Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από την  Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) η Επιστημονική Διημερίδα «Master Class in Pediatric Hematology Oncology», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Παιδιατρικά Αιματολογικά-Ογκολογικά Τμήματα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» στις 3-4 Μαϊου 2019, στο Κέντρο Ιωνικών Σπουδών στην Πλάκα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ, Καθηγητής Αντώνης Καττάμης, «η επιτυχία πιστοποιείται όχι μόνο από τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων λειτουργών υγείας αλλά κυρίως από το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και συζητήσεων που έγιναν πάνω σε επίκαιρα θέματα, τα οποία καλύπτουν πολλαπλές πτυχές της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας».

Οκτώ καθηγητές από το Ογκολογικό Τμήμα του Childrens Hospital of Philadelphia (CHOP), το οποίο θεωρείται ένα από 5 κορυφαία κέντρα των Η.Π.Α., μαζί με καταξιωμένους Έλληνες ιατρούς παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα και αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις και τη συνεργασία τους.

Στη θεματική συζήτηση για τις λευχαιμίες, στην οποία προέδρευε η ιατρός Σοφία Πολυχρονοπούλου, ο Καθηγητής Stephen P. Hunger, Διευθυντής του CHOP, παρουσίασε τα νεότερα πάνω στη θεραπεία της Οξείας Λεμφοβλαστικής Λευχαιμίας από Τ-κύτταρα. Από την πλευρά της, η ιατρός Μιρέλλα Αμπατζίδου παρουσίασε τις προτάσεις διαστρωμάτωσης της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, ενώ η ιατρός Χαρίκλεια Κελαϊδή παρουσίασε τον τρόπο αντιμετώπισης της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασιών. Τέλος, η ιατρός Γεωργία Αυγερινού έκανε μια ανασκόπηση σχετικά με τις στοχευμένες θεραπείες και τις ανοσοθεραπείες για τη λευχαιμία.

Στη συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις, όπου προέδρευε η ιατρός Βασιλική Κίτρα, η Καθηγήτρια Janet L. Kwiatkowski παρουσίασε τα αποτελέσματα της γονιδιακής θεραπείας για τις αιμοσφαιρινοπάθειες και η Καθηγήτρια Susan Rheingold παρουσίασε τα νεότερα πάνω στην πρωτοποριακή θεραπεία των CART cells, που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το χάρτη αντιμετώπισης του καρκίνου και έχουν δώσει ελπίδα σε ασθενείς που θεωρούνταν τελικού σταδίου. Οι Έλληνες ιατροί Ευγένιος Γουσέτης και η Χριστίνα Οικονομοπούλου μίλησαν για τις κυτταρικές θεραπείες, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, την πρώτη στοχευμένη αντιϊκή κυτταρική θεραπεία που δόθηκε στη χώρα μας από την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες από την Καθηγήτρια Rochelle Bagatell και τους ιατρούς Βασίλειο Παπαδάκη και Μαργαρίτα Μπάκα, πάνω στις θεραπευτικές εναλλακτικές στο νευροβλάστωμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αντίστοιχα. Στις εισηγήσεις αναλύθηκε ο ρόλος της θεραπείας με ραδιενεργό MIBG στην αντιμετώπιση του νευροβλαστώματος, ενώ από την ιατρό Βασιλική Λύρα παρουσιάστηκαν τα βήματα που έγιναν και τα οποία οδήγησαν στη δυνατότητα να χορηγείται η θεραπεία αυτή και στην Ελλάδα. Ο ιατρός Απόστολος Πουρτσίδης παρουσίασε τη δράση της Ευρωπαϊκής Ομάδας  για τους σπάνιους συμπαγείς όγκους, στην οποία συμμετέχει εκπροσωπώντας τη χώρα μας.

Στη συζήτηση για τη νευρο-ογκολογία, όπου προέδρευε ο Καθηγητής Αντώνης Καττάμης, η Καθηγήτρια Kristina Cole ανέπτυξε τις μελέτες που γίνονται στις ΗΠΑ για τη νευρο-ογκολογία, ενώ η ιατρός Κλεονίκη Ρόκα ανέλυσε τα προτεινόμενα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα θεραπείας για τα γλοιώματα χαμηλής κακοήθειας, στα οποία θα συμμετέχει και η ελληνική ογκολογική κοινότητα. Η ιατρός Μαρία Φιλιππίδου ανέπτυξε τις καινούργιες τεχνικές διάγνωσης και χαρακτηρισμού των όγκων εγκεφάλου, μεταφέροντας την εμπειρία της από το Γερμανικό Κέντρο Αναφοράς DKFZ στη Χαιδεβέργη.

Στη συζήτηση για τη γενετική, όπου προέδρευαν οι Καθηγητές Ελπιδοφόρος Μανταδάκης και Ευτυχία Στειακάκη, η Καθηγήτρια Suzanne MacFarland ανέπτυξε το θέμα των συνδρόμων προδιάθεσης για καρκίνο και τη λειτουργία του αντίστοιχου ιατρείου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ενώ ο βιολόγος Σταύρος Γλεντής περιέγραψε τους τρόπους ανάλυσης γενετικού υλικού, που είναι πια απαραίτητες στην ογκολογική πρακτική.

Ο Καθηγητής Brian T. Fisher ανέπτυξε το θέμα των λοιμώξεων σε ασθενείς με καρκίνο και τους τρόπους προφύλαξης, ενώ ο ιατρός Ιωάννης Κοψιδάς τα αποτελέσματα των δράσεων του CLEO για την καταγραφή και πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στη συζήτηση για την υποστηρικτική αγωγή, όπου προέδρευε η ιατρός Ευγενία Παπακωνσταντίνου η νοσηλεύτρια Katie Oranges ανέπτυξε το τρόπο λειτουργίας της «nurse practitioner» στις ΗΠΑ, ενώ η νοσηλεύτρια Αλεξάνδρα Παπασαραντοπούλου συνέκρινε τη νοσηλευτική πράξη στις Μονάδες Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών σε Αθήνα και Τορόντο. Η νοσηλεύτρια Μαρία Παναγιωτοπούλου μίλησε για την ψυχολογική καταπόνηση των λειτουργών υγείας.

Τέλος, οι ιατροί Τάνια Βλάχου, Βασίλειος Δενδρινός, Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Λοΐζος Πεττρίκος, Βασιλική Τζότζολα και Χαρούλα Τσίπου, παρουσίασαν περιστατικά με ιδιαίτερο διαγνωστικό και θεραπευτικό ενδιαφέρον.

Η διημερίδα έκλεισε με τη συνάντηση των ομάδων εργασίας της ΕΕΠΑΟ.

Σημαντική στιγμή των εργασιών της διημερίδας ήταν η τίμηση του Παιδίατρου Αιματολόγου-Ογκολόγου Δημήτρη Κολιούσκα, επ’ ευκαιρία της αφυπηρέτησης του, για την μακρόχρονη προσφορά του στο πάσχον παιδί με καρκίνο.