Σε λίγο καιρό ξεκινούν και πάλι οι εξετάσεις που αγχώνουν μαθητές και γονείς! Οι εξετάσεις που θα κρίνουν αν το παιδί έκανε σωστή προετοιμασία ή όχι, όσο και αν διαφωνούμε κάποιοι με αυτή τη θεώρηση και το πόσο υπερτιμημένες είναι!

Ας εστιάσουμε όμως στους μαθητές που έχουν βάλει στόχο και ονειρεύονται την ώρα που θα διαβούν το κατώφλι μιας σχολής. Τους μαθητές που όλη τη χρονιά στερήθηκαν πολλά: ξεκούραση, χαλάρωση, διασκέδαση, διακοπές, ύπνο, …

Και ναι, μέχρι κάποιο βαθμό είναι φυσιολογικό να νιώσει άγχος και νευρικότητα πριν από την εξεταστική δοκιμασία ο έφηβος, εφόσον πρόκειται για το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή του μέχρι αυτή την στιγμή και η πιο στρεσογόνα κατάσταση που έχει βιώσει. Τι γίνεται όμως όταν το άγχος ξεφεύγει, δημιουργώντας δυσφορικά συναισθήματα και σκέψεις; Όταν ο μαθητής παρόλο το διάβασμα και τον χρόνο που έχει αφιερώσει, φοβάται πως ίσως δεν καταφέρει να πιάσει τα πολυπόθητα μόρια που θα του ανοίξουν την πόρτα της σχολής που επιθυμεί; Όταν νιώθει να λυγίζει από το βαρύ φορτίο των τόσων μηνών και οδηγείται σε αισθήματα αυτουποτίμησης και απαξίας; Όταν αισθάνεται πως ναι μεν είναι έτοιμος αλλά το σώμα του δεν τον ακολουθεί, καθώς τα πόδια του «δεν τον κρατάνε», αισθανόμενος πως θα λιποθυμήσει; Και τι συμβαίνει στο μυαλό του όταν το νιώθει …άδειο, δεν μπορεί να σκεφτεί, τα έχει ξεχάσει όλα; Πήγε πράγματι χαμένη όλη του η προετοιμασία;

Όλα τα παραπάνω και άλλα ακόμη που δεν αναφέρθηκαν, μαρτυρούν την έντονη ψυχική και σωματική φόρτιση, το έντονο άγχος της δύσκολης αυτής περιόδου που «κρίνεται» το μέλλον του! Και μην σας φαίνεται παράξενο, ότι όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, η τελειοθηρία του και η αυστηρή κριτική στον εαυτό του μαζί με τον έντονο ανταγωνισμό, πιέζουν ακόμα περισσότερο. Πόσο μάλλον όταν και οι γονείς από την άλλη είναι απαιτητικοί και έχουν συνδυάσει την επιτυχία του παιδιού τους – και τη δική τους ενδεχομένως – με την εισαγωγή στην επιθυμητή σχολή!

Και όμως, όσο υπερτιμημένες είναι, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και επιλογές! Ούτε σημαίνει πως όταν κάποιος διαβεί το κατώφλι του πανεπιστημίου πως θα περάσει και την έξοδο επίσης, ούτε πως είναι εγγύηση μιας ευτυχισμένης ζωής, καθώς χρειάζονται πολλά πέρα από την επαγγελματική σταδιοδρομία, όπως οι διαπροσωπικές και διαφυλικές μας σχέσεις, η διαχείριση καταστάσεων, το πλάνο ζωής…

Με τι αγχώνεται ο έφηβος στις πανελλήνιες;

  1. Πρώτα από όλα, αναρωτιέται ποια θα είναι τα θέματα, αν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος γι αυτά, αν θα είναι βατά, αν θα είναι συγκεντρωμένος, αν θα μπλοκάρει εκείνη τη στιγμή ή θα είναι σε εγρήγορση…
  2. Η δεύτερη σκέψη του είναι τι θα συμβεί στη πιθανή αποτυχία, όπου είτε επειδή τελικά δεν ήταν καλή η προετοιμασία, είτε επειδή δεν τα κατάφερε για διάφορους λόγους (αυξημένο άγχος, έλλειψη γνώσεων, κλπ) πως θα αντιμετωπίσει τον κοινωνικό περίγυρο που «πίστεψε» σε αυτόν, σκέφτεται δηλαδή πως θα απογοητεύσει τα άτομα που ήταν δίπλα του και τον στήριξαν στην προσπάθεια όλο αυτόν το χρόνο (γονείς, αδέλφια, συγγενείς, καθηγητές, φίλους, κλπ)
  3. Η τρίτη σκέψη του είναι πως θα μπορέσει ο ίδιος να διαχειριστεί την αποτυχία, τι θα κάνει μετά, θα ξαναδώσει και αν αποτύχει πάλι; Κλονίζεται η αυτοεκτίμηση και η πίστη στον εαυτό του…

Ας δούμε όμως τα συμπτώματα:

  • Δυσκολία στη μνήμη και στη συγκέντρωση
  • Ζαλάδες, ταχυπαλμία, γρήγορη αναπνοή ή και δυσκολία να πάρει ανάσες
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Διαταραχές στη διατροφή
  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Ευερεθιστότητα, εκνευρισμός, θυμός, ξαφνικό κλάμα
  • Απαισιοδοξία, αρνητισμός, μελαγχολική διάθεση
  • Αρνητικά σενάρια, άγχος αποτυχίας, θλίψη, αίσθηση μοναξιάς,
  • Υπερβολική ανησυχία για την απόδοση ακόμα και στις εξετάσεις του φροντιστηρίου
  • Κόπωση, …

Αν ο γονιός δει τα παραπάνω συμπτώματα στο παιδί του, καλό είναι να του μιλήσει, να δει πως αισθάνεται και να απευθυνθούν σε έναν ειδικό που θα συμβουλέψει και τον έφηβο αλλά και τους ίδιους στη κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο. Ο έφηβος μάλιστα, θα μάθει να διαχειρίζεται αυτά που νιώθει γύρω από τις εξετάσεις αλλά και θα οργανώσει ακόμα καλύτερα τον εαυτό του, ώστε να πιστέψει σε αυτόν και να νιώσει μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Μαρίνα Μόσχα Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

https://marinamoscha.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Marina.Moscha.Psychologist/

 

 

#########