγράφου. Η πόλη των καλλιτεχνών Υπό έκδοση ( Συν. Παλ. Ζωγραφιωτών. Δήμος Ζωγράφου)
 4. Άγιοι γιατροί- γιάτρισσες της Ορθοδοξίας

Εκδότης    Protoτυπο    2019

 1. Ο κήπος του Ιπποκράτη

( εικαστικό- φυτολόγιο)                         Εκδότης    Protoτυπο    2019

 1. Η χειρουργική των Ελλήνων δια μέσου των αιώνων

( κεφάλαια χειρουργοί- καλλιτέχνες) Συνεργασία Ι. Μπράμης)

Εκδότης     Μίλητος     2019

 1. Ιστορία χειρουργικής- οδοντιατρικής-αναισθησιολογίας

Εκδότης       ο ίδιος       2020

 1. Ανθρώπινα συναισθήματα

( Εικαστική παρέμβαση)                       Εκδότης    Protoτυπο    2019

 1. Αλόη Βέρα. Η βασίλισσα της ερήμου
  • ( Εικαστική και Ιατρική μελέτη) Εκδότης Protoτυπο    2020
 2. Medical art- Dolatzas art   Εκδότης    Protoτυπο    2020
 3. H Παναγία στην τέχνη μου                Εκδότης    Protoτυπο    2020
 4. Η Ιατρική στην αρχαία Ελλάδα Υπό έκδοση    Docie       2020
 5. Ο Σπαρταθλητής ( οι άθλοι μου)

( συγγραφικό και εικαστικό έργο)                   Υπό έκδοση

 1. Trash art.   Η τέχνη από άχρηστα υλικά ( σκουπίδια)

Υπό έκδοση

 1. Οι Αγιογραφίες μου ( εικόνες)

Δημιουργία- Ιστορία –Τέχνη                                                     2021

 1. Κακώσεις θώρακα

( συνεργασία με τον καθηγητή Τ. Μιχαήλ)  Εκδότης  Λίτσας    2013

 1. Ακτινολογική μελέτη του παιδιού

( συνεργασία, Πατσούρας, Νάση)         Εκδότης  Πασχαλίδης   1980

 1. Κάπνισμα

( Επιστημονική και θρησκευτική προσέγγιση) Εκδότης Καλύβης Αγίων Πάντων ( Βολιωτών)         Άγιον Όρος                            1999