Το πόδι λειτουργεί ως ένα σημαντικό τμήμα της κατώτερης κινητικής αλυσίδας και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διανέμει και να απορρόφα τις κινητικές δυνάμεις κατά τη στηρικτική φάση της βάδισης. Το βάρος του σώματος κατά τη βάδιση επικεντρώνεται στο πόδι και την ποδοκνημική άρθρωση. Καθώς το βάρος μας πολλαπλασιάζεται, οι αρθρώσεις του κάτω άκρου καταπονούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι πιθανότητες για τραυματισμούς και λειτουργικά προβλήματα. Εάν το πόδι πρηνίζει (πτώση καμάρας) ή υπτιάζει (άρση καμάρας) περισσότερο από το φυσιολογικό, οι άξονες αναβηματισμού μεταβάλλονται. Οι συνέπειες αυτής της μεταβολής είναι συμπτώματα, όπως η κούραση και ο πόνος, κυρίως στο πίσω μέρος των ποδιών, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί πολύωρη ορθοστασία.
Για όσους έχουν δύσκαμπτο πόδι τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα διαστρέμματα, τα κατάγματα εκ κοπώσεως και τα προβλήματα με τα γόνατα, το ισχίο και την οσφύ. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τη λανθασμένη βάδιση και τη μη σωστή απορρόφηση των μηχανικών καταπονήσεων.
Για την αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών κατασκευάζονται ειδικά ορθωτικά πέλματα. Τα πέλματα αυτά είναι από υλικά διαφορετικών πυκνοτήτων και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις δραστηριότητες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Φορώντας ένα ζευγάρι ορθωτικά πέλματα, κάθε υπόδημα μετατρέπεται σε ορθοπαιδικό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού, αποφεύγοντας λανθασμένους υπτιασμούς και πρηνισμούς, καθώς και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια της βάδισης. Ο ρόλος των ορθωτικών πελμάτων είναι ο έλεγχος της υπερβολικής και πιθανόν της επικίνδυνης κίνησης της ποδοκνημικής άρθρωσης και του πρόσθιου μέρους του ποδιού, βοηθώντας στη μείωση των υπερβολικών καταπονήσεων. Δεν προορίζονται για να αλλάξουν ή να διορθώσουν τις ανωμαλίες του πέλματος, αλλά για να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργία του ποδιού κατά τη βάδιση.
Η ανακούφιση από τον πόνο και η ικανότητα των πασχόντων να επιστρέφουν σε προηγούμενα επίπεδα δραστηριότητας είναι τα κύρια κριτήρια που χαρακτηρίζουν την επιτυχία της ορθωτικής θεραπείας.
Τι είναι πελματογράφος
Ο πελματογράφος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, με χιλιάδες αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων του πέλματος, τόσο στη στάση όσο και στη βάδιση, προσφέροντας αντικειμενικά και όχι εμπειρικά δεδομένα. Ο Πελματογράφος συνδέεται στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα αναλύει τα δεδομένα σχετικά με την φόρτιση, το κέντρο βάρους, τις φάσεις στήριξης και αιώρησης κατά τη βάδιση. Το πελματογράφημα χωρίζεται σε δυο φάσεις:
Στατικό πελματογράφημα
Επεξεργάζεται την κατανομή, την εντόπιση και τον μέσο όρο της μηχανικής πίεσης που κατανέμεται στα κάτω άκρα. Μετράει τις αποστάσεις, τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης και αναλύει την σταθερότητα του εξεταζόμενου στην όρθια θέση
Δυναμικό πελματογράφημα
Αναλύει τις διάφορες φάσεις του βηματισμού, το γράφημα της φόρτισης, τη μέγιστη πίεση, το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωματικού βάρους. Μετράει την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων και συγκρίνει βήματα από στατική και δυναμική μέτρηση δίνοντας την δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ δυο ποδιών.
Χαρακτηριστικά πελμάτων ψηφιακής ανάλυσης
Με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα του πελματογράφου, την ανάλυση αυτών των δεδομένων και την κλινική εξέταση, εξειδικευμένη εταιρία θα κατασκευάσει το κατάλληλο πέλμα για εσάς.
· Εξατομικευμένο πέλμα, παρέχοντας ιδανική υποστήριξη και ισομερή κατανομή του βάρους.
· Πολύ ελαφρύ πολυμερές υλικό EVA (CE ECU).
· Πέλματα για όλους τους τύπους παπουτσιών.
· Πέλματα αεριζόμενα και επενδυμένα με αντιμυκητιακό υλικό.
· Πέλματα που έχουν δημιουργηθεί ζώνες ανακούφισης ή στήριξης ανάλογα με την κατανομή των πιέσεων στο πόδι.
Τύποι ορθωτικών πελμάτων
· Καθημερινό, προσφέροντας τη μέγιστη ανακούφιση στο καθημερινό περπάτημα.
· Διαβητικού τύπου (3 τύποι) που θεραπεύουν αλλά και προλαμβάνουν την εμφάνιση ελκών.
· Αρθριτικού τύπου, προσαρμοζόμενο σε μια υπάρχουσα παραμόρφωση.
Ενδείξεις για διεξαγωγή πελματογραφήματος και κατασκευή ειδικών πελμάτων:
· Πλατυποδία – Βλαισοπτερνία – Βλαισοποδία
· Κοιλοποδία – Σφυροδακτυλία – Γαμψοδακτυλία
· Επώδυνη πτέρνα (Άκανθα, απονευροσίτιδα, v. Sever κλπ)
· Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (Hallux Valgus,”κότσι”)
· Συχνά διαστρέμματα
· Μεταταρσαλγία, “κάλοι”, στη πελματιαία επιφάνεια
· Ανισοσκελία – Σκολίωση
· Επίμονος χαμηλή Οσφυαλγία
· Τενοντίτιδα του Αχιλλείου
· Ασθενείς με παραμόρφωση είτε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είτε από άλλη ρευματική πάθηση.
· Άτομα με πολύωρη ορθοστασία, βάδιση ή άθληση
· Οστεοχονδρίτιδες άκρου ποδός,γόνατος.
Γιώργος Κομματάς
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Ασκήθηκε στην Χειρουργική στο 404 ΓΣΝ Λαρίσης και στο Γ.Ν.Ν. Αγρινίου
Στην Ορθοπαιδική ασκήθηκε στο Π.Γ.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ στην Β’ Κλινική
Κατά την διάρκεια της ειδίκευσής του παρακολούθησε τις εργασίες της Νευροχειρουργικής κλινικής και τις εργασίες της Χειρουργικής Κλινικής Θώρακος και Αγγείων.
Eλαβε μέρος στην Πρακτική Ασκηση Μικροχειρουργικής που οργανώθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο <<Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΛΙΔΗΣ>>
Συμμετείχε ως ερευνητής στη Μελέτη Παρατήρησης για τη Σοβαρή Οστεοπόρωση.
Συντονιστικό κέντρο Νος. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Ευρωπαϊκή, Προοπτική Μελέτη Παρατήρησης.
«Εκτίμηση των αλλαγών στην Σχετιζομένη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής (HRQoL) των γυναικών με οστεοπόρωση, που παρουσιάζουν ανεπαρκή κλινική ανταπόκριση στους αναστολείς της οστικής απορρόφησης, για να περιγραφούν η χρήση των υπηρεσιών υγείας και οι σχετιζόμενοι παράγοντες κινδύνου».
Είναι μέλος της:
-Eλληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας(Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.)
-Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών(Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.)
-Mέλος της Committee on Trauma American College of Surgeon
εχει λάβει μερος σε συνεδρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού ενώ εχουν δημοσιευθεί δεκάδες εργασίες του σε Ελληνικά και Ξένα περιοδικά.