Πλήρη και αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία προσφέρει ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα πιστοποιημένα εργαστήρια του Ομίλου πραγματοποιούν όλο το φάσμα εξετάσεων που αφορούν τον κορωνοϊό:

  1. Μοριακό τεστ ανίχνευσης με τη μέθοδο PCR
  2. Tαχεία μοριακή ανίχνευση (rapid test)
  3. Τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του ιού SARS CoV-2

Η μοριακή εξέταση με PCR στηρίζεται στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων του ιού. Για να είναι θετικό το τεστ πρέπει να ανιχνευθεί ένας ορισμένος αριθμός ιικών σωματιδίων. Το test προσδιορίζει μόνο αντιγόνο, όχι αντισώματα.

Η ταχεία ανίχνευση (rapid test) γίνεται επίσης με μοριακή μέθοδο PCR και δίνει αποτελέσματα μέσα σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος.

Οι μοριακές εξετάσεις ενδείκνυνται για τη συμπτωματική φάση της νόσου, αφού προσδιορίζουν αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό τώρα, αλλά δεν δείχνουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν.  Αναλόγως με τις συστάσεις των γιατρών, η μοριακή εξέταση μπορεί να γίνει λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και ενδεχομένως να ζητηθεί επανάληψή της σε δεύτερο χρόνο.

Η εξέταση αντισωμάτων ενδείκνυται στις περιπτώσεις που πρέπει να διαπιστωθεί αν κάποιος  έχει «περάσει» τη λοίμωξη στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και αν είχε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Η εξέταση αντισωμάτων  ανιχνεύει στον ορό του αίματος τα ειδικά για τον ιό αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και είναι τριών ειδών: IgA, IgG και ΙgM. Τα αντισώματα IgM είναι αυτά που παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων. Τα αντισώματα IgA έναντι SARS-CoV-2 χρησιμοποιούνται ως δείκτης «πρώτης ανοσολογικής απόκρισης» και υποδεικνύουν πρόσφατη λοίμωξη. Τα αντισώματα IgG αποτελούν την προσαρμοσμένη και εξαιρετικής ειδικότητας προς τον ιό αντίδραση του ανοσοποιητικού. Είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας.

Όλες οι εξετάσεις γίνονται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με άνεση και διακριτικότητα και με όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για την ασφάλεια και την αποτροπή του κινδύνου πιθανής διασποράς:

  • Η λήψη των δειγμάτων γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό που φέρει ειδικό εξοπλισμό και είναι έτοιμο να απαντήσει σε όλες τις απορίες των εξεταζόμενων.
  • Η επαφή με άλλα άτομα για όσο διαρκεί η διαδικασία της δειγματοληψίας ελαχιστοποιείται.
  • Για  την ασφάλεια όλων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, έχει προβλεφθεί ακόμη και ο αποκλεισμός οποιασδήποτε επιτόπου συναλλαγής με μετρητά ή κάρτες.
  • Τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, ώστε να αποφεύγεται η δεύτερη επίσκεψη.