Έρχεται το TAXIS της υγείας και τα πάνω κάτω στα φάρμακα καθώς όχι μόνο θα ορίζεται παραγωγή στην Ελλάδα ορισμένων σκευασμάτων με μονάδες των ίδιων των πολυεθνικών ή σε συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχα νία, αλλά επίσης θα φορολογείται και το ίδιο το φάρμακο στην παραγωγή του. Η δε τιμή του θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συννενόησης ίσως και σκληρής διαπραγμάτευσης όχι μόνο με τις πολυεθνικές εταιρείες αλλά και σε συννενόηση με τα άλλα κράτη που βρίσκονται στην ίδια μοίρα και γεωγραφική θέση με την Ελλάδα. Ολα αυτά και φυσικά τις 4.500 προσλήψεις στην υγεία σε σύνολο 7.700 που θα κάνει φέτος η κυβέρνηση, όρισα σαν άμεση προτεραιότητά του ο υπουργός υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής  ανοίγοντας  το συνέδριο Athens Health Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις οποίες τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση κυρίως λόγω της υποστελέχωσης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο συνέδριο, υπάρχει έλλειψη 22.000 στελεχών στον χώρο της Υγείας και γι αυτό η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην πρόσληψη 4.500 στελεχών, με κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει σταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση ακόμα 10.000 προσλήψεων ετήσιας διάρκειας από τη δεξαμενή των νέων επαγγελματιών της Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και παράλληλα οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας και συγκεκριμένα σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 ημέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς. Επανέλαβε, πως έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα 3 χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών, καθώς και στην αναπροσαρμογή, σε πιο προσιτά επίπεδα, της δαπάνης για τα καινοτόμα φάρμακα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε μια νέα συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, ενώ σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η φαρμακευτική πολιτική.

Εκείνο που τόνισε πολλές φορές ο υπουργός υγείας είναι ότι η υγεία και το φάρμακο θα είναι δημόσιο αγαθό προσβάσιμα σε ασθενείς όλων των τάξεων και των οικονομικών βαλαντίων. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός εξομοίωσε μετανάστες και παλιούς ασφαλισμένους που για χρόνια πλήρωναν εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, στο όνομα της ισονομίας και την κοινωνικής ανθρωπιάς.

Πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο θα είναι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας γιατί αυτή ορίζει την ουσία της παροχής του κράτους προς τον πολίτη. Ο υπουργός είναι αισιόδοξος ότι θα πετύχει τον στόχο του, και έδωσε παράδειγμα ότι την όρασή του την έχασε στα 10 του χρόνια αν δεν ήταν αισιόδοξος τώρα θα ήταν αλλού. Συμπλήρωσε όμως ότι τα νοσοκομεία είναι σε τραγική θέση η περικοπή των κονδυλίων τα έχει φτάσει στα άκρα λείπουν 22.000 άτομα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ΕΟΠΥΥ έχει έλλειμα 1,5 δις ευρώ και τα νοσοκομεία χρώσταγαν στους γιατρούς 918 εκατ ευρώ. Αυτά αποπληρώνονται σιγά σιγά κα ιδικαιολόγησε όσους φορείς τα διεκδικούν γιατί και ο ίδιος προέρχεται από τις τάξεις της διεκδίκησης ανέφερε.

 

Ο υπουργός υπενθύμησε ότι οι δαπάνες των νοσοκομείων αγγίζουν τα 1,620 δις, ο προυπολογισμός τα έχει εντάξει με 1,380 δις αλλά αν δεν πληρωθούν άμεσα 1,800 δις τότε θα υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν θα μπορέσουμε σαν κράτος να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική φτώχεια.

Επόμενο βήμα είναι η αλλαγή στην παραγωγή φαρμάκου. Οι υπουργοί υγείας πρέπει να ξέρουν ότι είναι εκπρόσωποι πολιτών και όχι εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών. Το πιο λογικό είναι ότι πληρώνει ο πολίτης στην Γερμανία να το πληρώνει και στην Ελλάδα. Γι αυτό γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για την μείωση της τιμής σε φάρμακα καρκίνου και αντιρετροικά. Και όλα αυτά όταν τα γενόσημα πρέπει σαν παραγωγή να αγγίξουν το 80% της κατανάλωσης για να δοθεί προβάδισμα στις καινοτόμες θεραπείες.

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) κ. Πασχάλης Αποστολίδης στον χαιρετισμό του ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο Σ.Φ.Ε.Ε. θα καλύψει το υπόλοιπο 50%. Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών, περισσότερα από 1 δις

ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και ζήτησε από το Υπουργείο τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση τους. Κλείνοντας, υποστήριξε την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο ελληνικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) κ. Θεόδωρος Κωλέτης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε. συμπορεύονται στον χώρο της Υγείας. Ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, στην οποία το φάρμακο θα είναι πρωταγωνιστής. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα.
Στο 1ο θεματικό πάνελ Πολιτική Υγείας: Νέες προκλήσεις οι συμμετέχοντες στάθηκαν στην ανάγκη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της Υγείας, για τη βελτίωση των παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για την εφαρμογή ακόμα περισσότερων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, αν και έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και στην άμεση επίδραση του ασφαλιστικού συστήματος στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

#########