Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν την υποστήριξη των εκτοπισμένων ανθρώπων από την Ουκρανία συμπληρώνοντας 85 ημέρες δράσης στα δυτικά σύνορα της χώρας με τη Ρουμανία καθώς και εντός της Ελλάδας όπου μέχρι σήμερα έχουν καταφύγει περισσότεροι από 26.000 διεθνώς εκτοπισμένοι.
Η 7η αποστολή ολοκληρώθηκε στις 17 Μάϊου 2022, με την ασφαλή διανομή υγειονομικού υλικού σε 5 τοπικές νοσοκομειακές δομές εντός της Περιφέρειας του Τσερνίβτσι, ακολουθώντας την αποστολή της 27ης Απριλίου, κατά την οποία είχε παραδοθεί υλική βοήθεια σε 2 ακόμη τοπικές ιατρικές δομές. Η 7η και πιο πρόσφατη αποστολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Americares και σε συνεργασία με την Odyssea, η οποία παραχώρησε μία εξοπλισμένη Ιατρική Κινητή Μονάδα για την εξυπηρέτηση των σκοπών των ΓτΚ.

Παράλληλα οι Γιατροί του Κόσμου εξακολουθούν να λειτουργούν ιατρεία πρώτων βοηθειών στο Siret και τη Suceava, όπου καθημερινά εισέρχονται εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία αναζητώντας προστασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Γιατροί του Κόσμου από την πρώτη μέρα δράσης έχουν συγκεντρώσει και διαθέσει περισσότερους από 67 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στην αποστολή τους στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, έχουν συμμετάσχει πάνω από 40 εκπαιδευμένοι εθελοντές. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, οι Γιατροί του Κόσμου φιλοξενούν στα στεγαστικά τους προγράμματα όσους έχουν ανάγκη από κατάλυμα, ενώ στα Ανοικτά Πολυϊατρεία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρουν ψυχοκοινωνική και υλική βοήθεια (kit τροφίμων για την κάλυψη βασικών αναγκών). Τέλος, με τη καθημερινή λειτουργία του Γραφείου Βοήθειας (Help Desk) εξυπηρετούν Ουκρανούς πρόσφυγες που χρειάζονται βοήθεια συμπεριλαμβανομένων της διασύνδεσης, της διερμηνείας και του προσανατολισμού. Μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί μέσα από τις υπηρεσίες του Γραφείου βοήθειας παραπάνω από 1.700 πρόσφυγες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι 632 είναι ανήλικοι.

Μετρώντας ήδη περισσότερες από 80 μέρες συνεχούς δράσης για την υποστήριξη του Ουκρανικού λαού, οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουν καθημερινά τις παρεμβάσεις τους για όσο καιρό χρειαστεί.

#########