Πρήξιμο στο πρόσωπο έντονος βήχας καταρροή και κνίδωση από ελαφρά έως έντονη είναι μερικά από τα συμπτώματα που φέρνουν προίκα τους οι αλλεργίες. Οι περισσότερες έχουν το υπόβαθρο της αυτοανοσίας τουλάχιστον σε ποσοστό 40% ενώ τα ιδιοπαθή αίτια άγνωστα τα περισσότερα αγγίζουν ένα 30% αυτών. Σε ένα 30% μένουν χωρίς θεραπεία οι ασθενείς. Από αλλεργίες πάσχει το 20% των φοιτητών και στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 1%. Είναι όμως γένους θηλυκού με τις γυναίκες να υποφέρουν σε διπλάσιο αριθμό από τους άνδρες. Η έντονη κνίδωση ωθεί τον άνθρωπο στο να ξαγρυπνάει και συχνά φτάνει στη μείωση αυτοεκτίμησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Π. Σταυρόπουλος, Αντιπρόεδρος  της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας Ε.Κ.Π.Α., «Οι ασθενείς με μια σοβαρή δερματική νόσο, τη Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, πλέον θα μπορούν να βρουν λύση σε ένα άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα». Ο επιπολασμός της χρόνιας κνίδωσης φθάνει σε ποσοστό έως και 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ έως και τα 2/3 αυτών των ασθενών πάσχουν από ΧΑΚ, η έγκριση θεωρείται από πολλούς ως “πραγματικά συναρπαστική” εξέλιξη.

Η κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα όπως είναι οι πομφοί ή και το αγγειοοίδημα και συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση είναι η πιο συχνή μορφή της χρόνιας κνίδωσης (όταν η κνίδωση διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες) και η συχνότητά της είναι 0.5–1.0% στον γενικό πληθυσμό. Είναι 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες και πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20-40 ετών. Οι ασθενείς προσβάλλονται από τη νόσο στα πιο παραγωγικά τους χρόνια και η ποιότητα ζωής τους

επιβαρύνεται σημαντικά δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους. Η κακή ποιότητα ύπνου και το κνησμώδες δέρμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με ΧΑΚ να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στη δουλειά τους, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος. Η κα Κατσαρού – Κάτσαρη,  Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Παν/μιου Αθηνών, Νοσοκομείο Α. Συγγρός, πρόσθεσε ότι «Οι ασθενείς με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση πλήττονται από μια σοβαρή δερματική νόσο η οποία τους επηρεάζει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα H1-αντισταμινικά δεν αποτελούν το «χρυσό χάπι» για όλους τους ασθενείς και η ανάγκη για μια αποτελεσματική θεραπεία για τους μη ανταποκρινόμενους σε αυτά ασθενείς είναι πολύ μεγάλη.» 

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκε η χρήση της Ομαλιζουμάμπης ως επιπρόσθετη θεραπεία για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης (ΧΑΚ) σε ενηλίκους και εφήβους (12 ετών και άνω), με ανεπαρκή ανταπόκριση στα αντιισταμινικά. Η εγκεκριμένη δόση για την αντιμετώπιση της  ΧΑΚ είναι τα 300mg μέσω υποδόριας ένεσης κάθε τέσσερις εβδομάδες και απευθύνεται συνολικά στο 50% των ασθενών με ΧΑΚ που δεν ανακουφίζονται με αντιισταμινικά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και Διευθυντής του Αλλεργιολογικού Τμήματος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, κ. Ι. Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι «Η ομαλιζουμάμπη αποτελεί μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στη Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση. Η εμπειρία μας από το άσθμα είναι μακρόχρονη και τα αποτελέσματά της στην κνίδωση καταδεικνύουν ένα φάρμακο με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και καλό προφίλ ασφάλειας, δίνοντας μια λύση στους ασθενείς που υποφέρουν από Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση».

#########