Απαλλαγείτε από τον πόνο με την πλέον σύγχρονη επιλογή στην Φυσική Ιατρική για αποκατάσταση συχνών μυοσκελετικών παθήσεων.

Η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα ή Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) αποτελεί την πλέον σύγχρονη, συντηρητική, ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή στην ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης για θεραπεία των μυοσκελετικών παθήσεων. Η εφαρμογή της στηρίζεται στην ιατρική μέθοδο της εξωσωματικής λιθοτριψίας, δηλαδή την παραγωγή μηχανικών κυμάτων, μέσω επιταχυνόμενης – ελεγχόμενης κρούσης.

«Η χρήση των κρουστικών υπερήχων στην θεραπεία των επώδυνων τενοντοπαθειών ξεκίνησε στις αρχές του 1990. Κατά τη θεραπεία με τη μέθοδο των υπερήχων διοχετεύονται ενεργειακά κρουστικά κύματα σε στοχευμένους ιστούς του σώματος. Ο οργανισμός απαντά με την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας και του μεταβολισμού στην προσβεβλημένη περιοχή», εξηγεί ο Δημήτριος Εργελετζής MD, FEBPRM Φυσίατρος, Ειδικό Ιατρείο Αποκατάστασης, Πόνου και Βελονισμού ΕΔΟΕΑΠ, τ. Διευθυντής Τμήματος Αποκατάστασης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ο οποίος αναλύει τον τρόπο δράσης και τα οφέλη της θεραπείας με κρουστικά κύματα (shock waves), για τον ασθενή.

Απαλλαγείτε από τον πόνο: Μηχανισμός δράσης και θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο

Η ουσία της δράσης εντοπίζεται στη μετατροπή μίας χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας, όπως μία τενοντίτιδα ή απονευρωσίτιδα, σε οξεία φλεγμονώδη κατάσταση την οποία ο οργανισμός είναι ικανός να θεραπεύσει. Τα κρουστικά κύματα (shock waves) ενεργοποιούν την διαδικασία αυτο-επούλωσης του οργανισμού αυξάνοντας την αιμάτωση και τον μεταβολισμό της πάσχουσας περιοχής, διαλύοντας επασβεστώσεις του τένοντα, διεγείροντας την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων του ιστού, αυξάνοντας την αντοχή του σε μηχανικό φορτίο και ελαττώνοντας τον πόνο.

Η θεραπεία με το κρουστικό υπέρηχο (ESWT) είναι μη επεμβατική και αναίμακτη. Ποσότητα γέλης (gel) εφαρμόζεται με μικρή πίεση στο δέρμα της επώδυνης πάσχουσας περιοχής, στη συνέχεια η κεφαλή εφαρμογής των υπερήχων πιέζεται και μικρά κρουστικά κύματα διοχετεύονται στο σημείο. Μία συνεδρία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.

Εφαρμογές θεραπείας με κρουστικά κύματα

Όλες οι τενοντοπάθειες των αρθρώσεων, η ασβεστοποιός τενοντοπάθεια (ώμος – άκανθα πτέρνας) καθώς και οι επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί είναι πεδία εφαρμογής της θεραπείας.

Αναλυτικότερα οι ενδείξεις εφαρμογής της μεθόδου είναι:

-Άλγος ώμου: Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου – Τενοντίτιδα ώμου

-Άλγος αγκώνα: Επικονδυλίτιδα (τενοντίτιδα αγκώνα – tennis or golfer’s elbow)

-Άλγος ισχίου: Τροχαντηρίτιδα

-Άλγος Γόνατος: Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα – Τενοντίτιδα οπίσθιων μηριαίων (χήνειος πόδας)

-Άλγος κνήμης: Σύνδρομο πρόσθιου – οπίσθιου κνημιαίου (shin splint)

Αχιλλειοδυνία: Τενοντίτιδα Αχίλλειου τένοντα

Άκανθα πτέρνας: Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί (trigger points).

Πλεονεκτήματα θεραπείας με κρουστικό υπέρηχο

  • Εφαρμογή χωρίς χρήση φαρμάκων (π.χ. έγχυση κορτικοστεροειδούς) ή τοπικών αναισθητικών.
  • Αναίμακτη, μη επεμβατική θεραπεία (όχι χρήση βελονών – χειρουργικών τομών).
  • Η θεραπεία εκτελείται σε ιατρείο φυσιάτρου εξοπλισμένο με το ειδικό μηχάνημα, με χρονική διάρκεια πραγματικής θεραπείας περίπου 10 λεπτών.
  • Δεν υπάρχει ανάγκη αναισθησίας.
  • Άμεση ανακούφιση και βελτίωση της κίνησης μετά την πρώτη συνεδρία.
  • Συνήθως 3 έως 6 συνεδρίες, με απόσταση μεταξύ τους από πέντε έως επτά ημέρες, είναι αρκετές για εμφανή αποτελέσματα, ωστόσο σε χρόνιες, παραμελημένες περιπτώσεις για την επίτευξη μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος, ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες έως μηδενικές.

Συνήθεις αντιδράσεις στην θεραπεία

Δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές ώστε να ανησυχεί ο ασθενής.

Η εφαρμογή των κρουστικών υπερήχων ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ήπιο αίσθημα νυγμώδους άλγους στην έναρξή της, ωστόσο με την εξέλιξή της και με την κατάλληλη τροποποίηση των παραμέτρων θεραπείας από τον πιστοποιημένο φυσίατρο εξαλείφεται κάθε αίσθημα άλγους ή ενόχλησης. Παροδικός ερεθισμός με ερυθρότητα του δέρματος της θεραπευόμενης περιοχής και ενδεχομένως προσωρινή εκχύμωση είναι τα συνήθη συμπτώματα. Με το τέλος της συνεδρίας περιγράφεται ένα αίσθημα «καψίματος σαν από καυτερή πιπεριά» στη θεραπευθείσα περιοχή ταυτόχρονα με αίσθημα ανακούφισης.

Θεραπευτική ανταπόκριση και επιτυχία της μεθόδου

«Η θεραπεία εφαρμόζεται σε περιοχές όπου οι συνήθεις αρχικές θεραπείες (κλασική φυσικοθεραπεία, εγχύσεις), απέτυχαν να δώσουν λύση.

Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ενθαρρυντικά τη θετική έκβαση και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου, εκεί που όλες οι άλλες συντηρητικές μέθοδοι έχουν αποτύχει, ανέρχονται σε ποσοστό έως 80%. Ενδέχεται όμως μερικές από τις δύσκολες περιπτώσεις να μην βελτιωθούν με την εφαρμογή των κρουστικών υπερήχων. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η συμβουλή ορθοπεδικού χειρουργού και ενημέρωση για τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές», καταλήγει ο κ. Εργελετζής.

#########