110 χρόνια δράσεων για την αναγνώριση των γυναικείων επιτευγμάτων. Οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανισότητα, εμπόδια και διακρίσεις, στερούνται ευκαιριών, αλλά και άσκησης ανθρώπινων δικαιωμάτων ιδιαίτερα στις ανερχόμενες οικονομίες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (2020):

  • Λιγότερο από το 50% των γυναικών σε ηλικία εργασίας βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αριθμός που έχει αλλάξει ελάχιστα κατά το τελευταίο τέταρτο ενός αιώνα
  • Οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, και αντιμετωπίζουν επομένως υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από ότι οι άνδρες στο χώρο εργασίας.
  • Οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 28% των διευθυντικών θέσεων παγκοσμίως το 2019 – σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το 1995
  • Στην πολιτική ζωή, ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο έχει υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως, δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 25% των κοινοβουλευτικών εδρών. Η εκπροσώπηση των γυναικών μεταξύ των υπουργών του υπουργικού συμβουλίου έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερη στο 22%.
  • Κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19, πολλές γυναίκες και κορίτσια έχουν απομονωθεί σε μη ασφαλή περιβάλλοντα όπου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βίας σε συντρόφους. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από έναν οικείο σύντροφο. Το 18% έχει βιώσει αντίστοιχη βία τους τελευταίους 12 μήνες. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η βία κατά των γυναικών είναι θανατηφόρα: παγκοσμίως, περίπου 137 γυναίκες σκοτώνονται καθημερινά από τον οικείο σύντροφό τους ή από ένα μέλος της οικογένειας.

Στη Novartis Hellas το 59% των εργαζομένων μας είναι γυναίκες και έχουμε εμπιστευτεί το 60% των θέσεων αυξημένης ευθύνης επίσης σε γυναίκες. Επιπλέον, το 50% της Ανώτατης Διοικητικής Ομάδας, είναι γυναίκες. Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, έχουμε δεσμευθεί στον Διεθνή Συνασπισμό Ίσων Αμοιβών (EPIC) για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των φύλων στις διοικητικές θέσεις και για τη βελτίωση των διαδικασιών αμοιβής/διαφάνειας έως το 2023. Επιπλέον, έχουμε ενταχθεί στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg GenderEquality Index (GEI), γεγονός που αποτελεί σημαντική αναγνώριση των πρωτοβουλιών μας για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο περιβάλλον εργασίας. Η εταιρεία μας και στην Ελλάδα, έχει θέσει σε εφαρμογή μια νέα πολιτική για τις γονικές άδειες. Οι γονείς, ανεξαρτήτως φύλου, δικαιούνται 14 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών για το παιδί που αποκτούν μέσω γέννησης, υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι δίνουμε την ευκαιρία και την ευελιξία και στους δύο γονείς να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές για την οικογένειά τους.

Απευθύνοντας αυτό το μήνυμα σε όλους εσάς, θέλουμε να σας ζητήσουμε να κάνετε μία παύση και να αναγνωρίσετε ότι γιορτάζουν όλες οι γυναίκες στη ζωή σας: Μητέρες, εργαζόμενες, συνάδελφοι, φίλες, κόρες, αδελφές, γυναίκες.

Από την πλευρά μας τις ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρουν καθημερινά, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να πασχίζουμε για την ισότητα των φύλων, την εκπροσώπηση και τις ευκαιρίες για όλους.