Σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική, σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματός συνδέεται με μια συγκεκριμένη ώρα, με το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού. Κάθε ένα από τα 12 όργανα του σώματος έχει διάρκεια αιχμής 2 ωρών, όπου το συγκεκριμένο όργανο και οι σχετικοί μεσημβρινοί  είναι πιο ενεργοποιημένοι και εργάζονται σκληρότερα επηρεάζοντας τα πάντα, από τα συναισθήματά μας έως την παραγωγικότητά μας.

Σε αυτό το διάστημα των 2 ωρών διαφαίνονται και τα συμπτώματα του συγκεκριμένου οργάνου, δίνοντας σήμα κινδύνου στον πάσχοντα. Ξέροντας πότε λειτουργεί κάθε όργανο μπορείτε να προγραμματίσετε τι θα κάνετε κατά την διάρκεια της ημέρας, ώστε να είσαστε συντονισμένοι με τις λειτουργίες του  οργανισμού σας.

Για παράδειγμα, προγραμματίστε να πάτε για καφέ με τους φίλους σας μεταξύ 11.00 π.μ.-13.00, καθώς αυτή είναι η ώρα που η χαρούμενη καρδιακή ενέργεια είναι στο αποκορύφωμά της. Επίσης όταν η ενέργεια ενός μεσημβρινού δεν ρέει καλά, θα βιώσετε ορισμένα συμπτώματα. Το σώμα επικοινωνεί μαζί μας μέσω συμπτωμάτων, τα οποία μας δίνουν ενδείξεις για το τι συμβαίνει και τι χρειάζεται πραγματικά εσωτερικά.

Ας πούμε ότι ξυπνάτε σε μια συγκεκριμένη ώρα στη μέση κάθε νύχτας. Μπορείτε να μεταβείτε στο ρολόι του σώματος και να βρείτε τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από την αϋπνία σας. Το οργανικό ρολόι που σας δίνω παρακάτω σκεφτείτε το ως ένα χάρτη, ο οποίος έχει ως στόχο να σας καθοδηγήσει, σύμφωνα με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας και όχι εναντίον τους.

1.00 – 3.00 π.μ. Η ώρα του ήπατος
Σημαντικό να μην βλέπετε τηλεόραση και να κοιμάστε αυτή την ώρα. Είναι η ώρα για βαθύ ύπνο, αποτοξίνωση αίματος, ξεκούραση και επαναπρογραμματισμό των λειτουργιών του σώματος. Εάν δεν κοιμάστε αυτήν την ώρα ο οργανισμός θα παρουσιάσει έντονη κόπωση. Τα συναισθήματα που συνδέοντα με το ήπαρ είναι θυμός, άγχος και απογοήτευση. Εάν ξυπνάτε αυτή την ώρα, θα πρέπει να αποβάλετε την οργή, το άγχος ή την απογοήτευση που έχετε, για να μπορείτε να κοιμηθείτε ήρεμα.

3.00-5.00 π.μ. Η ώρα των πνευμόνων
Αυτή η ώρα  είναι κατάλληλη για μαλακές ασκήσεις αναπνοής, ώστε οι πνεύμονες να κερδίσουν περισσότερη ενέργεια από το σύμπαν και στη συνέχεια να την μεταφέρουν στα άλλα όργανα. Ταυτόχρονα γίνεται η αποτοξίνωση των πνευμόνων, η εξάλειψη των τοξικών αποβλήτων και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Εάν αυτή την ώρα έχετε διαταραγμένο ύπνο με βήχα, ροχαλητό, ρινική συμφόρηση ή κακά όνειρα, πρέπει να κάνετε αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής σας. Αν συχνά ξυπνάτε κατά τις ώρες αυτές, αυτό είναι ένδειξη θλίψης ή κατάθλιψης που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

5.00-7.00 π.μ. Η ώρα του παχέος εντέρου 
Είναι η ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε, να πάμε τουαλέτα και ώρα για διαλογισμό. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την ημέρα με 1 ποτήρι χλιαρό νερό με λεμόνι, καθώς η ενυδάτωση επιτρέπει στο παχύ έντερο να ξεκινήσει ευκολότερα την διαδικασία αποβολής των κοπράνων. Λυπούμαστε, αλλά ο καφές δεν μετράει, γιατί η καφεΐνη το πρωί απελευθερώνει πολύ κορτιζόλη και δεν αφήνει το σώμα να ξυπνήσει ομαλά και να αποτοξινωθεί φυσικά, αλλά και να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα  της ενοχής και της στασιμότητας, που σχετίζονται με το έντερο. Η σωματική άσκηση βοηθά.

7.00- 9.00 π.μ. Η ώρα του στομάχου
Φάτε ένα ζεστό πρωινό γεύμα, το οποίο σύμφωνα με την Κινέζικη ιατρική είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρα μαζί με ένα ζεστό τσάι. Η απελπισία και η απογοήτευση είναι τα συναισθήματα  που συνδέονται αυτήν την ώρα.

9.00-11.00 π.μ. Η ώρα του σπλήνα και του πάγκρεας. Μετατροπή τροφών σε ενέργεια, ώρα για διανοητικές εργασίες. Στην κινεζική ιατρική, ο σπλήνας θεωρείται το πιο σημαντικό πεπτικό όργανο και είναι το κλειδί για την κατασκευή αίματος. Ενώ ο σπλήνας σας είναι απασχολημένος μετατρέποντας το φαγητό σε χρήσιμη ενέργεια, είστε σε καλύτερη θέση να εργαστείτε διανοητικά. Αυτό θα σας δώσει  δύναμη και αυτοπεποίθηση, για να αποφύγετε την ζήλεια και την χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 11.00 π.μ–13.00. Η ώρα της καρδιάς
Εκτοξεύονται τα καρδιακά προβλήματα. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή, για να απολαύσετε ένα γεύμα, που να είναι ελαφρύτερο από το πρωινό, με φίλους, με μια καλή κουβέντα για μια “χαρούμενη καρδιά”. Τα συναισθήματα της καρδιάς είναι χαρά ή τρομερή θλίψη.

13.00-15.00. Η ώρα του λεπτού εντέρου 
Επεξεργασία και απορρόφηση τροφών, χαμηλή ενέργεια. Ένας επιπλέον λόγος για ελαφρύ γεύμα, αλλιώς θα υπάρχει δυσπεψία και τυμπανισμός. Συναισθήματα που σχετίζονται είναι η ανασφάλεια, γιαυτό προσπαθήστε να την διαχειριστείτε.

 15.00- 17.00. Η ώρα της ουροδόχου κύστης
Επανάκτηση ενέργειας, εργασία, μελέτη, απομάκρυνση υγρών και αποβλήτων. Φάτε κάτι αλατισμένο και αποφύγετε τον καφέ. Συναισθήματα που θέλουν επεξεργασία είναι η νευρικότητα και η κινούμενη εσωτερικά ενέργεια. Αυτή είναι η βέλτιστη ώρα της ημέρας για διανοητική διαύγεια και λειτουργία. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μια πτώση και ποθούν ζάχαρη αυτή τη στιγμή, επειδή δεν έχουν φάει σωστά πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, για τη δημιουργία σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

17.00-19.00. Η ώρα των νεφρών
Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και τροφοδοτούν τα κύτταρα με τα θρεπτικά συστατικά. Ώρα για βραδινό φαγητό. Το συναίσθημα, που συνδέεται με τα νεφρά είναι ο φόβος. Εάν αισθάνεστε πολύ κόπωση αυτή την ώρα, μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά-επινεφρίδια σας. Τα συναισθήματα του φόβου που “κατοικούν” σε αυτά μπορούν να σας φέρουν κόπωση, έλλειψη λίμπιντο, πόνο στην πλάτη  και πρόωρη γήρανση των μαλλιών.

19.00- 21.00. Η ώρα του περικάρδιου.
Ώρα να φροντίσετε τον εαυτό σας με ελαφρύ διάβασμα, αγάπη, χαλάρωση, διαλογισμό, ζεστό μπάνιο. Συναισθήματα που θέλουν επεξεργασία είναι η προστασία, η συμπόνια και η υπερβολική ευφορία.

 21.00-23.00. Η ώρα του San Jiao 
Αυτό ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα, τα αναπαραγωγικά όργανα, τον μεταβολισμό και την θερμοκρασία του οργανισμού. Σε αυτήν την ώρα θεραπεύονται και οι περισσότερες περιπτώσεις στειρότητας. Είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο, γιατί τότε το ήπαρ  αποθηκεύει το αίμα και αρχίζει να το ψύχει. Πρέπει να κοιμάστε για να γίνει αυτή η λειτουργία αποτελεσματική.

23.00-1.00 π.μ. Η ώρα της χοληδόχου κύστης
Αρχίζει ο καθαρισμός όλων των ιστών από τις τοξίνες, η επεξεργασία της χοληστερόλης, η  ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η αναγέννηση του σώματος και η επιδιόρθωση των φθαρμένων κυττάρων. Αν δεν κοιμάστε αυτήν την ώρα, θα έχετε προβλήματα με την αφομοίωση των λιπών και θα έχετε συναισθήματα αναποφασιστικότητας για την λήψη αποφάσεων και δυσαρέσκειας, που συνδέονται με την χολή.

Από το βιβλίο “ΤΟΞΙΝΕΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” της Δρ.Δήμητρα Τυλλιανάκη MD

 

#########