Τις συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού βιώνει η παγκόσμια οικονομία και ο επιχειρηματικός κλάδος ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα, η εύθραυστη εγχώρια οικονομία και οι επιχειρήσεις που την στηρίζουν, που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να συνέλθουν πλήρως από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, δέχονται ένα ακόμα πλήγμα με την κυβέρνηση να προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά ανακοινώνοντας συνεχώς μέτρα.

Άδειες ειδικού σκοπού

Λόγω του καθολικού κλεισίματος των σχολείων, όπως όλα δείχνουν έως τα τέλη Απριλίου (συμπεριλαμβανομένου και των δυο εβδομάδων του Πάσχα που θα ήταν ούτως ή άλλως κλειστά), ανακοινώθηκε η έκδοση άδειας ειδικού σκοπού για έναν από τους δυο γονείς με πλήρεις αποδοχές. Πιο συγκεκριμένα, θεσπίστηκε άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων.

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα υπολογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια. Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του. Εάν ο ένα γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή είναι ΑΜΕΑ.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη λύση της εργασίας με ευέλικτο ωράριο εργασίας ή την εργασία εξ΄αποστάσεως. Αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων με προϋπόθεση την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας

Aφορούν όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο, για το μήνα Μάρτιο με ενδεχόμενο παράτασης, εφόσον χρειαστεί, και όχι όλες τις επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά προβλέπεται:

  • Αναστολή για τέσσερις μήνες στις βεβαιωμένες οφειλές, όπως καταβολή ΦΠΑ, δόσεων, ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
  • Αναστολή καταβολής για τρεις μήνες ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για επιχειρήσεις.
  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Εργαζόμενοι

Αποζημίωση 800 ευρώ για 500.000 εργαζόμενους που ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται και αναστολή για τέσσερις μήνες καταβολής  των φορολογικών υποχρεώσεων τους. Το Κράτος αναλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές βάσει μισθών.

Αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες

Ενίσχυση 800 ευρώ.

 Ελεύθεροι επαγγελματίες

Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου για τέσσερις μήνες εφόσον επηρεάζονται από τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ρητή απαγόρευση απόλυσης 

Αφορά επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την εργασία τους. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη.

Μείωση ΦΠΑ

Στο 6% ο ΦΠΑ για προϊόντα όπως μάσκες και αντισηπτικά που επηρεάζονται από την έκτακτη κατάσταση. Θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους.

Η καταβολή των ενισχύσεων

Για την καταβολή των ενισχύσεων θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες:

  • Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».
  • Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα,που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Δίχτυ ασφαλείας από τις τράπεζες

Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις που πλήττονται η καταβολή των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) για τους επόμενους έξι μήνες. Όπως επισημαίνεται “ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που παρέχουν οι Εποπτικές Αρχές υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες ανακοινώνονται μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, τις 30/09/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση”. Οι δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για την μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, εφόσον τα δάνεια τους ήταν ενήμερα στις 31/12/2019. Σημειώνεται πως για το ανωτέρω χρονικό διάστημα οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

Προβλέπεται, ακόμα:

Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για κλάδους που πλήττονται άμεσα για τρεις μήνες, θα εξεταστεί παράταση.

Εγγυοδοτικός μηχανισμός έως 3 δισ. για ΜμΕ για κεφάλαιο κίνησης.

Νέα δάνεια και επιδότηση έως 100% για δάνεια προς επιχειρήσεις που πλήττονται.

Μηδενική ανάπτυξη το 2020

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται για φέτος να είναι μηδενικός λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Παράπλευρη απώλεια θα είναι και το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για φέτος με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ να μεταφέρονται από το 2021 και έπειτα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεση σας!

Με εκτίμηση

Λογιστικό Γραφείο

Μαρίας Λιαράκου

(Τηλ. 210 9599381)

 

#########