Ο μη σεβασμός της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ αποτελούν «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ, λέει το ΕΚ.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη με 513 ψήφους υπέρ, 148 κατά και 33 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με το νομοθετικό και εκλογικό σύστημα, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Πολωνία.

 

Διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές άδραξαν την ευκαιρία να συζητήσουν την περίπτωση ορισμένων τοπικών αρχών που έχουν αυτοανακηρυχθεί «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» και ρώτησαν την Επιτροπή κατά πόσον αυτό μπορεί να αποτελεί παράνομη διάκριση στον τομέα της εργασίας, αναφερόμενοι στην υπόθεση Rete Lenford.

 

Στο ψήφισμα, το ΕΚ αποδοκιμάζει έντονα τη μαζική σύλληψη και την μετέπειτα μεταχείριση 48 ακτιβιστών ΛΟΑΤΚΙ κατά τα γεγονότα που του «πολωνικού Stonewall» στις 7 Αυγούστου 2020, καθώς και την επίσημη θέση της Πολωνικής Επισκοπής υπέρ των «θεραπειών μετατροπής» για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

 

Να σταματήσει η οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας

 

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης από τότε που Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία του Άρθρου 7, το 2017. Καλούν «το Συμβούλιο και την Επιτροπή να μην ερμηνεύουν συσταλτικά την αρχή του κράτους δικαίου και να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες της διαδικασίας του άρθρου 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ, […] σε όλες τις αρχές που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ». Σημειώνοντας ότι η τελευταία ακρόαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, παροτρύνουν το Συμβούλιο «να ενεργήσει επιτέλους […] υπό το φως των εντυπωσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο παρόν ψήφισμα».

 

Δήλωση

«Η ευρεία στήριξη που έλαβε το ψήφισμα αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στις κατηγορίες περί ‘συνωμοσίας αριστεριστών’. Αυτό που η πολωνική κυβέρνηση έχει ξεχάσει είναι ότι δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο αρχή της πλειοψηφίας, αλλά και σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πλουραλισμός, δικαίωμα στη διαφωνία και προστασία των μειονοτήτων. Το Κοινοβούλιο έχει εκδώσει σειρά ψηφισμάτων και η Επιτροπή έχει εκκινήσει τέσσερεις διαδικασίες για παραβιάσεις, αλλά οι αρχές της Πολωνίας αρνούνται ακόμη να σεβαστούν τις Ευρωπαϊκές αξίες και συνεχίζουν να ενεργούν αδιαφορώντας για την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη