-Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Ο όρος εμφύτευμα αναφέρεται στο τμήμα εκείνο των ειδικών αυτών κατασκευών που τοποθετείται μέσα στο οστό της άνω ή της κάτω γνάθου, με σκοπό να υποκαταστήσει τη ρίζα του ελλείποντος δοντιού. Το τμήμα αυτό είναι ένα κυλινδρικό σύστημα από ειδικό κράμα μετάλλων
-Ποιός ο σκοπός των οδοντικών εμφυτευμάτων;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα βρίσκουν εφαρμογή είτε έχετε χάσει όλα τα δόντια σας ή μόλις ένα από τη στοματική κοιλότητα.
-Από τι μέταλλο είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Το τμήμα αυτό είναι ένα κυλινδρικό σύστημα από ειδικό κράμα μετάλλων. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται κράματα τιτανίου με ειδική διαμόρφωση και επίστρωση. Όπως είναι γνωστό, το υλικό αυτό έχει υψηλή αντοχή στην καταπόνηση και επιπλέον είναι απολύτως βιοανεκτό, δηλαδή ο οργανισμός δεν το απορρίπτει ως ξένο σώμα.


-Πως και που τοποθετούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα;


Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία συνήθως στο οδοντιατρείο με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει την σωστή τους θέση στο χώρο.


-Είναι επώδυνη η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων;


Η αντοχή στον πόνο είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο οι περισσότεροι ασθενείς ελέγχουν τον πόνο με ένα ήπιο παυσίπονο. Αν ο αριθμός των εμφυτευμάτων που χρειάζονται είναι μεγάλος και η διαδικασία σας προκαλεί μεγάλη αγωνία η τοποθέτηση είναι δυνατόν να γίνει και σε κλινική με μέθη ή γενική αναισθησία– Μετά από πόσο διάστημα τα εμφυτεύματα είναι έτοιμα να στηρίξουν μια εργασία;( Γέφυρες, στεφάνες ή μερικές , ολικές οδοντοστοιχίες)


Τοποθετούμενο μέσα στο οστό των γνάθων, σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών, ενσωματώνεται. Μετά την πλήρη ενσωμάτωση του εμφυτεύματος μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σ’ αυτό μια στεφάνη, μπορεί να αποτελέσει στήριγμα γέφυρας ή και στήριγμα ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλα).


-Μπορεί ο κάθε ασθενής να βάλει οδοντικά εμφυτεύματα;

Βασικά, κάθε ασθενής αλλά και με εξαιρέσεις μπορεί να βάλει εμφυτεύματα. Πολύ σοβαρές παθήσεις ορμονικών ανωμαλιών καθώς και η λήψη κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελούν αντενδείξεις. Επίσης οι καπνιστές έχουν μειωμένα ποσοστά επιτυχίας με τη μέθοδο αυτή. Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για να σας πει αν υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού ώστε να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Ενδεχομένως να χρειαστεί λεπτομερής ακτινογραφικός έλεγχος με πανοραμικές ή αξονικές τομογραφίες για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιμου οστού


-Πόσο κρατάνε τα εμφυτεύματα;

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης. Πολλοί άλλοι παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία τους με κυριότερους την υγιεινή τους, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο τους. Κάπνισμα ή η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα καθώς και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.


-Ποιό θα πρέπει να είναι το αισθητικό αποτέλεσμα των εμφυτευμάτων;


Ένα νέο δόντι (εμφύτευμα) δεν θα πρέπει να ικανοποιεί μόνο λειτουργικά τον ασθενή αλλά και αισθητικά. Το εμφύτευμα στην πρόσθια περιοχή δε θα πρέπει να ξεχωρίζει από τα φυσικά δόντια. Ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα της θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικό εδώ. Το εμφύτευμα μαζί με τους μαλθακούς ιστούς αποτελούν μια ενιαία μονάδα.

Πλεονεκτήματα;


Γίνεται αποκατάσταση ενός ελλείποντος δοντιού, χωρίς να τροχιστούν τα διπλανά δόντια, λειτουργούν τόσο καλά όσο και τα φυσικά δόντια, αποτρέπουν την απορρόφηση του οστού των γνάθων, που συμβαίνει μετά την εξαγωγή των δοντιών και ακινητοποιούν τις ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες), δίνοντας σ’ αυτές απόλυτη συγκράτηση.

-Μειονεκτήματα;


Η συνολική Διάρκεια θεραπείας είναι μεγαλύτερη από αυτή της παραδοσιακής οδοντιατρικής γιατί πρέπει να περιμένουμε 2-6 μήνες για να ενσωματωθεί το εμφύτευμα και να τοποθετηθεί πάνω του η μόνιμη εργασία. Το κόστος της θεραπείας λόγω της τεχνολογίας που χρειάζεται για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι σχετικά υψηλό. Παρόλα αυτά, σε μακροπρόθεσμη βάση συμφέρουν περισσότερο τον ασθενή γιατί έτσι αποφεύγεται ο τροχισμός ανέπαφων δοντιών που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε τερηδονισμούς η αλλά προβλήματα.

 

 

 

Μαρία Αντζουλέτα Μπενετάτου

Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας
Μέλος του Συλλόγου Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Πειραιά
Ειδικότητα στη Κινητή και Ακίνητη Οδοντική Προσθετική

#########