50.000 κατ΄οίκον συνεδρίες φυσικοθεραπείας παρέχονται κάθε χρόνο, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους φυσικοθεραπευτές, σε βαριά περιστατικά που δεν μπορούν να μετακινηθούν

Τον κομβικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην κατ’ οίκον νοσηλεία και κατά συνέπεια, την ανάγκη ένταξής τους στο υπό σύνταξη ειδικό σχέδιο, που θα χρηματοδοτηθεί με 14 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, θέλει να καταδείξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ με επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την κατ’ οίκον νοσηλεία, που έχει συσταθεί στο ΚΕ.Σ.Υ, κοινοποιώντας την και στα συναρμόδια στελέχη του υπ. Υγείας.

Η επταμελής ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) για να ετοιμάσει το σχέδιο αυτό, θα ορίσει – μεταξύ άλλων παραμέτρων – και τις ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώνουν τις ομάδες που θα προσφέρουν τις κατ’ οίκον συνεδρίες σε παθήσεις όπως χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες.

Όπως επισημαίνει ο Π.Σ.Φ, ήδη υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ’ οίκον νοσηλεία και προβλέπει τις πράξεις που παρέχονται από επαγγελματίες υγείας, για τους ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι και ο φυσικοθεραπευτής είναι  βασικός πυλώνας μαζί με τον γιατρό και το νοσηλευτή.

Στην επιστολή του, ο Π.Σ.Φ. επικαλείται κατ’ αρχήν την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (World Confederation for Physical Therapy – WCPT), σύμφωνα με την οποία η φυσικοθεραπεία εμπλέκεται με την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη, τη θεραπευτική παρέμβαση και την αποκατάσταση σε οποιαδήποτε παθολογία προκαλεί πόνο ή κινητική δυσλειτουργία. Υπό αυτή την έννοια, η φυσικοθεραπεία παρεμβαίνει σε επίπεδο οργανικό (σωματικό), ψυχολογικό και κοινωνικό, καθώς έχει ως σκοπό την πλήρη επανένταξη του ατόμου στο εργασιακό και κοινωνικό του γίγνεσθαι. Η φυσικοθεραπεία προϋποθέτει την αλληλεπίδραση μεταξύ του φυσικοθεραπευτή, των ασθενών, των άλλων επαγγελματιών υγείας, των οικογενειών των ασθενών, των φροντιστών των ασθενών και των κοινοτήτων, σε μια διαδικασία όπου αξιολογείται η δυνατότητα κίνησης και καθορίζονται οι στόχοι παρέμβασης με τη χρήση ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Π.Σ.Φ., οι φυσικοθεραπευτές κατέχουν έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και διαχρονικά παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες σε κατ΄οίκον νοσηλεία, σε πληθώρα παθήσεων, όπως νευρολογικά ή μυοσκελετικά νοσήματα, κακώσεις άκρων και σπονδυλικής στήλης, που προκαλούν κινητικά ελλείματα, κινητικές αναπηρίες υπερήλικων ασθενών και πολλά άλλα.

Οι φυσικοθεραπευτές, είτε ως μεμονωμένοι θεραπευτές, μετά τη διάγνωση των ιατρών, είτε ως μέλη της ομάδας ΠΦΥ, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης, στη βελτίωση της υγείας σε πληθυσμούς, στη βελτίωση της λειτουργίας της ομάδας και της ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς και τελικά στη μείωση του κατά κεφαλήν κόστους.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Π.Σ.Φ. απαριθμεί στην επιστολή του, τόσο τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των φυσικοθεραπευτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας εν γένει, αλλά και ειδικά  στην κατ’ οίκον νοσηλεία, όσο και την κείμενη νομοθεσία, με την οποία προασπίζεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων (βλέπε και συνημμένη επιστολή).

Όπως άλλωστε επισημαίνει ο Π.Σ.Φ. στην επιστολή του, βάσει της υπ’ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 ΚΥΑ, ΦΕΚ β΄4898/1-11-2018 «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», στο άρθρο 39, που αφορά τις παροχές φυσικοθεραπείας, γίνεται ειδική μνεία για την κατ΄οίκον φυσικοθεραπεία που χορηγείται για μια σειρά παθήσεων και περιπτώσεων ασθενειών, όταν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης του ασθενούς. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι, στο ταμείο του ΙΚΑ, υφίσταντο ειδικά τμήματα παροχής υπηρεσιών κατ΄οίκον φυσικοθεραπείας στελεχωμένα με φυσικοθεραπευτές και επίσης ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δικαιολογούσαν συνεδρίες φυσικοθεραπείας κατ΄οίκον για τα βαριά περιστατικά που είχαν αδυναμία μετακίνησης.

Άρα, καταλήγει ο Π.Σ.Φ., ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην κατ΄οίκον νοσηλεία και βασικός είναι αλλά και απαραίτητος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ. Πέτρο Λυμπερίδη, «Ο Π.Σ.Φ. υπερτονίζει στην επιστολή του ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η νοσηλεία στα Νοσοκομεία και να επιλέγεται η κατ΄οίκον νοσηλεία, εφόσον επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς, διότι αποφεύγονται πιθανές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, βελτιώνεται η ψυχολογία του ασθενούς και μειώνεται το κόστος νοσηλείας σημαντικά, κάτι που τονίζεται με έμφαση και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της συνεισφοράς της φυσικοθεραπείας, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα επιτυγχάνει, εκτός από τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς και τη μείωση των συνολικών δαπανών υγείας».

 

 

 

#########