Οριστική λύση με θεαματική μετεγχειρητικη βελτίωση , στην αντιμετώπιση της αρθριτιδας του αντίχειρα, δίνει με τη  χρήση ελαφρού πλαστικού νάρθηκα x-light η νεα τροποποιημένη Μέθοδο (Edwing-Chung) .

Στο συμπέρασμα αυτό, μετά από λεπτομερή εξεταση χιλιάδων περιπτώσεων, κατέληξαν κορυφαίοι ορθοπεδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο Αμερικανικών Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού και Φυσικοθεραπείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Φλόριντα των ΗΠΑ, 7-11 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η θεαματική βελτίωση  οφείλεται και στην αμεση κινητοποίηση ,μετά την  15η ημερα, του αντίχειρα.

«Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δείχνουν, σε σχέση με το παρελθόν, ότι η χρήση του νάρθηκα και η άμεση κινητοποίηση (την 15 και όχι την 35 ημέρα όπως παλαιότερα) του δακτύλου προσφέρουν στους ασθενείς θεαματική  μετεγχειρητικη βελτίωση» αναφέρει οΔρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός,  Διευθυντή τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού και τέωςαντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού-Άνω  Άκρου.

Στις περιπτώσεις, που δεν είναι αναγκαίο το χειρουργείο, στα αρχικά στάδια  της νόσου βελτίωση των συμπτωμάτων και μείωση του πόνου δίνει η θεραπεία με  ενέσεις αυτόλογων παραγόντων ληφθέντων δια φυγοκεντρήσεως από τα αιμοπετάλια του πάσχοντα. Επίσης η εφαρμογή αυτόλογων βλαστοκυττάρων μετά από καλλιέργεια, μέθοδοι που γίνονται στο ιατρείο.

 

 

ΒΑΣΙΚΑ –ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΤΗΣ   ΝΟΣΟΥ

«Θύματα» της  αρθρίτιδα του αντίχειρα, είναι κυρίως οι γυναίκες στις ηλικίες  από 35 μέχρι 52 χρόνων, Φυσικά η νόσος δεν κάνει εξαίρεση και στους άνδρες.Τα βασικά συμπτώματα της νόσου  είναι:

  •  Επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο
  •  Αδυναμία σύλληψης αντικειμένων
  • Υπεξαρθρώση στη βάση του αντίχειρα
  • Σμίκρυνση μήκους
  •  Αχρήστευση.

 

 

Η χειρουργική επέμβαση για την  αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του αντίχειρα γίνεται με περιοχική αναισθησία μασχάλης , διαρκεί μία  ώρα και η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα.

«Μετά την έξοδο ο ασθενής βάζει  νάρθηκα για 15 ( και όχι 25 ημέρες όπως στο παρελθόν)  και στη συνέχεια πλέον κινητοποιεί το δάκτυλο ενώ ακολουθεί φυσικοθεραπεία  για ένα μήνα» εξηγεί ο κ Ιγνατιάδης.

Η γρήγορη κινητοποίηση σε συνδυασμό με την φυσιοθεραπεία βοηθά  το δάκτυλο  μέσα σε 60 ημέρες να ανακτήσει δύναμη και προοδευτικά να γίνει και πάλι ανώδυνο και λειτουργικό.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ  ΑΡΧΙΚΟΥ Η ΜΕΣΑΙΟΥ  ΣΤΑΔΙΟΥ

 

Η  βασική  θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση των αρχικών σταδίων της βασικής αρθρίτιδας  είναι   η πρωτοποριακή θεραπεία  τοπικών ενέσεων

  • Με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς ή
  • Με αυτόλογα βλαστοκύτταρα από το κοιλιακό λίπος

«Η  εφαρμογή της θεραπείας, με αυτόλογους παράγοντες είναι απλή , γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται  εισαγωγή σε νοσοκομείο» προσθέτει ο κ Ιγνατιάδης.

Η εφαρμογή της θεραπείας, μετά τη διάγνωση της πάθησης, είναι απλή καθώς ξεκινά  με λήψη αίματος από τον ασθενή. Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία  και λαμβάνεται   από το αίμα  πλάσμα πλούσιο σε ένα είδος «αντισωμάτων», τους λεγόμενους αυξητικούς  παράγοντες,

Για κάθε θεραπεία μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες ,ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά..

 

Σε ασθενείς με ελαφράς ή μεσαίας μορφής αρθρίτιδα βασικών αρθρώσεων του αντίχειρα – εφαρμόζεται η τεχνική ενδαρθρικής εφαρμογής ΑΥΤΟΛΟΓΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΩΝ (επι 1μήνα ).  Τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού καλλιεργούνται σε εργαστήριο  και  αφού πολλαπλασιασθούν  τοποθετούνται ενεργοποιημένα με ένεση εντός της αρθρώσεως. Τα βλαστοκύτταρα εκτόςαπό την ευνοική επίδραση στο σταμάτημα της φθοράς του χόνδρου, βαθμιαία μετατρέπονται τελικά σε χονδροκύτταρα και ενδείκνυται σε αρχικές και ήπιες περιπτώσεις νόσου όπου διασώζεται το χόνδρινο υπόστρωμα, οπότε τα βλαστοκύτταρα εισέρχονται και καλύπτουν τα μικρά κενά χόνδρου, συντηρώντας για ικανό χρονικό διάστημα τον αρθρικό χόνδρο.

#########