Τα τελευταία χρόνια τα εμφυτεύματα γίνονται όλο και πιο γνωστά στο ευρύ κοινό. Ο λόγος; Οι δυνατότητες που μας δίνουν ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας του κοντινού παρελθόντος και μοιάζουν να αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας του μέλλοντος. Κι αν κάποιος βιαστεί να χαρατηρίσει την τελευταία ρήση τρελή ή εξωπραγματική θα πρέπει πρώτα να δει πού βρίσκονται σήμερα οι δυνατότητες της σύγχρονης οδοντιατρικής.

 

 

Καινούρια ακίνητα δόντια μέσα σε μία εβδομάδα ή και μέσα σε μια μέρα, πλήρης ακινητοποίηση της κινητής ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλας) μέσα σε μια μέρα, άμεση αποκατάσταση αισθητική, λειτουργική και κοινωνική, σε έναν κόσμο που όλο και πιο πολύ ζητά τα πάντα μέσα σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα, χθες δηλαδή.

Δόντια που έσπασαν ή βγήκαν μετά από ατύχημα, άνθρωποι που κατέληξαν στη λύση της μασέλας  μετά τα εξήντα ή και τα πενήντα, αποκαθίστανται μέσα σε χρονικό  διάστημα που κυμαίνεται από μία μέρα μέχρι τέσσερις μήνες, ανάλογα την περίπτωση, αποκτώντας όμορφα και ακίνητα δόντια σαν τα φυσικά που θα κρατήσουν για μια ζωή!!! Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι ξαναγεννιούνται. Δεν είναι λίγη μια δεύτερη ευκαιρία με δόντια καινούρια και υγιή … ο άνθρωπος γυρίζει πίσω το βιολογικό του ρολόι και ξαναγίνεται δώδεκα χρονών, όσο ήταν όταν ολοκληρώθηκε η ανατολή των φυσικών του μονίμων δοντιών!

Τα εμφυτεύματα είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αυτή τη στιγμή για την αντικατάσταση των δοντιών με προτερήματα που αγγίζουν τις δυνατότητες των μόνιμων φυσικών δοντιών μας. Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές και ο ασθενής μπορεί να επιλέξει από την τοποθέτηση ενός μεμονωμένου δοντιού που λείπει στην στοματική κοιλότητα, εώς και όλα του τα δόντια στην πάνω και κάτω γνάθο. Αρκεί ο προσθετολόγος με τον γναθοχειρουργό ή τον περιοδοντολόγο μετά από ένα ενδελεχή έλεγχο να ορίσουν το σωστό σχέδιο θεραπείας – αποκατάστασης.

 

Στην πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη  ακολουθείται ένα πρωτόκολλο το οποίο αποτελείται από τα εξης βήματα:

 1. Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και ηλεκτρονική αποθήκευσή τους.
 2. Λήψη συνολικών ακτινογραφιών άνω και κάτω γνάθου και δημιουργία προσωπικής ηλεκρονικής καρτέλας, η οποία αποθηκεύεται με ημερομηνία για μελλοντική επαναφορά επεξεργασία και σύγκριση.
 3. Περιοδοντολογικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει μέτρηση θυλάκων και κινητικότητας και εκατοστιαίο υπολογισμό οστικής απώλειας εάν υπάρχει.
 4. Λήψη ενδοστοματικών φωτογραφιών.
 5. Λήψη αρχικών αποτυπωμάτων και άρθρωση εκμαγείων
 6. Συμβουλές στοματικής υγιεινής
 7. Αξονική τομογραφία

Το σπουδαιότερο είναι ότι μετά το πέρας της προσθετικής επέμβασης, ο ασθενής έχει μόνιμα γερά δόντια, τα οποία του δίνουν αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές του συναναστροφές λόγω του αισθητικού αποτελέσματος και ιδιαίτερη σιγουριά κατά τη μάσηση των τροφών.

Οι προυποθέσεις για μια επιτυχή εμφύτευση δεν είναι τόσο δύσκολες: καλή γενική υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, και υγιεινός τρόπος ζωής θέτουν όπως είναι φυσικό τις καλύτερες προυποθέσεις για καλή πρόγνωση και μακροχρόνια επιβίωση των εμφυτευμάτων. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα π.χ. πίεση, ζάχαρο κλπ απαιτείται συνεργασία με τον παθολόγο ιατρό προκειμένου ο ασθενής να φθάσει στην εμφύτευση ρυθμισμένος ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές. Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απορρόφηση στο οστούν της γνάθου, ο γναθοχειρουργός ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από τα εμφυτεύματα που παραμένουν σαν συνέπειες του παρελθόντος.

 

 

Γιατί να βάλω εμφυτεύματα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πλεονεκτούν τα εμφυτεύματα.’Ενας από αυτούς είναι η δυνατότητα που έχουν να αναπληρώνουν ένα μεμονωμένο δόντι χωρίς να χρειάζεται να γίνει παρέμβαση στα διπλανά δόντια. Άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν όλα τα δόντια στο στόμα (άνω και κάτω γνάθο) παρέχοντας άριστη σταθερότητα και δύναμη στον τεμαχισμό της τροφής, κάτι που με την κλασσική μασέλα αυτό δεν είναι εφικτό. Εκτός των άλλων προλαμβάνεται η ατροφία του ίδιου του οστού ,διότι κατά τη μάσηση παρέχουν το ερέθισμα που χρειάζεται το οστούν για τη συνεχή ανγέννησή του. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι τα προτερήματα που έχουν τα εμφυτεύματα έναντι της γέφυρας η οποία αναγκαστικά προυποθέτει τη θυσία υγιούς οδοντικής ουσίας κατά το τρόχισμα των δοντιών που προορίζονται για στηρίγματα.Ο βασικότερος όμως λόγος  είναι ότι το άτομο νιώθει τα εμφυτεύματα σαν τα φυσικά του δόντια με όλα τα συναφή πλεονεκτήματα!

Μπορούν να βάλουν όλοι εμφυτεύματα;

Το αν μπορεί κάποιος να βάλει εμφυτεύματα μπορούν να το κρίνουν μόνο οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι, αφού προηγηθεί ακτινογραφικός έλεγχος και αξιολόγηση της κατάστασης της γνάθου για μια τέτοια επέμβαση.Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως οι εθισμένοι στο αλκοόλ,οι μανιώδεις καπνιστές και οι έχοντες χρόνια νόσο,στους οποίους μπορεί το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων να είναι μικρότερο του αναμενόμενου.  Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το απαιτούμενο οστούν ο γναθοχειρουργός ή ο περιοδοντολόγος  μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Πόση επιτυχία θα έχει αυτή η επέμβαση;

Επιστημονικές κλινικές έρευνες για πάνω από 20 χρόνια έχουν αποδείξει πως είναι μια από τις πιο αξιόπιστες θεραπευτικές πράξεις στην οδοντιατρική. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, τα  ποσοστά επιτυχίας είναι  99% για την κάτω γνάθο και 97% για την επάνω.

 

Υπάρχει περίπτωση να μην δεχτεί ο οργανισμός τα εμφυτεύματα; Στην περίπτωση αυτή τι γίνεται ;

Τα εμφυτεύματα είναι γνωστό ότι κατασκευάζονται από κράματα τιτανίου,τα οποία είναι βιοσυμβατά και πλήρως αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό.Η διαδικασία τοποθέτησης είναι σχετικά απλή. Ο προσθετολόγος σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο ή τον γναθοχειρουργό αφού καθορίσουν  τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα προχωρούν στη  χειρουργική επέμβαση που διαρκεί από ένα τέταρτο για ένα δόντι μέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο. Όπως είπαμε και παραπάνω πόνος δεν υπάρχει  ούτε κατά την τοποθέτηση, ούτε κατά την επούλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής λαμβάνει κοινά παυσίπονα. Έπειτα από την πρώτη εβδομάδα αφαιρούνται και τα ράμματα, ενώ ο ασθενής από τη δεύτερη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Αν τα εμφυτεύματα φορτιστούν άμεσα, η αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα από την πρώτη κιόλας μέρα ή μέσα στις πρώτες επτά μέρες από την επέμβαση. Στην  πιο κλασσική περίπτωση όμως (η λεγόμενη άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση) η τελική αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα ενάμιση έως τέσσερις μήνες μετά.

Μετά την τελική προσθετική αποκατάσταση ο ασθενής παρακολουθείται στα προληπτικά check up από τον θεράποντα προσθετολόγο, και τον περιοδοντολόγο  για την μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Προϋπόθεση για τα μακροχρόνια αποτελέσματα η άριστη στοματική υγιεινή.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μέχρι να βάλω τα νέα δόντια και τι θα φοράω μέχρι τότε;

Καθόλη την διάρκεια της αποπεράτωσης των εμφυτευμάτων ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει προσωρινά δόντια για όσο διάστημα θα περιμένει μέχρι το τέλος των εργασιών.

Θα καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι έχω εμφυτεύματα;

Θα φαίνονται σαν να έχετε τα φυσικά σας δόντια

Είναι επώδυνη  η όλη διαδικασία;

Όχι.  Ασθενείς αναφέρουν πως η ενόχληση είναι ελάχιστη είτε κατά την διάρκεια, είτε μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πολύ λιγότερη ενόχληση απ’ αυτό που ανέμεναν. Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθει άνετα απλά με Depon – Panadol κ.τ.λ.

 

Τα εμφυτεύματα είναι το ίδιο δυνατά στη διαδικασία της μάσησης όσο και τα φυσικά;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μασητική ικανότητα βελτιώνεται εξαιρετικά με την βοήθεια των εμφυτευμάτων . Μετά από πολύ μικρή περίοδο προσαρμογής η ικανότητα μάσησης είναι ανάλογη με αυτή των φυσικών δοντιών.

 

 

Αφού βάλω εμφυτεύματα, χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση;

Χρειάζονται την ίδια συντήρηση όπως και τα φυσικά μας δόντια και την συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων καθορίζει ο περιοδοντολόγος ,για την καθιερωμένη αποτρύγωση,όπου ουσιαστικά γίνεται έλεγχος και συντήρηση των εμφυτευμάτων . Απαιτείται όμως και καθημερινή  συντήρηση και καθαρισμό από το ίδιο το άτομο.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

1)      Αντικατάσταση δοντιού που λείπει

2)      Αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν

3)      Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου

4)      Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας.

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για εμφυτεύματα;

Οι περισσότεροι ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, μπορούν να έχουν εμφυτεύματα. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας είναι η ποσότητα του οστού , εάν αυτό έχει απορροφηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση. Επίσης, εάν έχετε διάφορα ιατρικά προβλήματα συζητήστε  τα  με τον χειρουργό σας.

 

Πόσο θα στοιχίσει;

Το κόστος θα προσδιοριστεί από την έκταση των διαγνωστικών μεθόδων που θα χρειαστούν ( π.χ. απλή ακτινογραφία ή κάτι πιο σύνθετο;), τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα χρειαστούν για τις ανάγκες σας, το επίπεδο  δυσκολίας, τις τυχόν βοηθητικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και τέλος τον τύπο της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας που καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις σας .

Σίγουρα όμως το κόστος είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς το αποτέλεσμα της αποκατάστασης.

 

 

 

Δέσποινα Κωστομοίρη

Χειρουργός Οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική κάτοχος αντίστοιχης πατέντας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, και πήρε πτυχίο κοινωνικής λειτουργού και οδοντιάτρου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει τα διπλώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απονέμονται μόνο σε εφευρέτες και αφορούν νέα μέθοδο λεύκανσης δοντιών. Εκτός της πατέντας ,από το 1988 ειδικεύεται στην αισθητική με όψεις ρητίνης σε άμεση εφαρμογή στο στόμα (ουσιαστικά lifting δοντιών). Το 2000 δημιούργησε την κλινική Athens Smile Clinic με όλες τις οδοντιατρικές ειδικότητες. Το φιλικό περιβάλλον της κλινικής και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου έχει αποκαταστήσει αισθητικά και θεραπευτικά πλήθος ανθρώπων από τον χώρο των διάσημων και μη.

Τα τελευταία χρόνια τα εμφυτεύματα γίνονται όλο και πιο γνωστά στο ευρύ κοινό. Ο λόγος; Οι δυνατότητες που μας δίνουν ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας του κοντινού παρελθόντος και μοιάζουν να αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας του μέλλοντος. Κι αν κάποιος βιαστεί να χαρατηρίσει την τελευταία ρήση τρελή ή εξωπραγματική θα πρέπει πρώτα να δει πού βρίσκονται σήμερα οι δυνατότητες της σύγχρονης οδοντιατρικής:

Καινούρια ακίνητα δόντια μέσα σε μία εβδομάδα ή και μέσα σε μια μέρα, πλήρης ακινητοποίηση της κινητής ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλας) μέσα σε μια μέρα, άμεση αποκατάσταση αισθητική, λειτουργική και κοινωνική, σε έναν κόσμο που όλο και πιο πολύ ζητά τα πάντα μέσα σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα, χθες δηλαδή.

Δόντια που έσπασαν ή βγήκαν μετά από ατύχημα, άνθρωποι που κατέληξαν στη λύση της μασέλας μετά τα εξήντα ή και τα πενήντα, αποκαθίστανται μέσα σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μία μέρα μέχρι τέσσερις μήνες, ανάλογα την περίπτωση, αποκτώντας όμορφα και ακίνητα δόντια σαν τα φυσικά που θα κρατήσουν για μια ζωή!!! Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι ξαναγεννιούνται. Δεν είναι λίγη μια δεύτερη ευκαιρία με δόντια καινούρια και υγιή … ο άνθρωπος γυρίζει πίσω το βιολογικό του ρολόι και ξαναγίνεται δώδεκα χρονών, όσο ήταν όταν ολοκληρώθηκε η ανατολή των φυσικών του μονίμων δοντιών!

Τα εμφυτεύματα είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αυτή τη στιγμή για την αντικατάσταση των δοντιών με προτερήματα που αγγίζουν τις δυνατότητες των μόνιμων φυσικών δοντιών μας. Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές και ο ασθενής μπορεί να επιλέξει από την τοποθέτηση ενός μεμονωμένου δοντιού που λείπει στην στοματική κοιλότητα, εώς και όλα του τα δόντια στην πάνω και κάτω γνάθο. Αρκεί ο προσθετολόγος με τον γναθοχειρουργό ή τον περιοδοντολόγο μετά από ένα ενδελεχή έλεγχο να ορίσουν το σωστό σχέδιο θεραπείας – αποκατάστασης.

Στην πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη ακολουθείται ένα πρωτόκολλο το οποίο αποτελείται από τα εξης βήματα:

 1. Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και ηλεκτρονική αποθήκευσή τους.
 2. Λήψη συνολικών ακτινογραφιών άνω και κάτω γνάθου και δημιουργία προσωπικής ηλεκρονικής καρτέλας, η οποία αποθηκεύεται με ημερομηνία για μελλοντική επαναφορά επεξεργασία και σύγκριση.
 3. Περιοδοντολογικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει μέτρηση θυλάκων και κινητικότητας και εκατοστιαίο υπολογισμό οστικής απώλειας εάν υπάρχει.
 4. Λήψη ενδοστοματικών φωτογραφιών.
 5. Λήψη αρχικών αποτυπωμάτων και άρθρωση εκμαγείων
 6. Συμβουλές στοματικής υγιεινής
 7. Αξονική τομογραφία

Το σπουδαιότερο είναι ότι μετά το πέρας της προσθετικής επέμβασης, ο ασθενής έχει μόνιμα γερά δόντια, τα οποία του δίνουν αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές του συναναστροφές λόγω του αισθητικού αποτελέσματος και ιδιαίτερη σιγουριά κατά τη μάσηση των τροφών.

Οι προυποθέσεις για μια επιτυχή εμφύτευση δεν είναι τόσο δύσκολες: καλή γενική υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, και υγιεινός τρόπος ζωής θέτουν όπως είναι φυσικό τις καλύτερες προυποθέσεις για καλή πρόγνωση και μακροχρόνια επιβίωση των εμφυτευμάτων. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα π.χ. πίεση, ζάχαρο κλπ απαιτείται συνεργασία με τον παθολόγο ιατρό προκειμένου ο ασθενής να φθάσει στην εμφύτευση ρυθμισμένος ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές. Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απορρόφηση στο οστούν της γνάθου, ο γναθοχειρουργός ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από τα εμφυτεύματα που παραμένουν σαν συνέπειες του παρελθόντος.

Γιατί να βάλω εμφυτεύματα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πλεονεκτούν τα εμφυτεύματα.’Ενας από αυτούς είναι η δυνατότητα που έχουν να αναπληρώνουν ένα μεμονωμένο δόντι χωρίς να χρειάζεται να γίνει παρέμβαση στα διπλανά δόντια. Άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν όλα τα δόντια στο στόμα (άνω και κάτω γνάθο) παρέχοντας άριστη σταθερότητα και δύναμη στον τεμαχισμό της τροφής, κάτι που με την κλασσική μασέλα αυτό δεν είναι εφικτό. Εκτός των άλλων προλαμβάνεται η ατροφία του ίδιου του οστού ,διότι κατά τη μάσηση παρέχουν το ερέθισμα που χρειάζεται το οστούν για τη συνεχή ανγέννησή του. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι τα προτερήματα που έχουν τα εμφυτεύματα έναντι της γέφυρας η οποία αναγκαστικά προυποθέτει τη θυσία υγιούς οδοντικής ουσίας κατά το τρόχισμα των δοντιών που προορίζονται για στηρίγματα.Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι το άτομο νιώθει τα εμφυτεύματα σαν τα φυσικά του δόντια με όλα τα συναφή πλεονεκτήματα!

Μπορούν να βάλουν όλοι εμφυτεύματα;

Το αν μπορεί κάποιος να βάλει εμφυτεύματα μπορούν να το κρίνουν μόνο οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι, αφού προηγηθεί ακτινογραφικός έλεγχος και αξιολόγηση της κατάστασης της γνάθου για μια τέτοια επέμβαση.Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως οι εθισμένοι στο αλκοόλ,οι μανιώδεις καπνιστές και οι έχοντες χρόνια νόσο,στους οποίους μπορεί το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων να είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το απαιτούμενο οστούν ο γναθοχειρουργός ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Πόση επιτυχία θα έχει αυτή η επέμβαση;

Επιστημονικές κλινικές έρευνες για πάνω από 20 χρόνια έχουν αποδείξει πως είναι μια από τις πιο αξιόπιστες θεραπευτικές πράξεις στην οδοντιατρική. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, τα ποσοστά επιτυχίας είναι 99% για την κάτω γνάθο και 97% για την επάνω.

Υπάρχει περίπτωση να μην δεχτεί ο οργανισμός τα εμφυτεύματα; Στην περίπτωση αυτή τι γίνεται ;

Τα εμφυτεύματα είναι γνωστό ότι κατασκευάζονται από κράματα τιτανίου,τα οποία είναι βιοσυμβατά και πλήρως αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό.Η διαδικασία τοποθέτησης είναι σχετικά απλή. Ο προσθετολόγος σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο ή τον γναθοχειρουργό αφού καθορίσουν τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα προχωρούν στη χειρουργική επέμβαση που διαρκεί από ένα τέταρτο για ένα δόντι μέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο. Όπως είπαμε και παραπάνω πόνος δεν υπάρχει ούτε κατά την τοποθέτηση, ούτε κατά την επούλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής λαμβάνει κοινά παυσίπονα. Έπειτα από την πρώτη εβδομάδα αφαιρούνται και τα ράμματα, ενώ ο ασθενής από τη δεύτερη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Αν τα εμφυτεύματα φορτιστούν άμεσα, η αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα από την πρώτη κιόλας μέρα ή μέσα στις πρώτες επτά μέρες από την επέμβαση. Στην πιο κλασσική περίπτωση όμως (η λεγόμενη άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση) η τελική αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα ενάμιση έως τέσσερις μήνες μετά.

Μετά την τελική προσθετική αποκατάσταση ο ασθενής παρακολουθείται στα προληπτικά check up από τον θεράποντα προσθετολόγο, και τον περιοδοντολόγο για την μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Προϋπόθεση για τα μακροχρόνια αποτελέσματα η άριστη στοματική υγιεινή.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μέχρι να βάλω τα νέα δόντια και τι θα φοράω μέχρι τότε;

Καθόλη την διάρκεια της αποπεράτωσης των εμφυτευμάτων ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει προσωρινά δόντια για όσο διάστημα θα περιμένει μέχρι το τέλος των εργασιών.

Θα καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι έχω εμφυτεύματα;

Θα φαίνονται σαν να έχετε τα φυσικά σας δόντια

Είναι επώδυνη η όλη διαδικασία;

Όχι. Ασθενείς αναφέρουν πως η ενόχληση είναι ελάχιστη είτε κατά την διάρκεια, είτε μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πολύ λιγότερη ενόχληση απ’ αυτό που ανέμεναν. Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθει άνετα απλά με DeponPanadol κ.τ.λ.

Τα εμφυτεύματα είναι το ίδιο δυνατά στη διαδικασία της μάσησης όσο και τα φυσικά;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μασητική ικανότητα βελτιώνεται εξαιρετικά με την βοήθεια των εμφυτευμάτων . Μετά από πολύ μικρή περίοδο προσαρμογής η ικανότητα μάσησης είναι ανάλογη με αυτή των φυσικών δοντιών.

Αφού βάλω εμφυτεύματα, χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση;

Χρειάζονται την ίδια συντήρηση όπως και τα φυσικά μας δόντια και την συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων καθορίζει ο περιοδοντολόγος ,για την καθιερωμένη αποτρύγωση,όπου ουσιαστικά γίνεται έλεγχος και συντήρηση των εμφυτευμάτων . Απαιτείται όμως και καθημερινή συντήρηση και καθαρισμό από το ίδιο το άτομο.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

1) Αντικατάσταση δοντιού που λείπει

2) Αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν

3) Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου

4) Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας.

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για εμφυτεύματα;

Οι περισσότεροι ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, μπορούν να έχουν εμφυτεύματα. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας είναι η ποσότητα του οστού , εάν αυτό έχει απορροφηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση. Επίσης, εάν έχετε διάφορα ιατρικά προβλήματα συζητήστε τα με τον χειρουργό σας.

Πόσο θα στοιχίσει;

Το κόστος θα προσδιοριστεί από την έκταση των διαγνωστικών μεθόδων που θα χρειαστούν ( π.χ. απλή ακτινογραφία ή κάτι πιο σύνθετο;), τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα χρειαστούν για τις ανάγκες σας, το επίπεδο δυσκολίας, τις τυχόν βοηθητικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και τέλος τον τύπο της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας που καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις σας .

Σίγουρα όμως το κόστος είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς το αποτέλεσμα της αποκατάστασης.

#########