««Κάνε Ααα! Ενωμένοι για ένα υγιές στόμα» είναι το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου. Ο στόχος του μηνύματος είναι να καταδείξει ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, υπόσχεση και δέσμευση για να απολαμβάνουν όλοι μια χαρούμενη ζωή, γεμάτη υγεία και να έχουν ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο.

Η ΕΟΟ θέλει να παροτρύνει τους πολίτες να σταματήσουν να αμελούν τη στοματική τους υγεία, τονίζοντας ότι η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενική υγεία.

«Δυστυχώς, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας επισκιάζουν οι θλιβερές ειδήσεις για τον κορωνοϊό που εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες, ωστόσο, η ΕOO ενθαρρύνει τους πολίτες να δώσουν φέτος μία υπόσχεση. Την υπόσχεση ότι θα ενδιαφερθούν για τη στοματική τους υγεία, ξεκινώντας από μία απλή επίσκεψη στον οδοντίατρο!» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η ΕΟΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. «Στις 20 Μαρτίου θέλουμε όλοι οι πολίτες να υποσχεθούν ότι θα λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, αλλά και θα βρουν χρόνο για τον οδοντίατρό τους. Θέλουμε να υποσχεθούν ότι θα διατηρούν υγιές το στόμα τους όπως και το σώμα τους» τόνισε ο κ. Δεβλιώτης.

Η ΕΟΟ για να ενθαρρύνει τους Έλληνες να προσέξουν τη στοματική τους υγεία, σχεδιάζει δωρεάν επισκέψεις και δωρεάν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο σε οδοντιατρεία όλης της χώρας. Η δράση είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, αλλά λόγω της επικαιρότητας αναβάλλεται και θα βγει σχετική ανακοίνωση για τη νέα ημερομηνία.

Προστασία από τον κορωνοϊό

Παράλληλα τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας εφιστούν την προσοχή των οδοντιάτρων για τον κορωνοϊό και τους συνιστούν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα πρόληψης της διασποράς λοιμώξεων.

Επίσης, συνιστάται η τροποποίηση του περιεχομένου του ιστορικού που λαμβάνουν οι οδοντίατροι από τους ασθενείς, ώστε να περιλαμβάνει πρόσφατα ταξίδια, γενική συμπτωματολογία των ίδιων και των οικείων τους. Σε περίπτωση εντοπισμού πιθανού κρούσματος πρέπει να χορηγούν μάσκα στον ασθενή, να τον απομονώνουν και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα τα μέλη της ΕΟΟ ζητούν από την πολιτεία να μεριμνήσει για επάρκεια υγειονομικού υλικού και να αυξήσει τους ελέγχους για την πρόληψη φαινομένων αισχροκέρδειας που συναντώνται συνήθως σε παγκόσμιες κρίσεις. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί τόσο στα σημεία πώλησης υγειονομικού υλικού όσο και στις πηγές παραγωγής υγειονομικού υλικού.

“Είναι άμεση ανάγκη να δεσμευτούν τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά επιφανειών, αντισηπτικά) για να μείνουν τα οδοντιατρεία ανοιχτά. Χρειάζεται μέριμνα τόσο για την ποσότητά τους σε βάθος χρόνου όσο και για την ποιότητά τους αλλά και την τιμολόγησή τους” δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης, σημειώνοντας ότι οι οδοντιατρικοί σύλλογοι όλης της χώρας αντιμετωπίζουν με μεγάλη υπευθυνότητα την κατάσταση και είναι στη διάθεση της πολιτείας για οποιαδήποτε συνεργασία. Η ΕΟΟ χαιρετίζει μάλιστα τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ζητεί να επεκταθούν οπωσδήποτε και στον οδοντιατρικό κλάδο, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στα οδοντιατρεία.

Εγκατάλειψη στοματικής υγείας

Τόσο η στοματική υγεία όσο και η πρόληψη των στοματικών νοσημάτων -παρότι αδιαμφισβήτητα και αποδεδειγμένα συνιστούν μία κεφαλαιώδη παράμετρο της διατήρησης της καλής γενικής υγείας- έχουν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια.

Η οδοντιατρική περίθαλψη δεν παρέχεται από το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. «Η πολιτεία θεωρεί ως πολυτέλεια την οδοντιατρική υγεία και όχι ως αναγκαιότητα, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, η κατάσταση χειροτέρεψε» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης. Η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών περιόρισε σημαντικά την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες στοματικής υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών για οδοντιατρικές υπηρεσίες μειώθηκαν από 1,9 δις το 2009 σε 715 εκατομμύρια ευρώ το 2015.

Τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν πλέον χρήματα για οδοντιατρική περίθαλψη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους, να παραμελούν τη στοματική τους υγεία και να εμφανίζουν πολλά χαλασμένα δόντια και σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.

Η εγκατάλειψη της στοματικής υγείας από την πολιτεία πρέπει να λάβει ένα τέλος. Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας ότι η ύπαρξη και λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος δεν νοείται χωρίς την κάλυψη των δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης.

#########