Την εμβάθυνση της συνεργασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μιχάλης Τιμοσίδης. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν, επίσης η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, και ο Διοικητής του ΟΠΑΔ, Κυριάκος Σουλιώτης.

 

 

 

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη, προωθείται η υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την εκτέλεση συνταγών διαγνωστικών εξετάσεων, όχι μόνο κατά την πρωινή βάρδια, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων. Έτσι, θα μπορεί ο ασφαλισμένος κάθε Ταμείου να κάνει οποιεσδήποτε εξετάσεις και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, «για εμάς είναι αδιανόητο να μην έχουν τα Ταμεία τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν μέσα από τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν δυνατότητες, όπου υπάρχουν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που έχουν αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού λαού. Επομένως, νομίζω ότι η υπογραφή σύμβασης των Ταμείων με τα Νοσοκομεία γι’ αυτές τις υπηρεσίες είναι κάτι το αυτονόητο και αυτό θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες μελετώντας όλες τις λεπτομέρειες».

Σε ανάλογο τόνο και οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας: «Με την υπογραφή σύμβασης με τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΟΠΑΔ για την πραγματοποίηση των εξετάσεων στα ολοήμερα νοσοκομεία Υγείας πετυχαίνουμε την ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένου στη νέα λειτουργία του ΕΣΥ, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχειρήματός μας και εξασφαλίζουμε μεγάλο όφελος για τα πολύπαθα Ταμεία, που θα προκύψει από το ανταγωνιστικό τιμολόγιο των διαγνωστικών εξετάσεων στο ΕΣΥ.»

Επίσης, έγινε αναφορά και στο ζήτημα του επερχόμενου νόμου με τη μεταφορά των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων στο ΕΣΥ με το δημιουργούμενο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έτσι, θα δοθεί οριστικά τέλος σε φαινόμενα όπως η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Ήδη, σήμερα έχουν τεθεί σε ολοήμερη λειτουργία 55 Νοσοκομεία, ενώ σύντομα πρόκειται να ενταχθούν άλλα 8, καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερες ανάγκες των ασφαλισμένων. Με τη συμφωνία αυτή, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία, αλλά και χρημάτων για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αναλαμβάνοντας σημαντικό μέρος του κόστους των εξετάσεών τους. Όπως εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης, τα Ασφαλιστικά Ταμεία πλήρωσαν το 2009 για υγειονομική περίθαλψη περί τα 10,2 δισ. ευρώ, μία δαπάνη που συμπεριλαμβάνει και τη φαρμακευτική, αλλά και τις δαπάνες για ιατρικές εξετάσεις και παραπομπές σε διαγνωστικά κέντρα. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθεί η δαπάνη αυτή κατά το 1/3 και ήδη κατά το 2010 υπήρξε μείωση κατά 850 εκατομμύρια, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 1,4 δισ. το 2011 και στα 3,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2012.

#########