Το πιο ζωτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σήμερα, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και το φαινόμενο του «θερμοκηπίου» με σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία, ιδιαίτερα στις αλλεργίες. Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση έχει υπολογίσει την μείωση του φυσικού πλούτου του πλανήτη μας στο 30%, μόνο κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα.

Οι αριθμοί είναι πράγματι απαισιόδοξοι, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος αφανίζει κάθε ώρα 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεντροφυτεμένης έκτασης, δηλ. το 1/5 της έκτασης του Ολύμπου.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα δάση είναι αυτά που απορροφούν το διοξείδιο
του άνθρακα,
δηλαδή το αέριο που συμβάλλει κατά 76% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου· κατά συνέπεια, όσο συνεχίζουμε να θυσιάζουμε τα δέντρα μας στο βωμό της οικοπεδοποίησης-τσιμεντοποίησης, τόσο πιο αποπνικτική και πλούσια σε ρύπους ατμόσφαιρα θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
Είναι γνωστό ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας προκαλεί επιδείνωση όλων των αναπνευστικών παθήσεων. Σε σχέση με την αναπνευστική αλλεργία (αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα) τα διάφορα μικροσωματίδια ρύπων (που εκπέμπονται από τις καύσεις των αυτοκινήτων), διευκολύνουν και την μεταφορά των γύρεων στο αέρα που αναπνέουμε, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αλλεργιογόνο δράση τους.
Επομένως, δεν πρέπει να μας εκπλήττει η εντυπωσιακή αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων που καταγράφτηκε τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας.
Ποιοι παράγοντες τελικά έχουν συμβάλλει στην μεγάλη αύξηση της αλλεργίας;
Όμως και άλλοι παράγοντες – εμβολιασμοί, έλεγχος των λοιμώξεων με αντιβιοτικά, ενδοοικιακή ρύπανση και ιδιαίτερα το κάπνισμα, αλλαγές στις διατροφικές και άλλες συνήθειες, το άγχος, η απομάκρυνσή μας από την φύση και την επαφή με τα ζώα και γενικά ότι ονομάζομε δυτικό τρόπο διαβίωσης- φαίνεται ότι έχουν συμβάλλει στην αύξηση της αλλεργίας.
Συμπερασματικά, Η αλόγιστη παρέμβασή μας στο φυσικό περιβάλλον με την καταστροφή του δασικού πλούτου, την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την παράλληλη αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης «επί τω δυτικότερον» έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικά αδιέξοδα με αρνητικές επιπτώσεις στην υγείας μας, ειδικά στις αλλεργίες.
Συνεπώς είναι ευθύνη όλων μας να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με το θέμα «προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» και να δράσουμε ανάλογα, περιορίζοντας το ατομικό μας μερίδιο ευθύνης, που είναι σημαντικό.

 

 

Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, M.S., M.D., Ph.D

(Παθολόγος) – Αλλεργιολόγος
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.
Σπούδασε Ιατρική στις ΗΠΑ (The University of Medical School, Ann Arbor) και έκανε εκεί τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Πήρε την ειδικότητα της Παθολογίας κι εν συνεχεία της Αλλεργιολογίας (University of Michigan Medical Center). Διετέλεσε επί 2 δεκαετίες Διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Τμήματος Π.Γ.Ν.Α. ”Λαϊκό”, ως υπεύθυνη της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων στην Αλλεργιολογία ιατρών. Τώρα είναι διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Τμήματος στην Ευρωκλινική Αθηνών.Είναι μέλος περισσοτέρων των 10 διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και Aντιπρόεδρος, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΑΑCΙ, 1992-2000) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλλεργιολόγων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτη πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας ΕΑΑCΙ. Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Αεροβιολογία, Αλλεργία από νυγμούς Υμενοπτέρων(σφηκών/μέλισσας), Κνίδωση-Αγγειοοίδημα, Αντιισταμινικά φάρμακα .

#########