Η πανδημία έχει περιορίσει πολλούς τομείς της ζωής.

Καταστάσεις και επιλογές που θεωρούσαμε δεδομένα, ξαφνικά, έγιναν πολύτιμα ζητούμενα. Μέσα στην δίνη μιας αόρατης απειλής , νιώθουμε οτι πλέον, δεν μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια. Στην πραγματικότητα όμως η ζωή δεν υπήρξε ποτέ ασφαλής. Ανέκαθεν, οι άνθρωποι γεννιόταν κατά την διάρκεια παγκοσμίων πολέμων, τυραννικών καθεστώτων, πανδημιών, φυσικών καταστροφών και οικονομικής ύφεσης . Την μια στιγμή διασκεδάζεις σε μια γιορτή και σε λίγες ώρες το νήμα της ζωής κόβεται σε ένα τροχαίο ατύχημα. Ακόμα και μια απλή χιονόπτωση μπορεί να σου στερήσει το ρεύμα και την ικανότητα να μετακινηθείς, να επικοινωνήσεις, να εργαστείς η να ζεσταθείς. Κανείς δεν είναι ποτέ απόλυτα προστατευμένος.

Η ζωή είναι όμορφη επειδή είναι ανασφαλής, γιατί μπορεί να χαθεί. Το να αγκιστρωθείς κάπου και να μην ρισκάρεις η να ακινητοποιηθείς απο τον φόβο, είναι πρώιμος , σίγουρος θάνατος.

Γι’ αυτό και τώρα θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε. Εστω και ανάμεσα σε διαλείμματα ειρήνης, ασφάλειας και χαράς. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες η χειρότερες καταστάσεις απο την πανδημία που ζούμε- αλλά ξέρουμε οτι το μόνο σίγουρο που έχουμε είναι το τώρα, το παρόν. Η στιγμή σε περιμένει να την ζήσεις τώρα. Η μέρα περιμένει να την αδράξεις σήμερα, όχι κάποτε. Αν περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες ίσως να μην καταφέρουμε να χαρούμε ποτέ.

Ακόμα και σε μια φυλακή κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το μυαλό μας. Ανεξάρτητα απο τις συνθήκες που μας περιβάλουν, έχουμε την επιλογή να φιλοξενούμε θετικές σκέψεις και πεποιθήσεις στο κεφάλι μας. Να επιλέγουμε συμπεριφορές. Σκεφτείτε αυτά που θέλετε να σας συμβούν ( και όχι το αντίθετο) και πως μπορείτε να τα υλοποιήσετε. Οι στόχοι δίνουν νόημα και ενδιαφέρον στην ύπαρξη.

Η καλλιέργεια του πνεύματος και η ικανότητα ψυχικής αποφόρτισης είναι μέγιστης σημασίας. Διατηρώντας πνευματική διαύγεια και θωρακίζοντας την ψυχική μας υγεία θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα τις καταστάσεις. Η ιστορία έχει δείξει οτι μόνο οι ψυχικά δυνατοί και όσοι έχουν αναπτύξει μια ισχυρή προσωπική φιλοσοφία μπορούν να επιβιώσουν στις δυσκολίες.

Αξιοποιήστε δημιουργικά τον χρόνο σας διαβάζοντας και αναζητώντας νέα ενδιαφέροντα η ανακαλύπτοντας κρυμμένα ταλέντα.. Κάντε τα ίδια πράγματα με πιο δημιουργικό τρόπο. Αλλάξτε την διαδρομή που κάνετε κάθε μέρα για να πάτε σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Παρτε λίγο χρόνο να θαυμάσετε και να απολαύσετε τα μικρά καθημερινά πράγματα όπως ένα λουλούδι η ένα ηλιοβασίλεμα. Επαναπροσδιορίστε τις αληθινές προτεραιότητες και επενδύστε στις σημαντικές σχέσεις, αξιοποιώντας διαφορετικά τον χρόνο σας. Ο έρωτας, η αγάπη, η συντροφικότητα και η φιλία λειτουργούν πάντα σαν βάλσαμο για την ψυχή και το ανοσοποιητικό. Επιλέξτε άτομα που σας εμπνέουν και σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Βγείτε απο τον μικρόκοσμο σας και απλώστε χέρι βοηθείας σε ανθρώπους και ζώα που έχουν ανάγκη απο την βοήθεια σας. Η ευτυχία & ευημερία των άλλων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δική μας. Αφήστε πισω σας δυσλειτουργικές συνήθειες και υιοθετήστε νέες, κάνοντας καλύτερες επιλογές που ωφελούν περισσότερο εσάς τους ίδιους αλλά και το περιβάλλον. Ελάτε σε επαφή με την φύση . Ζούμε σε μια χώρα που δεν είμαστε ποτέ μακριά απο ένα δάσος η μια θάλασσα. Τα στοιχεία της φύσης έχουν θεραπευτική επίδραση. Φροντίστε περισσότερο την φυσική σας κατάσταση. Η κίνηση είναι υγεία και ζωή. Ακόμα και περπατώντας η χορεύοντας το αγαπημένο σας τραγούδι το σώμα ξυπνάει και το μυαλό καθαρίζει.

Τέλος ,εστιάστε σε όσα έχετε και όχι σε όσα σας λείπουν. Η ευγνωμοσύνη είναι το ισχυρότερο αντικαταθλιπτικό. Ο ισχυρότερος μαγνήτης αφθονίας και αγάπης. Μη στεναχωριέστε υπερβολικά για αναλώσιμα που μπορούν να αντικατασταθούν και για καταστάσεις που δεν αλλάζουν η τις συμπεριφορές των άλλων. Το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η δική αντίδραση μας και η απόφαση μας να γίνουμε χαρούμενοι και καλύτεροι.

Χριστίνα Βλαχοπούλου

Ψυχοθεραπεύτρια