«Είναι γνωστό ότι όλο το φάσμα των διαταραχών πρόσληψης τροφής έχουν επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, όταν ωστόσο αφορούν παιδιά, οι επιπτώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία», σημειώνει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδαςς Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Άρτεμις Τσίτσικα και εξηγεί:

 

«Στην ψυχογενή ανορεξία, η απώλεια μυικού ιστού λόγω της μειωμένης πρόσληψης ενέργειας/τροφής, αφορά και τον καρδιακό μυ, ο οποίος αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα τον μειωμένο όγκο του κάθε παλμού της καρδιάς. Παράλληλα, και λόγω μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα που προσπαθεί να περιορίσει τον μεταβολισμό και τις καύσεις εν μέσω του υποσιτισμού, μειώνεται και ο αριθμός των  σφύξεων ανά λεπτό (σφυγμός) και συνεπώς προκύπτει  ένα είδος «καρδιακής ανεπάρκειας», η οποία ωστόσο, αν το άτομο επανασιτιστεί εγκαίρως, είναι αναστρέψιμη. Η ανορεξία μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις στην ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα της καρδιάς λόγω ηλεκτρολυτικών διαταραχών, όταν συνυπάρχουν προκλητοί έμετοι ή/και κατάχρηση διουρητικών ή/και καθαρτικών φαρμάκων προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους! Διόλου τυχαίο, το ότι μια από τις πρώτες αιτίες  θανάτου σε άτομα με  διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η καρδιακή ανακοπή.

Και στην ψυχογενή βουλιμία, ισχύουν πολλά από τα παραπάνω: Οι προκλητοί έμετοι και η χρήση διουρητικών ή/και καθαρτικών σε πολλαπλάσιες από τις θεραπευτικές δόσεις προκαλούν σημαντική ηλεκτρολυτική ανισορροπία με επακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις στις διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς, ενίοτε θανατηφόρες».

 

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια, «στο φάσμα των διαταραχών πρόσληψης τροφής εντάσσονται και η υπερβαρότητα/παχυσαρκία που αφορούν όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους στη χώρα μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και της έλλειψης διεξόδων εν μέσω της οικονομικής κρίσης (κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και σνακ, έλλειψη φυσικής άσκησης και  υπερβολικός χρόνος σε οθόνες)».

 

Το υπέρβαρο, η παχυσαρκία, αλλά και η επεισοδιακή υπερφαγία (binge eating) είναι ύπουλες καταστάσεις, με επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα: οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και στα κορίτσια στην εμφάνιση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2015-2016), σε 414 παιδιά και εφήβους 10-18 ετών που προσήλθαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του ΕΚΠΑ με αυξημένο βάρος σώματος, 21% είχαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων του αίματος και 13% διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης (τάση για διαβήτη τύπου 2). Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Τσίτσικα, η οποία διατελεί και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, «ίσως πρόκειται για την πρώτη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μπορεί να έχει χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τους προγόνους της»!

 

Η Άρτεμις Τσίτσικα θα μιλήσει αναλυτικά για τις «Επιπτώσεις των διαταραχών πρόσληψης τροφής στο καρδιαγγειακό σύστημα» στο Δ|Υ|Ο Forum, την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 17.00 – 17.20, στην αίθουσα Ιπποκράτης (Ζάππειο Μέγαρο).

 

Για περισσότερες ομιλίες με θέμα την καρδιαγγειακή υγεία και την καθημερινή μας διατροφή, το μυοσκελετικό μας σύστημα και την άθληση, σας περιμένουμε την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου, στο Δ|Υ|Ο Forum, στο Ζάππειο.

 

Το Δ|Υ|Ο Forum, η μεγάλη διοργάνωση για τη Διατροφή, την Υγεία και την Ομορφιά που αγαπήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνεργάζεται φέτος στενά με τον 8ο Ημιμαραθώνιο της Aθήνας και τη BEAUTY DAY, αλλά και με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω.

 

Στο πλαίσιο της BEAUTY DAY, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα “Η αισθητική σύμμαχος της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας” με τη συμμετοχή των: Κατερίνας Παπακώστα, υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Εύας Καϊλή, Ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Όλγας Κεφαλογιάννη, Βουλευτή ΝΔ Α’ Αθηνών, Ελένης Πετρουλάκη, Συμβούλου άσκησης και ιδιοκτήτριας του FITLAB και της παρουσιάστριας –ηθοποιού Ντορέτας Παπαδημητρίου.