Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τα κύτταρα να απομακρύνουν το ζάχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιούν για τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού
.
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Η βλάβη στην παραγωγή ινσουλίνης ή στη δράση της ή και τα δυο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με χρόνιες βλάβες σε καίρια όργανα και ιστούς του σώματος.
Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι Διαβήτη:
Ο Διαβήτης Τύπου Ι, που χαρακτηρίζεται από την πλήρη καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, οπότε αυτή πρέπει να χορηγείται με ενέσεις. Αντιστοιχεί στο 10% περίπου των συνολικών περιστατικών.
Ο Διαβήτης Τύπου Ι είναι η μορφή που εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά και τους εφήβους.
Ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ, που χαρακτηρίζεται από την «αντίσταση» του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης. Τα άτομα με Διαβήτη Τύπου ΙΙ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγουν. Αρχικά διαχειρίζονται την κατάστασή τους με άσκηση και δίαιτα. Σύντομα όμως θα χρειαστεί να λάβουν θεραπεία από το στόμα, ενώ κάποια στιγμή θα οδηγηθούν στις ενέσεις ινσουλίνης, λόγω του ότι ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ εξελίσσεται προοδευτικά με το χρόνο. Αντιστοιχεί περίπου στο 90% των περιστατικών και κυρίως σε ενήλικες.
Τελευταία, λόγω αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας και της κακής ποιότητας διατροφής ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ εμφανίζεται και σε παιδιά. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για την οποία πρέπει να δράσουμε άμεσα.
Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τύποι Διαβήτη που όμως εμφανίζονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζονται με τους ίδιους τρόπους με το Διαβήτη Τύπου Ι και τον Τύπου ΙΙ.
Έρευνα δείχνει σημαντική αύξηση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ στην Ελλάδα
Τα έτη 2002 και 2006, το Διαβητολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά πραγματοποίησε μελέτη στη Σαλαμίνα, η οποία έδειξε αύξηση στη συχνότητα του Διαβήτη Τύπου ΙΙ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2002 το 8,2%, (700.000 άτομα) του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδος πάσχει από Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Οι άνδρες είναι εκείνοι που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό με 8,5% του συνόλου, ενώ οι γυναίκες ακολουθούν με 7,8%.
Το 2006 επαναλήφθηκε η ίδια έρευνα. Μετά από τέσσερα χρόνια το ποσοστό έφτασε το 9,5% (800.000 άτομα). Στην έρευνα αυτή παρατηρήθηκε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμφανίστηκε περισσότερο στις γυναίκες με ποσοστό που φτάνει το 9,7%, ενώ στους άνδρες το 9,3%.
Συμπερασματικά, οι παραπάνω αλλαγές αντιστοιχούν σε μια συνολική αύξηση της τάξης του 16% σε τέσσερα χρόνια. Τα επιμέρους ποσοστά με βάση το φύλο των ατόμων με διαβήτη είναι 14% στους άνδρες και 19% στις γυναίκες.
Υπενθυμίζουμε ότι:
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 33,3 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, αριθμός που προβλέπεται να φτάσει τα 48 εκατομμύρια ως το 2030, κυρίως λόγω της μη σωστής διατροφής και της έλλειψης φυσικής άσκησης.
- Τουλάχιστον 50% όσων πάσχουν από Διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Σε μερικές χώρες το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 80%.
- Ο Διαβήτης είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα (για παράδειγμα έμφραγμα και εγκεφαλικό) στις βιομηχανοποιημένες χώρες.
- Ο Διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης και διαταραχών της όρασης στις αναπτυγμένες χώρες.
- Ο Διαβήτης είναι η πιο συχνή αιτία ακρωτηριασμού, όταν αυτή δεν είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού.
- Ο Διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας στις αναπτυγμένες χώρες.
- Όλες αυτές οι επιπλοκές του Διαβήτη αποτελούν ένα βαρύ φορτίο για τις υπηρεσίες υγείας. Υπολογίζεται ότι ο Διαβήτης απορροφά περίπου 5-10% του εθνικού προϋπολογισμού για την υγεία.
- Έρευνες έδειξαν ότι η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου αίματος όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των επιπλοκών. Εντούτοις αυτό απαιτεί μια εφ’ όρου ζωής κινητοποίηση και δραστηριοποίηση από πλευράς του ατόμου με Διαβήτη.