Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προστατευτικών στολών, μασκών, γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού που συνεχίζει να διαδίδεται, δήλωσε ο επικεφαλης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ στέλνει κιτ εξετάσεων, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και στολές σε όλες τις περιφέρειες, πρόσθεσε ο Τέντρος μιλώντας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Στις 6 π.μ ώρα Γενεύης (07:00 ώρα Ελλάδας) υπήρχαν 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 637 θάνατοι, καθώς και 270 κρούσματα σε 24 άλλες χώρες και 1 θάνατος, δήλωσε ο Τέντρος.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης στην Κίνα, κάτι που είναι καλό νέο, όμως εφιστούμε την προσοχή ότι οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και πάλι», δήλωσε ακόμη.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για τα κράτη μέλη, συζητήθηκε το να δοθεί μια ονομασία στον ιό, ο οποίος εμφανίσθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου σε αγορά θαλασσιών στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

Ο ΠΟΥ του έχει ήδη δώσει την προσωρινή ονομασία 2019-nCOV (novel coronavirus) οξεία αναπνευστική νόσος.

«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να του δώσουμε μια προσωρινή ονομασία ώστε να μην συνδεθεί κάποια τοποθεσία με το όνομά του. Είμαι σίγουρος πως έχετε δει πολλά ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να τον αποκαλούν έτσι, χρησιμοποιώντας το όνομα Ουχάν ή χρησμοποιώντας την Κίνα», δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία φαν Κέρκχοβε.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με τον ιό και έτσι βγάλαμε αυτή την προσωρινή ονομασία», δήλωσε.

Ο δρ. Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε: «Πιστεύω πως το σημαντικότερο εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι (…) αποτελεί ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε πως δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με την ασθένεια.

«Ο διαχωρισμός ατόμων με βάση την εθνότητα είναι μη απαραίτητος και δεν βοηθάει, είναι απολύτως και πλήρως απαράδεκτος και πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να το εμπεδώσουν αυτό στους πληθυσμούς τους».

 

#########