• Η κεφαλαλγία αποτελεί µία από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς στο γιατρό.
• Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η κεφαλαλγία είναι η Τρίτη σοβαρότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο.
• Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες.
• Οι ηλικίες που παρουσιάζονται συχνότερα οι κεφαλαλγίες είναι απο 20 μέχρι 50 ετών.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (EHF) από τον πρόεδρο της Καθηγητή Δήμο Δ. Μητσικώστα, παρουσιάζεται το διετές Christmas meeting of the European Headache Federation EHF®. Το συνέδριο φιλοξενείται φέτος στην Αθήνα, από τις 11 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Το 1ο Christmas meeting έρχεται για να καλύψει το κενό του διετούς Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κεφαλαλγίας (EHΜΤΙC), που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αγγλική φιλανθρωπική οργάνωση, The Migraine Trust. Τα Christmas meeting έχουν σαν στόχο την ενημέρωση στις πρόσφατες εξελίξεις στη διαχείριση της κεφαλαλγίας.

Το 1ο Christmas meeting της European Headache Federation είναι εστιασμένο στις νεότερες εξελίξεις στο νευροπεπτίδιο CGRP, ένα νευροπεπτίδιο ειδικό στον πόνο και στη θεραπευτική των κεφαλαλγιών με μονοκλωνικά αντισώματα. Πρόκειται για μια νέα πρακτική, που μαζί με την νευροδιέγερση ανοίγει νέους ορίζοντες στις κεφαλαλγίες. Ερευνητές με ιδιαίτερο ερευνητικό έργο από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, θα υπάρξουν ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες για το πεπτίδιο CGRP και τα πειραματικά μοντέλα του στον άνθρωπο, για τους μηχανισμούς του χρόνιου πόνου και τη Νευροφαρμακολογία στις Κεφαλαλγίες.

Τη δεύτερη ημέρα θα ακολουθήσουν στρογγυλές τράπεζες για θέματα όπως οι μηχανισμοί της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας, η νευρογεντετική της ημικρανίας και θα παρουσιαστούν τα νεότερα αποτελέσματα των κλινικών μελετών των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην καταπολέμηση της ημικρανίας.

ΟΠρόεδρος του Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, καθηγητής κ. Δήμος Δ. Μητσικώστας, δήλωσε:

«Η ημικρανία αποτελεί την αιχμή του θεραπευτικού δόρατος στη νευρολογία, με τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα σε τελική φάση κλινικών μελετών για την προφύλαξη της ημικρανίας και 3 συσκευές για τη θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων. Σε κανέναν άλλο τομέα της νευρολογίας, δεν καταγράφεται αυτή η θεραπευτική επανάσταση που φέρνει τις Star War θεραπείες, στο σημερινό καθημερινό ιατρικό τραπέζι.»

Στη Συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικός Σύνδεσμος Κεφαλαλγίας» από την Πρόεδρό του, κα Φόνη Βορίδη, η οποία δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας. Έχουμε την τιμή η ανακοίνωση αυτή, να γίνεται στο πλαίσιο του 1ου Christmas meeting on CGRP, έχοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας και της επιστημονικής κοινότητας.
Παράλληλα και τις δύο ημέρες, στο Royal Olympic Hotel και στην αίθουσα Conference Room 3, θα παραδοθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για 25 προεγγεγραμμένους συμμετέχοντες.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης:

• Οι πρόεδροι του Συνεδρίου, καθηγητές κ.κ. Δήμος Δ. Μητσικώστας και Paolo Martelletti
• Καθηγητής Ι. Ευδοκιμίδης – Η κεφαλαλγία στη Νευρολογία
• Audrey Craven – Putting Headache on the Agenda
• Jakob C. Terhaag – Headache is not only Migraine! (I’m Suffering from Cluster Headache)
• Φόνη Βορίδη – Headache and Economic Crisis

#########