Η Έλεν Mαντζουράνη είναι 100 χρονών και  αποτελεί τρανή απόδειξη ότι ο διαβήτης μπορεί να γίνει φίλος και να έχουμε ζωή με ποιότητα και μακροζωία. Παρά τα πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αφού από πολύ μικρή έπασχε από άσθμα και έπαιρνε κορτιζόνη, μπορεί και μέσα από τη θεραπεία του διαβήτη που ακολουθεί με ινσουλίνη, και σωστή διατροφή, να κάνει όνειρα για το μέλλον της για τις δυο της κόρες και τα εγγόνια της.

Η Έλεν Μαντζουράνη ήταν η μασκότ στη συνέντευξη τύπου για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον διαβήτη. Για αυτό σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο, η Έλεν Μαντζουράνη θα λαμβάνει στο εξής και δια βίου από την Lifescan Ελλάς, δωρεάν τα αναλώσιμα προϊόντα για τους μετρητές σακχάρου αίματος που χρησιμοποιεί, ως μια συμβολική αναγνώριση για τα μηνύματα αισιοδοξίας που προσέφερε με το παράδειγμά της στη διαβητική κοινότητα.

 

Σε μείζον παγκόσμιο πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία, με διαστάσεις επιδημίας, εξελίσσεται ο σακχαρώδης διαβήτης. Γενετικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη έκρηξη του προβλήματος. Σήμερα κάθε πρόβλεψη για την εξάπλωση του Σ.Δ. έχει καταρριφθεί. Σύμφωνα με την IDF, ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. ανέρχεται στα 382 εκατομ., ενώ τεράστιος ποσοτικά είναι και ο πληθυσμός που παραμένει ακόμη μη καταγεγραμμένος, αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.  Ο διαβήτης Τύπου 2 συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων των ατόμων με διαβήτη παγκόσμια και κυρίως οφείλεται σε υπερβάλλον σωματικό βάρος και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Όπως επεσήμανε ο Δρ Ιωάννης Ντούπης, ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς χτυπά, πλέον, και τις νεότερες, παραγωγικές ηλικίες του πληθυσμού.

Η ρύθμιση του διαβήτη και στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση, καθώς το 54% των ατόμων με Σ.Δ.τ2 θεωρούνται αρρύθμιστα. Η μη ρύθμιση του διαβήτη αποτελεί, μεταξύ άλλων, την 1η αιτία παγκόσμια για μη τραυματικούς ακρωτηριασμούς, την 1η αιτία νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και την 1η αιτία τύφλωσης. Οι ασθενείς παραμένουν αρρύθμιστοι για πολλούς λόγους, πρωτίστως, όμως, επειδή αδυνατούν να κατανοήσουν την αξία του αυτοέλεγχου και της αυτορρύθμισης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης των διαβητικών επιπλοκών.

Στον πυρήνα της ενημέρωσης της συνέντευξης τέθηκε το θέμα της επιτυχίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του πάσχοντα να συμμετέχει δυναμικά σε μια καθημερινή διαδικασία αυτοδιαχείρισης του διαβήτη, μέσα από την εκπαίδευση στα βασικά στοιχεία φροντίδας της νόσου. Την ίδια εκπαίδευση θα πρέπει να λάβουν και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τα άτομα με Σ.Δ.,  όπως η οικογένεια, οι φροντιστές, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι νοσοκόμοι. Βασικούς πυλώνες πρόληψης αποτελούν η συμμόρφωση στη θεραπεία,  ο αυτοέλεγχος (μέτρηση) και η αυτοδιαχείριση, η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο τακτικός έλεγχος των οργάνων – στόχων (πόδια, οφθαλμοί, καρδιά, κλπ).

Τέλος, η κα Αθανασία Καρούνου άτομο με διαβήτη, εδώ και 41 χρόνια θεωρεί ότι καταφέρνει να ζει με ποιότητα, ως εργαζόμενη, μητέρα και Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. Η Ομοσπονδία έχει σαν στόχο  να αναδειχθεί σε στρατηγικό εγγυητή ευθύνης που θα εξοπλίσει  τα άτομα με Σ.Δ. με το  απαραίτητο για τη διαχείριση της καθημερινότητάς  τους  συναίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς.

#########