Νέα μελέτη καταδεικνύει ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι η αιτία για τις περισσότερες μέρες αναρρωτικών αδειών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Νέα μελέτη δείχνει ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις ευθύνονται για σχεδόν τις μισές (49%) από το σύνολο των ημερών ασθένειας που προκύπτουν στον εργασιακό χώρο και για το 60% των περιστατικών μόνιμης ανικανότητας για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο αυτές όσο και άλλες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι παθήσεις των μυών και των αρθρώσεων, επιβαρύνουν την Ευρώπη με κόστος που εκτιμάται ότι εγγίζει τα €240 δις.

Η πρωτοποριακή αυτή μελέτη με τίτλο Fit for Work, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες από τον ερευνητικό οργανισμό The Work Foundation, δείχνει ότι 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, εκ των οποίων περίπου 40 εκατομμύρια είναι εργαζόμενοι ενώ το 40% αυτών αναγκάζονται να αφήσουν την εργασία τους εξαιτίας της κατάστασης τους.

«Είναι ξεκάθαρο πως οι μυοσκελετικές παθήσεις έχουν σοβαρό, αρνητικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ημέρες εργασίας εξαιτίας αυτών των παθήσεων – μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο χάθηκαν 9,5 εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο» σχολίασε ο Stephen Bevan, Διευθύνων Σύμβουλος, The Work Foundation. «Με την Ευρώπη αυτή τη στιγμή να παλεύει να βγει από την παγκόσμια κρίση, ένας παράγοντας που θα πρέπει να απασχολήσει αυτούς που διαμορφώνουν την πολιτική, είναι η επίδραση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, από αυτές τις συχνά επώδυνες παθήσεις.»

Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά

Η πανευρωπαϊκή μελέτη Fit for Work δείχνει ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση στις περιπτώσεις των μυοσκελετικών παθήσεων, μειώνει την επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών για την υγεία και την ανικανότητα, και βελτιώνει με μετρήσιμο τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών και την απόδοση των εργαζομένων. Η έρευνα προτείνει ακόμα μια νέα και πιο ουσιαστική μέθοδο αξιολόγησης του κόστους–αποδοτικότητας στην θεραπεία μιας νόσου γενικότερα αλλά και συγκεκριμένα των μυοσκελετικών παθήσεων: μιας μεθόδου που δεν περιορίζεται στο άμεσο μόνο κόστος της ιατρικής δαπάνης αλλά συμπεριλαμβάνει και ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους – όπως την παραγωγικότητα – στις οικονομικές και ιατρικές αξιολογήσεις για τη θεραπεία των μυοσκελετικών διαταραχών και άλλων χρόνιων παθήσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτού του είδους η προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο ολιστική και ίσως ρεαλιστική αξιολόγηση του συνολικού κόστους και των ωφελειών της διάγνωσης, της πρόληψης και της θεραπείας.

Η Tatiana Quadrello, Senior Researcher, The Work Foundation, προσθέτει, «H μελέτη Fit for Work δείχνει ξεκάθαρα ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελεί έναν παράγοντα ‘κλειδί’ ο οποίος επιτρέπει στα άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις να παραμείνουν στην εργασία τους. Αυτό αποτελεί και τη βάση η οποία θα ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις και τους επαγγελματίες Υγείας να θέσουν ως προτεραιότητα την πρώιμη παρέμβαση στις συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την έγκαιρη αντιμετώπιση.»

Η έρευνα Fit for Work έδειξε ότι οι άνθρωποι με μυοσκελετικές παθήσεις που εργάζονται, μπορούν να επωφεληθούν τόσο στην υγεία τους, όσο και σε κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Maarten de Wit, πρώην Αντιπρόεδρο του EULAR-PARE¨, «Οι εργαζόμενοι με μυοσκελετικές παθήσεις που υποστηρίζονται στην εργασία τους είναι πιο παραγωγικοί και αυξάνουν την απόδοση της επένδυσης των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, η ικανότητα εργασίας και διαβίωσης αυξάνουν την αίσθηση προσωπικής αξίας, καθιστώντας τους πιο ευτυχισμένους, πιο παραγωγικούς και πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας.»

Πρόσκληση για συντονισμένη και στοχευμένη δράση

Με βάση την πανευρωπαϊκή αυτή μελέτη, η καμπάνια Fit for Work ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών και με ομιλίες από τον Βέλγο Υπουργό Απασχόλησης και Ίσων Ευκαιριών, Joλlle Milquet και από την κα Isabel de la Mata, Επικεφαλής Σύμβουλο με ειδικό ενδιαφέρον σε θέματα Δημόσιας Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενικής Δ/νσης για την Υγεία και τον Καταναλωτή. Παράλληλα, ο Καθηγητής Paul Emery, Πρόεδρος του European League against Rheumatism (EULAR), απεύθυνε πρόσκληση για δράση σε ιθύνοντες, επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, ασθενείς και εργοδότες. Η εκδήλωση για την έναρξη του έργου στις Βρυξέλες πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον κορυφαίο Ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό RAND Europe, και τελείται υπό την αιγίδα της Σουηδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μόνο η συντονισμένη δράση μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών του κλάδου της υγείας και των ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν σε όσους ζουν με μυοσκελετικές παθήσεις να παραμείνουν στην εργασία τους, να συνεισφέρουν στην κοινωνία και να διατηρήσουν το επίπεδο της ζωής τους,» αναφέρει η Ευρωβουλευτής Edite Estrela (SD, Πορτογαλία). Η Ευρωβουλευτής Antonyia Parvanova (ALDE, Βουλγαρία) πρόσθεσε, «Μόλις οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι προτεραιότητα, θα πρέπει να σχεδιάσουν εθνικά προγράμματα υγείας και πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, θέτοντας πλαίσια για την παροχή φροντίδας και υπηρεσιών στους ανθρώπους που πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις.»

Σχετικά με τις Μυοσκελετικές Παθήσεις

 

Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν έναν όρο ομπρέλα που καλύπτει περισσότερες από 200 παθήσεις που επηρεάζουν τους μύες, τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τα περιφερειακά νεύρα και τα υποστηρικτικά αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πόνο και λειτουργική ανεπάρκεια στους πάσχοντες (Punnett et al, 2004).

Σχετικά με το ίδρυμα The Work Foundation

Το ίδρυμα The Work Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος στοχεύει μέσα από το ερευνητικό, συμβουλευτικό και παρεμβατικό έργο του να βελτιώσει την ποιότητα του εργασιακού βίου. Σε συνεργασία με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσφέρει ένα ιδιαίτερο κράμα πρακτικής συμβουλευτικής, ουσιαστικής έρευνας και εκστρατειών για θέματα πολιτικών. Παράλληλα, υλοποιεί ένα σημαντικό ερευνητικό και συμβουλευτικό πρόγραμμα γύρω από θέματα Υγείας και Ευημερίας.

Σχετικά με την έρευνα της RAND Europe

H RAND Europe είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανσιμός με γραφεία στο Κέιμπριτζ του ΗΒ και στις Βρυξέλες. Αποστολή του είναι να βοηθήσει στη βελτίωση των αποφάσεων και πολιτικών μέσα από έρευνα και ανάλυση. Η RAND Europe είναι μέρος του RAND Corporation, ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται σε θέματα έρευνας και ασφάλειας, αστικού δικαίου, περιβάλλοντος, υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.

Σχετικά με την πρωτοβουλία Fit for Work

Το έργο Fit for Work του ιδρύματος The Work Foundation υποστηρίζεται από μια επιχορήγηση για έρευνα της Abbott, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον χώρο της υγείας. Τα ευρήματα του Fit for Work εκδίδονται ανεξάρτητα από το The Work Foundation, με το ίδρυμα να έχει αποκλειστικά την συντακτική επιμέλεια.

Το έργο Fit for Work του The Work Foundation υποστηρίζεται από μια επιχορήγηση για έρευνα της Abbott, με τη βοήθεια της Weber Shandwick στη συνολική διαχείριση. Τα ευρήματα του Fit for Work εκδίδονται ανεξάρτητα από το The Work Foundation, με το ίδρυμα να έχει αποκλειστικά την συντακτική επιμέλεια.

#########