Ο τοκετός είναι μια εκπληκτικά σημαντική στιγμή « μετάβασης » στη ζωή μιας γυναίκας. Πολλές φορές όμως η ιδέα του τοκετού προκαλεί συναισθήματα φόβου και άγχους σε μια γυναίκα. Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε συνηθίσει να σχετίζουμε τον τοκετό με την αίσθηση του πόνου, επομένως θεωρούμε τον τοκετό μια επώδυνη εμπειρία.

Ωστόσο κάποιες γυναίκες δήλωσαν πως κατά την διάρκεια του τοκετού βίωσαν ευχαρίστηση μέσα από τις κολπικές συσπάσεις. Σύμφωνα με έρευνα αυτό που στην Αμερική αποκαλείται «orgasmic childbirth» (οργασμικός τοκετός) είναι κάτι που συμβαίνει, αν και όχι τόσο συχνά αφού αφορά το 0,3% των γεννήσεων.

Εκτιμάτε μάλιστα ότι οι περιπτώσεις μπορεί να είναι στην πραγματικότητα και περισσότερες, αφενός επειδή λόγω κοινωνικών ταμπού πολλές γυναίκες δεν θα παραδέχονταν ποτέ ότι είχαν μια τέτοια εμπειρία και αφετέρου επειδή η ευρεία χρήση αναλγητικών μέσων κατά τον φυσιολογικό τοκετό και φυσικά η καισαρική τομή αμβλύνουν την αίσθηση που θα μπορούσε να έχει μια επίτοκος.

Οι γυναικολόγοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η φυσιολογία του γυναικείου σώματος είναι τέτοια που μπορεί να στηρίξει αυτή την θεωρία.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι το εξής : κατά τον τοκετό υπάρχει αύξηση των ορμονών όπως η οκυτοκίνη και οι ενδορφίνες (ορμόνες που εκκρίνονται και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής  επαφής ).

Επίσης η διέλευση του μωρού από το γενετικό κανάλι και η παρατεταμένη διέγερση του κόλπου, του τραχήλου και της κλειτορίδας, προκαλούν την αύξηση αυτών των ορμονών που με την σειρά τους ενισχύουν τόσο την καταπολέμηση του πόνου όσο και το αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης.

Βέβαια πολύ σημαντικό είναι το γεγονός, η γυναίκα να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που νιώθει ασφάλεια, ηρεμία και εσωτερική γαλήνη. Ο ρόλος του συζύγου δε, είναι επίσης πολύ σημαντικός, αφού οι αγκαλιές και η τρυφερότητα ανάμεσα στο ζευγάρι βοηθάει στην αποβολή του άγχους.

Σύλβια Λέσκου  Μαία συνεργάτης των μαιευτηρίων ΙΑΣΩ, ΛΗΤΩ, ΡΕΑ

Σύμβουλος Μητρικού θηλασμού , ειδικευμένη στο μασάζ εγκυμοσύνης , διεθνώς πιστοποιημένη εκπαιδευτής βρεφικού μασάζ, δασκάλα πιλάτες και εγκυμοσύνης