Η Αμερικανίδα ανθρωπίστρια και επιχειρηματίας, Kate Forbes είναι η νέα Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου (IFRC).

 Επισημαίνεται ότι η νέα Πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη μιας ώρας περίπου με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιο Αυγερινό, στην οποία συζητήθηκαν εκτενώς τα σύγχρονα κοινωνικά  προβλήματα, η κλιματική κρίση αλλά και οι σημαντικές καινοτόμες δράσεις του Ε.Ε.Σ. Η Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα, δηλώνοντας ενθουσιασμένη με την πρόοδο του Οργανισμού μας.

Η εκλογή της Kate Forbes, ως Πρόεδρος της IFRC είναι μια ιστορική στιγμή, που τη σηματοδοτεί ως τη δεύτερη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση. Αυτό το ορόσημο υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευση της IFRC για τη διαφορετικότητα και την ισότητα των φύλων στην ηγεσία της.

Κατά την εκλογή της, η Forbes είπε: «Οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο γίνονται μάρτυρες των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εντάσεων και των έκτακτων αναγκών για την υγεία. Γνωρίζουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που απαιτούν την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων ταυτόχρονα. Τώρα είναι η ώρα να στηριχθούμε στις θεμελιώδεις αρχές μας για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας και να κάνουμε τις κοινότητες ισχυρότερες».

Η προεδρία της Forbes σηματοδοτεί μια κομβική στροφή προς την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας του σύγχρονου κόσμου. Ένας βασικός τομέας δράσης υπό την ηγεσία της θα είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης. Οι τοπικές λύσεις και η ενδυνάμωση της κοινότητας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της. Κατανοεί τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικοί παράγοντες στην ανθρωπιστική βοήθεια και είναι αφοσιωμένη στη στενή συνεργασία με τους τοπικούς ηγέτες των Εθνικών Συλλόγων για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών τους.

Οι πρόσθετες προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των νέων και την οικονομική βιωσιμότητά τους. Στόχος της είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων εθελοντών, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στον οργανισμό. Η ενίσχυση των σχέσεων με τις κυβερνήσεις και τους χορηγούς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του οράματός της για τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ρόλος της Προέδρου της IFRC είναι μια θέση εθελοντισμού, για την οποία η Forbes είναι καλά προετοιμασμένη, δεδομένου του εκτεταμένου παρελθόντος της. Έρχεται με τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας στο δίκτυο της IFRC, ξεκινώντας το ταξίδι της ως τοπική εθελόντρια στο τμήμα Phoenix του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Αυτοί οι ρόλοι περιλαμβάνουν Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και Εθνική Πρόεδρο Εθελοντών, όπου διαχειρίστηκε πάνω από ένα εκατομμύριο εθελοντές.

Εκπαιδευμένη ελεγκτής, η Forbes είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IFRC τα τελευταία 17 χρόνια. Πρόσφατα διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Κινδύνων της IFRC. Σε αυτόν τον ρόλο, αύξησε τη διαφάνεια, εφάρμοσε ισχυρότερους οικονομικούς ελέγχους και καθιέρωσε πολιτικές διασφάλισης σε ολόκληρο τον οργανισμό. Η εκλογή της Kate Forbes ως Προέδρου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την IFRC, σηματοδοτώντας μια νέα ηγεσία έτοιμη να επικεντρωθεί στην ακεραιότητα και την υπευθυνότητα του Οργανισμού.

Σημειώνεται όλως ιδιαιτέρως ότι, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μετά τον αποκλεισμό του (2013) από όλες τις διαδικασίες της ΔΟΕΣ, για πρώτη φορά συμμετείχε στην ψηφοφορία ως ισότιμο πλέον μέλος της μεγάλης οικογένειας του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου. Είμαστε υπερήφανοι για την επάνοδό μας, η οποία ταυτίζεται με την τεράστια, συνεχή, καθημερινή δράση του Ε.Ε.Σ. που θαυμάζουν όλοι οι Εθνικοί Σύλλογοι της Ευρώπης.

#########