Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής διημερίδας με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης 2017: Η Παθολογία συνεργάζεται και …περιποιεί τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Νεώτερες θεραπευτικές θεωρήσεις στην καθημερινή κλινική πρακτική και στην πρόληψη των επιπλοκών», που διοργάνωσε την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στην Αθήνα (Royal Olympic Hotel), η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού σε συνεργασία με την Παθολογική-Διαβητολογική Κλινική και το Διαβητολογικό Κέντρο του ΙΑΣΩ General.

 

Οι 380 συμμετέχοντες από το όλο των φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ασθενή με διαβήτη είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν όλες τις νεώτερες εξελίξεις αναφορικά με την θεραπεία και την πρόληψη των επιπλοκών της νόσου.

 

Εξάλλου η διά βίου εκπαίδευση είναι το αναγκαίο αγαθό, όχι μόνο σε επίπεδο κλινικής πρακτικής και ενημέρωσης για τις νεώτερες εξελίξεις στις θεραπευτικές επιλογές, αλλά κυρίως στην επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ώστε να ανταπεξέλθουν στα πολλαπλά και παράλληλα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Διαβήτη.

 

Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο της διημερίδας, Αντώνιο Λέπουρα, Ειδικό Παθολόγο-Διαβητολόγο και Διευθυντή της Διαβητολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του ΙΑΣΩ General, «ο Σακχαρώδης Διαβήτης συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά εμφάνισης και επίπτωσής του επί του πληθυσμού. Επιπλέον, οι πολλές και δυσάρεστες συν-νοσηρότητες που τον ακολουθούν παραμένουν σε πολύ υψηλά ποσοστά, απαιτώντας στενή συνεργασία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών, νοσηλευτριών και καλή επικοινωνία με τον ασθενή για να μειωθούν».

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό το επιστημονικό πρόγραμμα είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύψει ποικιλία θεμάτων όπως: το διαβητικό πόδι,  γονιμότητα και κύηση στον διαβήτη, ο καρκίνος, οι λοιμώξεις και οι εμβολιασμοί, το οπτικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, η ρευματική αυτοανοσία και η παχυσαρκία στο διαβήτη.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον θεραπευτικό αλγόριθμο βάσει των νέων οδηγιών της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αλλά και στις τεχνολογικές εξελίξεις στα συστήματα καταγραφής σακχάρου, στις αντλίες έγχυσης και τις νέες ινσουλίνες.

 

Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων, όμως, που κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν αυτή για τις νεώτερες ορμόνες του πεπτικού συστήματος και την κλινική εφαρμογή τους τόσο στην διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και στην παχυσαρκία.

 

Εμβόλια και Σακχαρώδης Διαβήτης

 

Σύμφωνα με τον κ. Λέπουρα, η αναφορά στις λοιμώξεις και τα εμβόλια κρίθηκε σκόπιμη στο πρόγραμμα της διημερίδας λόγω της έξαρσης της ιλαράς αλλά και της καταγραφής των πρώτων κρουσμάτων της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. «Κατά τη διάρκεια της σχετικής θεματικής ενότητας υπογραμμίστηκε ότι, όπως και για το σύνολο του πληθυσμού, οι ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη που γεννήθηκαν μετά το 1974 και δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της ιλαράς θα πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό, καθώς και όσοι δεν έχουν κάνει την υπενθυμιστική δόση και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αναφορικά με την εποχική γρίπη, είναι κοινή αντίληψη όλων των ιατρικών ειδικοτήτων ότι το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και συνίσταται για τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 και 2. Μια δόση του εμβολίου είναι αρκετή για να προσφέρει ανοσολογική προστασία. Αν και ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρει προστασία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες υγείας να υπενθυμίζουμε στους ασθενείς μας ότι ανά δέκα χρόνια θα πρέπει να εμβολιάζονται για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκίτη, καθώς και κατά του έρπητα ζωστήρα οι ηλικιωμένοι», σημειώνει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέο «όπλο» κατά της νυχτερινής υπογλυκαιμίας

 

Αυτό, όμως , που κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην επιστημονική διημερίδα ήταν η συζήτηση για τις νεώτερες ορμόνες του πεπτικού συστήματος και την κλινική τους εφαρμογή πλέον τόσο στον Σακχαρώδη Διαβήτη όσο και στην παχυσαρκία. Επίσης, οι  νεώτερες ινσουλίνες που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, χάρη στη μακρά δράση τους προσφέρουν ευελιξία στα άτομα με Διαβήτη και διαμορφώνουν καλύτερα την καθημερινότητά τους. «Πέραν της ευελιξίας, οι νέες ινσουλίνες έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην αποφυγή των υπογλυκαιμιών, ιδίως των νυχτερινών που είναι και πιο επικίνδυνες για την ζωή του ασθενή. Μάλιστα, για τη νυχτερινή υπογλυκαιμία αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει μια γευματική ινσουλίνη “υπερταχείας” δράσης, που θα μιμείται περίπου την έκκριση της φυσιολογικής ινσουλίνης, και είναι ήδη επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι στον Διαβήτη τύπου 1, συμβάλλει τόσο στην καλύτερη μεταγευματική ρύθμιση του σακχάρου, όσο και στην πρόληψη των μεταγευματικών υπογλυκαιμιών», σύμφωνα με τον κ. Αντώνιο Λέπουρα.

 

Ιδιαίτερα γόνιμος ήταν ο διάλογος που έγινε μεταξύ χειρουργών που εξειδικεύονται στην Βαριατρική και των υπέρμαχων της φαρμακευτικής ή διαιτητικής (με κετογόνες δίαιτες) αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. «Το ουσιαστικό συμπέρασμα ήταν ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των ιατρικών ειδικοτήτων στην διαχείριση του παχύσαρκου ασθενή. Αν και σε παθολογικές καταστάσεις, η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποδεδειγμένα προσφέρει πλέον σχετικά ασφαλή αποτελέσματα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδεικνύεται μια πολύ ωφέλιμη επιλογή για τον ασθενή», σημειώνει ο κ. Λέπουρας.

 

Τέλος, στο πλαίσιο της επιστημονικής διημερίδας «Σακχαρώδης Διαβήτης 2017: Η Παθολογία συνεργάζεται και …περιποιεί τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Νεώτερες θεραπευτικές θεωρήσεις στην καθημερινή κλινική πρακτική και στην πρόληψη των επιπλοκών», έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολοκληρωμένη συζήτηση μεταξύ γυναικολόγων και διαβητολόγων ενηλίκων και παιδιών  για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από την σύλληψη, την κύηση μέχρι τον τοκετό και το βρέφος τον 1ο χρόνο ζωής. «Από την ανταλλαγή των επιστημονικών απόψεων και θέσεων κάθε ιατρικής ειδικότητας κατέστη σαφές ότι, η επιτυχημένη κύηση ξεκινά πριν από την σύλληψη με σωστή ενημέρωση, ρύθμιση του σακχάρου τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την επίτευξη της κύησης, τη λήψη βιταμινών και οδηγίες άσκησης, διατροφής και απώλειας βάρους στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για Διαβήτη Κύησης. Επίσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεργασίας Γυναικολόγου και Διαβητολόγου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στον τοκετό», καταλήγει ο κ. Αντώνιος Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος και Διευθυντής της Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου του ΙΑΣΩ General.

#########