Οι άντρες και οι γυναίκες με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ασθενείς με προβληματική σκέψη και συμπεριφορά.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ανικανότητα να νιώσουν αγάπη και να την ανταποδώσουν, δημιουργώντας έτσι κακοποιητικές και τοξικές σχέσεις με τους γύρω τους.

Αποζητούν την απόλυτη λατρεία αλλά από πλευρά τους, υπάρχει μια παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των άλλων, κάτι που τους κάνει να φέρονται αδίστακτα, αναίσθητα και αχάριστα.

Οι νάρκισσοι υπερβάλλουν πάντα για τα επιτεύγματα και τα ταλέντα τους.

Απαιτούν να τους φέρονται σαν κάτι ξεχωριστό και αναζητούν διαρκώς το κυρός και την αναγνώριση. Εθισμένοι στον θαυμασμό και την επιβεβαίωση θεωρούν ότι πρέπει να συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κύρους και δίνουν υπερβολική σημασία στα εξωτερικά σημάδια της επιτυχία, όπως η εμφάνιση, ο πλούτος, η δόξα κτλ.

Δεν είναι όμως τα λαμπερά, γεμάτα αυτοπεποίθηση άτομα που θέλουν να δείχνουν. Όταν είναι μόνοι τους και δεν παίρνουν θαυμασμό, κάνουν τεράστιες βουτιές στο κενό και την ανία και πέφτουν σε κατάθλιψη. Αυτό συχνά τους κάνει να εμπλέκονται σε μια ποικιλία αυτοκαταστροφικών δραστηριοτήτων.

Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι ακόμα πιο σκοτεινές.

Οι νάρκισσοι εκμεταλλεύονται πάντα με οποίο τρόπο μπορούν. Μπορεί να θέσουν ακόμα και σε κίνδυνο την ζωή σου προκειμένου να καλύψουν μια δική τους ασήμαντη ανάγκη. Αδιαφορούν για το αν εσύ βρίσκεσαι σε μια δύσκολη θέση και τους χρειάζεσαι. Αδιαφορούν αν η συμπεριφορά τους θα σε πληγώσει ακόμα και αν τους έχεις ευεργετήσει. Θα κάνουν τα πάντα για να πετύχουν αυτό που θέλουν όποιο και αν είναι το κόστος για τους άλλους.

Και βέβαια δεν διστάζουν να χειραγωγήσουν, να εκφοβίσουν και να εκδηλώσουν με βία και επιθετικότητα την επιθυμία τους να επιβληθούν σωματικά και ψυχολογικά στους άλλους.

Την μια μέρα σε λατρεύουν την άλλη σε μισούν και δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ σε τι φάση είναι. Απορροφημένοι στον εαυτό τους, έχουν πάντα συναισθηματικές διακυμάνσεις καθώς κινούνται από την θεοποίηση στην απομυθοποίηση.

Χωρίζουν με ένα μήνυμα, σε μπλοκάρουν από παντού , σε κακοποιούν ψυχολογικά με κάθε τρόπο και θεωρούν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν όπως και το να αλλάξουν γνώμη όποτε θέλουν. Προσοχή όμως, αν αρνηθείς να παίξεις το νοσηρό παιχνίδι τους και εξαφανιστείς τρέχοντας, τα δεδομένα αλλάζουν.

Μην αντέχοντας την απόρριψη , την στιγμή που θα καταλάβουν ότι δεν σου είναι σημαντικοί πλέον η δεν αντιδράς σε ακόμα μια εξαφάνιση/ απαίτηση τους, η γη χάνεται κάτω από τα ποδιά τους. Χρησιμοποιούν τα πάντα για να σε κάνουν να λυγίσεις και να περάσουν το αγκίστρι στην μύτη σου.

Δράματα, παρακάλια, απειλές, αρρωστημένα σενάρια…ενώ στην ουσία τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε όλη αυτή η παράφορη εκδήλωση πόνου/πάθους είναι δείγμα αγάπης και μεταμέλειας….

Το μόνο που θέλουν είναι να γυρίσεις πίσω…για να νιώσουν καλά , να έχουν πίσω το θύμα τους και γιατί όχι- και την τελευταία λέξη.

Τα αίτια της διαταραχής και η λύση στο ακάνθινο πολύπλοκο αίνιγμα τους είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί από έναν ειδικό και εφόσον αποφασίσουν οι ίδιοι να υποβληθούν σε θεραπεία.

Η πεποίθηση ότι η αγάπη όλα τα υπομένει και όλα τα γιατρεύει , δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Αγάπη χωρίς αυτοεκτίμηση και φροντίδα του εαυτού δεν έχει καμιά αξία.

Άτομα που έχουν συνάψει σχέσεις με νάρκισσους, έχουν χάσει την ψυχοσωματική τους υγεία και έχουν αναζητήσει οι ίδιοι ψυχολογική στήριξη ώστε να μπορέσουν απεγκλωβιστούν και να συναρμολογήσουν τα σπασμένα κομμάτια τους.

Προηγούμενο άρθροΆνοιξη!!!…Ου γαρ έρχεται μόνη
Επόμενο άρθροΤραυλισμός: Υπάρχει θεραπεία για τον ενήλικο που τραυλίζει;
Η Χριστίνα Βλαχοπούλου είναι Ψυχοθεραπεύτρια/ Σύμβουλος, συγγραφέας και εισηγήτρια ενδυναμωτικών ομιλιών. Σπούδασε στην Αγγλία και είναι κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας και Επικοινωνίας (Bsc), Μεταπτυχιακού στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία (MSc), με επιπλέον 4ετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική/ Ψυχοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής και προϋπηρεσίας της στο εξωτερικό ασχολήθηκε με ατομική / ομαδική Θεραπεία και Συμβουλευτική σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η εξειδικευμένη κατάρτιση και εμπειρία της περιλαμβάνει τον τομέα των εξαρτήσεων και των διατροφικών διαταραχών, την ψυχολογία στο χώρο εργασίας καθώς και τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και ψυχοσωματικών προβλημάτων. Έχει αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμπειρία στον τομέα των σχέσεων και της προσωπικής ανάπτυξης, καθώς και στη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού. Έχει διατελέσει εισηγήτρια σε θεραπευτικές ομάδες Συμβουλευτικής και σεμιναρίων. Ασχολείται τόσο με την ατομική Συμβουλευτική όσο και με την διεξαγωγή ομιλιών. Αρθρογραφεί τακτικά για θέματα σύγχρονης ψυχολογίας και ψυχικής υγείας και πρόκειται να εκδώσει , προσεχώς, το πρώτο βιβλίο αυτοβελτίωσης. Συμμετέχει εθελοντικά για την ενημέρωση και την ψυχολογική στήριξη καρκινοπαθών και ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη μέσω ομιλιών και σχετικών εκδηλώσεων Mobile: 6970 364105