Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος» η FairLifeL.C.C.- Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η νέα νεανική αντικαπνιστική εκστρατεία με βασικό μήνυμα «Εισπνέω, εκπνέω μα δεν αναπνέωΗ επιλογή είναι μέσα σου».Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του διεθνούς οργανισμού INTERNATIONAL ACTION ART. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου.

Για την υλοποίησή της συστρατεύθηκαν μαθητές και σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία συμμετείχαν στον Πρώτο Πανελλήνιο Μαθητικό και Νεανικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής και αφίσας FairLife L.C.C.» για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στόχος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους για τις συνέπειες του καπνίσματος και του ατμίσματος, ώστε οι νέοι να γίνουν «Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα».

Αποτιμώντας τις δράσεις της FairLife εκτιμάται ότι πάνω από 4.000 μαθητές “ενεργοποιήθηκαν” μέσω των σχολείων και των εκπαιδευτικών με αφορμή τον διαγωνισμό ή ατομικά συμμετέχοντας στο νεανικό blog και στις συνολικές δράσεις μας. Οι μαθητές αυτές έγιναν πρεσβευτές-εθελοντές στην προώθηση του αντικαπνιστικού μηνύματος «για μια γενιά χωρίς καπνό χωρίς άτμισμα».

Η Πρόεδρος της FairLife L.C.C. Κορίνα Πατέλη Bell στην εναρκτήρια ομιλία της αναφέρθηκε στην έμπνευση πίσω από τη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Ζέττας Μακρή, καθώς ο διαγωνισμός τελούσε υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Η υφυπουργός συγχαίροντας τους νέους τόνισε «ας ακούσουμε τη φωνή σας, τη δυναμική προτροπή σας για μια γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα,  για τη δική σας γενιά και για κάθε επόμενη. Συγχαίρω όλους και όλες για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την πρωτοτυπία, την αμεσότητα, την αλήθεια σας.Τα μηνύματά σας δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας, ολιγωρίας, απάθειας».

O Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σχολιάζοντας τη νέα αντικαπνιστική καμπάνια σημείωσε: «Ο Δήμος μας στηρίζει έμπρακτα τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η αντικαπνιστική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί με τη δράση καθαρισμού στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας την Παρασκευή 3 Ιουνίου από σχολεία και εθελοντές του Δήμου μας για να γιορτάσουμε με αυτόν το πολύ ουσιαστικό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος».

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την προσωπική εξομολόγηση του Ολυμπιονίκη Ιστιοπλοΐας & FairLife Ambassador Βύρωνα Κοκκαλάνη. «Είμαι αθλητής της ιστιοπλοΐας. Ο αέρας είναι η ανάσα που μου δίνει τη δύναμη να προχωρώ στον αγώνα μου. Το ίδιο και ο πνεύμονας. Είναι η ανάσα που μας δίνει ώθηση νασυνεχίσουμε το ταξίδι, τον αγώνα της ζωής. Ας τον προφυλάξουμε. Οι νέοι απορρίπτοντας το κάπνισμα και το άτμισμα. Οι ενήλικες κόβοντάς το και μετά τα 50 κάνοντας προσυμπτωματικό έλεγχο. Γιατί αυτός μόνο σώζει ζωές. Έτσι η ζωή θα κόβει την ανάσα και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα».

Το βίντεο της νέας αντικαπνιστικής καμπάνιας με κεντρικό μήνυμα «Εισπνέω, εκπνέω μα δεν αναπνέω, η επιλογή είναι μέσα σου» υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή των BrandAmbassadors  της FairLife L.C.C, εθελοντών, φίλων και των βραβευθέντων μαθητών. Μέσα από τα βραβευθέντα ζωγραφικά έργα και σλόγκαν του διαγωνισμού αποτυπώθηκαν  οι προβληματισμοί τους για τις συνέπειες του καπνίσματος και τον εθισμό, οι σκέψεις  τους για ένα μέλλον χωρίς κάπνισμα ή άτμισμα.

Στη συνέχεια η Δρ. Βιργινία Μαυρίκα – Ιστορικός Τέχνης ΥΠ.ΠΟ.Α., Διδάσκουσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης έργων παρουσίασε τα βραβευθέντα έργα σημειώνοντας: «Τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης των έργων θα ήθελαν να εκφράσουν την ιδιαίτερη χαρά τους για την πολυάριθμη συμμετοχή μαθητών, και τον θαυμασμό τους για την εκφραστικότητα, την ευρηματικότητα, το πάθος με τα οποία απέδωσαν το μήνυμα κατά του καπνίσματος και του ατμίσματος. Κριτήρια για την αξιολόγηση αποτέλεσαν το περιεχόμενο, η εκτέλεση, η πρωτοτυπία και η εκφραστική σαφήνεια του μηνύματος. Όλα τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν διακρίνονταν από δημιουργικότητα και ευαισθησία, και έδειξαν ότι η νέα γενιά δεν είναι απλώς ενήμερη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αλλά ενδιαφέρεται να τις γνωστοποιήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».Ακολούθως ο Ορέστης Φώτης Μικελάκης, o νεότερος Brand Ambassador της FairLife, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο τα έργα των συνομηλίκων του: «Τα όργανά μας έχουν όμορφες, χαρούμενες  φατσούλες,  παίζουν, χαμογελούν όταν είναι υγιείς. Ο πνεύμονας είναι η πηγή της ζωής και ανθίζει, όταν είναι ένα με τη φύση. Ο πνεύμονας μάς μιλά, όμως εμείς δεν τον ακούμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε για τον κοινό μας πνεύμονα, το περιβάλλον. Είμαστε η νέα γενιά και διεκδικούμε να είμαστε η πρώτη χωρίς κάπνισμα ή άτμισμα. Θέλουμε ο κόσμος μας να είναι φωτεινός, χαμογελαστός, υγιής. Η ζωή μας  ξέγνοιαστη με στιγμές που κόβουν την ανάσα».

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με σύντομους χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους σχολείων που βραβεύθηκαν για τις ατομικές τους συμμετοχές ή τις ομαδικές δράσεις. Το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, το 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, το Γυμνάσιο Καρυάς Ελασσόνας, το 4o Δημοτικό Τρίπολης  και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς παρουσίασαν δράσεις και διαθεματικά προγράμματα που υλοποίησαν με αφορμή το θέμα του διαγωνισμού. Συγκινητική ήταν η παρουσία Γυμνασίων του εξωτερικού, από το Ντόρντμουντ της Γερμανίας και το Αργυρόκαστρο. Ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου “Πνοή Αγάπης” Αργυροκάστρου αναφέρθηκε στις «πολλαπλές ωφέλειες του διαγωνισμού για την κοινότητα: ενημέρωση, δημιουργικότητα, συμβολισμός», μεταφέροντας επίσης το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου ότι «οι νέοι δεν είναι το μέλλον αλλά το δυναμικό παρόν».  Οι παρουσιάσεις των σχολείων ολοκληρώθηκαν με το Γυμνάσιο Αστυπάλαιας, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο σλόγκαν και έδωσε το κεντρικό μήνυμα της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας «Εισπνέω, εκπνέω μα δεν αναπνέω. Η επιλογή είναι μέσα σου».

Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Δρ. Βασίλη Σ. Βασιλείου, Μετα-διδακτορικού ερευνητή στο  Πανεπιστήμιο Οξφόρδης & Συνεργάτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (Ε.Π.Ι), ΕΚΠΑ. Οι μελέτες αναφέρουν ότι πάνω από 43 εκατομμύρια  έφηβοι ηλικίας 13-15 ετών καπνίζουν. Γι’ αυτό τα προγράμματα πρέπει να εστιάζουν στη διαχείριση της πρόληψης, κατανοώντας τον κόσμο τους «μέσα από τα μάτια τους», όπως έκανε η FairLife L.C.C. με τον διαγωνισμό».

Οι παρουσιάσεις των δράσεων της FairLife L.C.C. ολοκληρώθηκαν με προγράμματα που υλοποίησαν οι εθελοντές της στις σχολικές και εκπαιδευτικές  τους κοινότητες. Η ομάδα από το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο CLC με υπεύθυνη project την κα Χριστίνα Κορδερά  διενέργησε έρευνα μέσω των κοινωνικών δικτύων σε εφήβους και τις οικογένειές τους, επισημαίνοντας από τα αποτελέσματα την αναγκαιότητα προγραμμάτων ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου και τις επιπτώσεις του τσιγάρου. Οι Alexander MurrayLinardos και Yiannis Sittas παρουσίασαν την καμπάνια «White Ribbon Project» η οποίαυλοποιήθηκε από ομάδα μαθητών στο StCatherines British School τον Νοέμβριο του 2021, μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κ. Στοφόρος παρουσίασε την ποιητική συλλογή Χαι κου του Φώτη Ορέστη Μικελάκη «Η ζωή να κόβει την ανάσα», τα έσοδα της οποίας διατίθενται για την οικονομική υποστήριξη της FairLife L.C.C.

Tην εκδήλωση έκλεισαν με τα μηνύματά τους οι «The World Offroad», Άκης και Αναστασία Τεμπερίδη, η οικογένεια που κάνει τον γύρο του κόσμου και μας καλεί με ηχηρό μήνυμα να “τελειώνουμε” με το κάπνισμα, το άτμισμα και τα προϊόντα καπνού και να ακούσουμε την νέα γενιά!                                                             Η FairLife Brand Ambassador και ορειβάτισσα Κική Τσακλαμίδη έκλεισε την εκδήλωση με το μήνυμα της “Επιλέγω τη ζωή, αναπνέω ελεύθερα, καθαρό αέρα. Υιοθετώ ένα υγιεινό τρόπο ζωής κρατώντας το σώμα μου δυνατό, γιατί η ζωή είναι στιγμές που μας συνεπαίρνουν και μας κόβουν την ανάσα”.

#########