Τι είναι πυρηνική ιατρική; Σε ποιες ηλικίες θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος για παθήσεις ωχράς κηλίδος; Ποιος καρκίνος αποτελεί την 4η αιτία θανάτου γιατί διαγιγνώσκεται αργά; Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗumanPapilloma Virus – HPV); Πώς η κρυοσυντήρηση γαμετών και εμβρύων μπορεί να αλλάξει την εξωσωματική στο άμεσο μέλλον; Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μόνο ένα μέρος των ερωτημάτων στα οποία δόθηκαν απαντήσεις σε ανοιχτή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους γιατρούς και μέλη του συλλόγου. «Ο ΙΣΘ διοργάνωσε κοινή δράση με όλες τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα στην Πλατεία Αριστοτέλους ώστε οι πολίτες να μάθουν «από πρώτο χέρι» ότι η πρόληψη και η υγεία είναι αλληλένδετες έννοιες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας ενώ η Αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου μίλησε για επίμονες προσπάθειες που καταβάλλει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. |
Οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες που συμμετείχαν στη δράση του ΙΣΘ έδωσαν απαντήσεις τόσο με την παρουσία γιατρών όσο και με ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν στη σκιά του συλλόγου (ΠΛ. Αριστοτέλους 4) Η Αθλητιατρική Εταιρεία Ελλάδος έχει ως κύριο έργο τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Αθλιατρικής Επιτροπής και της Παγκόσμιάς Αθλητιατρικής Επιτροπής. Ταυτόχρονα καταβάλλει προσπάθειες να αναγνωριστεί η αθλητιατρική ως ιατρική ειδικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα, παρόλο που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην κοινή δράση του ΙΣΘ συμμετείχε φυσικά και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, «η ιστορικότερη οργάνωση σε δράσεις αντικαρκινικού αγώνα. Ιδρύθηκε το 1958 από γνωστές προσωπικότητες της ιατρικής κοινότητας υπό την καθοδήγηση του Γεωργίου Παπανικολάου με στόχο την πρόληψη, την έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου». Οι εκπρόσωποι της εταιρείας και με έντυπο υλικό θύμισαν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας όπου ιδρύθηκαν σε επαρχιακές πόλεις ογκολογικοί σταθμοί οι οποίοι μετέπειτα συνέδραμαν στις ογκολογικές κλινικές των νοσοκομείων
Με έντυπο υλικό -και τις ανάλογες ηλεκτρονικές διευθύνσεις-γνωστοποιήθηκε στις νεότερες γενιές το έργο και της Ελληνικής Εταιρείας Ερεύνης του Καρκίνου από το… 1969 στο Θεαγένειο. Να θυμίσουμε ότι «ο Charles Huggins (βλ βραβείο Νόμπελ) όταν είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο το 1970 σε επιστολή του τόνισε προς τους πρωτοπόρους της έρευνας ότι εντυπωσιάστηκε και ότι θα έχουν ένα θαυμάσιο μέλλον στην αντιμετώπιση της νόσου».
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (παλιότερα Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος) επιτελεί κλινικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο και όπως αναφέρεται στο βιβλίο του καθηγητή Χαράλαμπου Τούντα «κομβικό σημείο για την εξέλιξη του διαβήτη στη χώρα μας αποτελεί η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος το 1986. Η δυναμική της στα επόμενα χρόνια έδωσε τεράστια ώθηση στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του διαβήτη. Όχι μόνο κάλυψε κατά τρόπο ιδανικό το χάσμα της απόστασης Θεσσαλονίκης-Αθήνας αλλά και το κενό της επικοινωνίας». Το δε ενδιαφέρον των βορειοελλαδιτών επιστημόνων για τον σακχαρώδη διαβήτη αποτυπώνεται και στο επίτευγμα της σύνθεσης του μορίου της ινσουλίνης το 1967 στις ΗΠΑ από τους Θεσσαλονικείς Τρακατέλη και Κατσόγιαννη
Ο σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής είναι να προωθήσει το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και ιδιαίτερα της έρευνας και της διδασκαλίας. «Πυρηνική ιατρική είναι ο κλάδος της ιατρικής που χρησιμοποιεί ραδιοφάρμακα για τη διάγνωση και τη θεραπεία (ΑΧΕΠΑ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ιδιωτικά εργαστήρια). Εκμεταλλεύεται ουσιαστικά βιολογικές διεργασίες και την έκφραση γονιδίων, αναπτύσσει ραδιόφαρμακα που τις μιμούνται ή τις ανταγωνίζονται». Οι βασικότερες εφαρμοζόμενες θεραπείες περιλαμβάνουν «καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα τη θεραπεία όγκων νευροενδοκρινικής προέλευσης, τη θεραπεία οστικών και ηπατικών μεταστάσεων και κακοηθών νεοπλασμάτων του προστάτου αδένα και του ήπατος». Να επισημανθεί ότι η Θεσσαλονίκη ήταν πρωτοπόρος και σ αυτή την περίπτωση, αφού εδώ αναγορεύτηκε για πρώτη φορά καθηγητής πυρηνικής ιατρικής στην Ελλάδα (το 1999 Φ. Γραμματικός)
Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού θύμισε ότι ο κολοορθικός καρκίνος αποτελεί την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως μετρώντας πάνω από 930.000 θανάτου το 2022. Το 25% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο το οποίο σχετίζεται με κακή πρόγνωση και ποσοστό πενταετούς συνολικής επιβίωσης μόνο 14%! Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ξεκινά πλέον στα 45 έτη και περιλαμβάνει πληθώρα διαγνωστικών επιλογών.
Ιστορική αναδρομή έγινε και για την Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας Βορείου Ελλάδος (παλαιότερα Μικροβιολογική Εταιρεία Θεσσαλονίκης). Η ίδρυση της συγκεκριμένης επιστημονικής εταιρείας κρίθηκε «αναγκαία λόγω των εξελίξεων στο πεδίο της εργαστηριακής ιατρικής και την παράλληλη ενίσχυση κάθε προσπάθειας επιστημονικής προόδου»
Και η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος είναι από τις παλαιότερες επιστημονικές εταιρείες. Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της «ο εορτασμός των 100 χρόνων του ΙΣΘ είναι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε και στη βόρεια Ελλάδα για περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας του σήμερα και του αύριο» Στην Ελλάδα το ποσοστό των θανάτων που αποδίδεται άμεσα στην καρδιακή νόσο ανέρχεται σε 31%, δηλαδή για κάθε 100 ανθρώπους που πεθαίνουν οι 31 πεθαίνουν λόγω καρδιακής νόσου (στεφανιαία νόσος, συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες κ.α.)
Η Ορθοπαιδική και Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης από το 1980 επιδιώκει την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών ενώ οι εκπρόσωποι της μίλησαν για «το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΙΣΘ διότι μέσα από τις δράσεις του συμβάλει στα μέγιστα στην προώθηση της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής προσφοράς». Παράλληλα η Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος επεσήμανε ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου στους άνδρες στη χώρα μας. Περίπου 1 στους 8 θα έχουν καρκίνο προστάτη σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.
Η Οφθαλμολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος ενημέρωσε για τον προληπτικό έλεγχο σε όλα τα παιδιά 3-4 ετών και σε όλους τους διαβητικούς. Επίσης για προληπτικό έλεγχο για γλαύκωμα μετά τα 50 και για παθήσεις ωχράς κηλίδος μετά τα 60 χρόνια.
Λεπτομερή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου της έκανε και η Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος εδώ και… 73 χρόνια. Μάλιστα όπως τονίσθηκε «η πρόσφατη πανδημία ελπίζουμε να οδηγήσει σε μια γενική αναμόρφωση του σημερινού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και ενημέρωσης».
Η Κοινωνική Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος παρουσίασε τις δράσεις της και με φωτογραφικό υλικό σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις. Ορισμένες από αυτές είναι οι «αγωγή υγείας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες με ενημέρωση μαθητών και γονιών, προώθηση μητρικού θηλασμού σε συνεργασία με σύλλογο μαιών και ΙΣΘ, εμβολιασμοί και προληπτικός έλεγχος της υγείας προσφύγων στις κρατικές δομές, σε καταυλισμούς Ρομά κ.α.)
Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής είναι καθ ύλην αρμόδια εδώ και 38 χρόνια για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση των γενικών/ οικογενειακών γιατρών. Όπως επισήμαναν τα μέλη της πρόκειται «για τη μεγαλύτερη εταιρεία κορμού της ειδικότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη»
Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των θηλωμάτων διένειμε φυλλάδια για την πρόληψη και τον εμβολιασμό. Με πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες απαντά τι είναι ο HPV, τι σημαίνει κάποιος να μολυνθεί από τον μικρό αυτό DNA ιό, ότι εδώ και 15 χρόνια υπάρχουν προφυλακτικά εμβόλια, ποια είναι η διάρκεια προστασίας τους και με ποιους άλλους καρκίνους συσχετίζεται.
Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος ενημέρωνε για το πανελλήνιο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τη σημασία της έγκαιρής διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Να θυμίσουμε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα, μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και αυτό γιατί συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων. Ταυτόχρονα διανεμήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χρόνια βρογχίτιδα – πνευμονικό εμφύσημα) για την οποία υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα πάσχουν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι. Ανάλογη ενημέρωση έγινε και από την Ιατρική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας Βορείου Ελλάδος.
Η Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1971 από τους καθηγητές Ν. Παπανικολάου και Αχ. Καλογερόπουλο και ασχολείται με καίρια θέματα όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, περιγεννητικές λοιμώξεις, προγεννητικός έλεγχος χρωμοσωμικών ανωμαλιών, λαπαροσκοπική υστερεκτομή στην ελληνική πραγματικότητα, εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας και πολλά άλλα.
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη «Πανελλήνια Νευρολογική και Ψυχιατρική Εταιρεία» ενώ το 1958 μετονομάστηκε η εταιρεία των Αθηνών σε Ελληνική Νευρολογική και Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΝΨΕ). Σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση των δυο εταιρειών έπαιξε η οργάνωση των πανελληνίων συνεδρίων. Να επισημανθεί ότι «η ΕΨΕ είχε αποφασιστική συμμετοχή στην αντιμετώπιση προβλημάτων νοσηλείας σε δημόσια ψυχιατρεία (βλ Λέρο) ενώ με το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 με τη συνεργασία διαδικτυακής πλατφόρμας από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2020, τριάντα ψυχίατροι παρείχαν δωρεάν στήριξη στους πολίτες»
Στη δράση συμμετείχαν σύλλογοι και οργανώσεις (όπως το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – ΚΑΠΑ3, το Όραμα Ελπίδας κα) για την ενημέρωση και στήριξη ασθενών ενώ σημαντικό ρόλο στη διάδοση των μηνυμάτων πρόληψης και υγείας διαδραμάτισαν και φοιτητές ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (βλ φωτο) |
Την ενημερωτική εκδήλωση του ΙΣΘ τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός υγείας και μέλος του ΙΣΘ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης και Διαμαντής Γκολιδάκης (και μέλος του ΙΣΘ), οι αντιπεριφερειάρχες Κ. Γιουτίκας, Μελίνα Δερμετζοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ Χρ. Παπακωνσταντίνου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας. Όπως θύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΘ Νικόλαος Μπάτζιος η επόμενη εκδήλωση αφορά στην «Ορθόδοξο πίστη και ιατρική επιστήμη» στο πλαίσιο των 100 χρόνων λειτουργίας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 10.30, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με την παρουσία και ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη. |
Οι ιατρικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης κάνουν αφιέρωμα στην πυρηνική ιατρική
#########