Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η Παιδιατρική στην Ελλάδα της κρίσης», που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, σε συνεργασία με την UNESCO, το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων και την Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση, η οποία ένωσε για ακόμη μια φορά την παιδιατρική κοινότητα με γνώμονα τη συνολική μέριμνα για τα παιδιά σε μια εποχή μεγάλων δυσκολίων για τον τόπο μας, διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας Galenica.

 

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του σημαντικού αριθμού παιδιών και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εν μέσω κρίσης και ο σπουδαίος ρόλος της παιδιατρικής κοινότητας στην προσπάθεια ανακούφισης τους.

 

Πηγή έμπνευσης της εκδήλωσης αποτέλεσε η μουσική παράσταση «Τα παιδιά στην Ελλάδα τραγουδούν» με συντελεστές τους Διονύση Σαββόπουλο, Κώστα Μακεδόνα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, τη συμμετοχή της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Σπύρου Λάμπρου, της Ομάδας Γυμναστικής και Χορού του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης και της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής «ΕΜΜΕΤΡΟΝ». Υπό την Καλλιτεχνική Επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη και σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, οι συντελεστές που ανταποκρίθηκαν με αμεσότητα και αγάπη στο κάλεσμα, συγκίνησαν το κοινό, ταξιδεύοντάς το με αγαπημένες μελωδίες που είχαν κοινό σημείο αναφοράς τη θάλασσα.

 

Ο συνιδρυτής της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Γιάννης Λιάρος τόνισε υποδεχόμενος την παιδιατρική κοινότητα «Ο παιδίατρος υπερβαίνει τον επιστημονικό ρόλο του και μετατρέπεται σε στήριγμα της οικογένειας, σε ένα άτυπο ‘μέλος’ της, στον ειδικό-άνθρωπο εμπιστοσύνης. Η διάσταση αυτή μεγαλώνει και την ευθύνη του παιδιάτρου, που χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη στο κορυφαίο έργο του».

 

Το στίγμα, από την πλευρά της παιδιατρικής κοινότητας, έδωσε ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γεώργιος Χρούσος, Διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Έδρας Unesco Εφηβικής Υγείας & Ιατρικής, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι «οι Κινέζοι έχουν ένα σύμβολο για την κρίση, το οποίο έχει διπλή ερμηνεία: συμβολίζει τον κίνδυνο αλλά και την ευκαιρία, και αυτό λέει πολλά». Ο ίδιος επισήμανε τον πολυδιάστατο ρόλο που καλεί να παίξει σήμερα ο παιδίατρος για την υποστήριξη όχι μόνο του παιδιού αλλά και συνολικά της οικογένειας, σημειώνοντας ότι η κρίση πέρα από οικονομική είναι και κοινωνική-αξιακή, γεγονός που αναδεικνύει και τον εκπαιδευτικό ρόλο του παιδιάτρου.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εκλεκτοί ομιλητές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και παιδιατρικής κοινότητας, επισήμαναν την ευκαιρία, μέσα από τις αλλαγές που έφερε η κρίση στη ζωή μας, να αναθεωρήσουμε προτεραιότητες και αξίες για το παιδί και την οικογένεια, ενώ εξέφρασαν αισιοδοξία ότι μπορούμε όλοι να βγούμε πιο δυνατοί από τη δοκιμασία των τελευταίων ετών.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στον ψυχισμό των παιδιών και των οικογενειών, ωστόσο εκτίμησε ότι μπορούμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για καλύτερες μέρες.

 

Η κα Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμοξιολογίας, Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε τη σημασία των εμβολιασμών για την πρόληψη των λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

 

Από την πλευρά της η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά και τις οικογένειες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και στις μεγάλες ανάγκες στήριξής τους, αλλά και στα ενθαρρυντικά μηνύματα αλληλεγγύης από την κοινωνία.

 

Ακόμη, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σύνθετο ρόλο των παιδιάτρων στις μέρες μας αλλά και στην αποστολή τους να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά, που αποτελούν τα ίδια το μέλλον μας.

 

Εκ μέρους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιου Δημόπουλου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Πρύτανης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Καθηγητής Γεώργιος Ζωγράφος, ο οποίος εξήρε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τον ρόλο της παιδιατρικής κοινότητας.

 

Τέλος, η συνιδρύτρια και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Μένια Κουκουγιάννη, επεσήμανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης: «Η στήριξη στο έργο των παιδιάτρων αλλά και συνολικά στις ανάγκες των δοκιμαζόμενων τμημάτων της κοινωνίας, των πιο ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα των παιδιών, απαιτεί κινητοποίηση όχι μόνο της πολιτείας αλλά και όλων μας, της καθεμιάς και του καθενός από εμάς. Απαιτεί δράση από την κοινωνία των πολιτών συνολικά. Και χρειάζεται την υποστήριξη των παραγωγικών δυνάμενων, μεταξύ των οποίων ξεχωριστό ρόλο κατέχουν οι επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη, το παράδειγμα της Galenica, αποτελεί ‘οδηγό’ για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αποδεικνύουν έμπρακτα την κοινωνική υπευθυνότητά τους».

 

 

 

#########