Μου αρέσει ο καφές γιατί μου δίνει τη ψευδαίσθηση ότι ίσως είμαι ξύπνιος
Lewis Black

Τελικά επιτρέπεται να πίνουμε καφέ; Και αν ναι, πόσους την ημέρα;

Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία σας, αλλά όσο περισσότερο υπερβαίνετε το ένα φλιτζάνι, τόσο πιθανότερο να επηρεάσει αυτό την υγεία σας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η υπερκατανάλωση καφεινούχων αφεψημάτων είναι επικίνδυνη. Αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο. Ο καφές αυξάνει την αρτηριακή πίεση καθώς και την χοληστερόλη και την ομοκυστείνη, δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Πέρα όμως από το κάπως αυξημένο ρίσκο για καρδιοπάθεια, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Η καφείνη είναι διεγερτικό. Η κατανάλωση καφείνης σας βοηθά να ανταπαξέλθετε καλύτερα στις υποχρεώσεις σας ακόμα και με λιγότερο ύπνο. Ο ανεπαρκής ύπνος όμως προωθεί την αρρώστια και την πρόωρη γήρανση. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τον ανεπαρκή ύπνο. Η κατανάλωση καφέ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων επιδεινώνουν προβλήματα όπως η ενδομητρίωση, ο πόνος στο στήθος και οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση (περίοδο). Επίσης έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του στήθους.

Αν είστε υπέρβαρος/-ρη, υπάρχει ακόμα ένας επιτακτικός λόγος να αποφεύγετε τον καφέ. Μειώνοντας την πρόσληψη καφείνης θα σας είναι πιο εύκολο να χάσετε το βάρος που επιθυμείτε. Τα άτομα που καταναλώνουν καφέ (όπως και αναψυκτικά τύπου κόλας και τσάι) συνηθίζουν να τρώνε πιο συχνά από ότι είναι απαραίτητο. Τρώνε έξτρα γεύματα και σνακ επειδή παρερμηνεύουν τα δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης της καφείνης με πείνα. Δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ της πραγματικής πείνας και της δυσφορίας που συνοδεύει την στέρηση της καφείνης.

Ο καφές χωρίς καφείνη έχει επίσης δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ακόμα και μέτριων ποσοτήτων τέτοιου καφέ μπορεί να τετραπλασιάσει τη πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι οργανικοί διαλύτες που χρησιμοποιούνται στον καφέ χωρίς καφείνη μπορεί να ευθύνονται για αυτό.

Συνοπτικά λοιπόν, ο καφές είναι περισσότερο φάρμακο, παρά τροφή. Και όπως τα περισσότερα φάρμακα μπορεί να έχει κάποια μικρά οφέλη, αλλά οι τοξικές του επιδράσεις και οι επακόλουθοι κίνδυνοι εξουδετερώνουν αυτά τα μικρά οφέλη. Η καφείνη είναι ένα διεγερτικό και η υγεία όπως και η μακροζωία μας μπορούν να επιτευχθούν όταν διεγερτικά και άλλα φάρμακα αποφεύγονται, καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες, με όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση σε τοξικότητα.

Δήμητρα-Χριστίνα Κουμεντάκη, γενικός-οικογενειακός γιατρός

#########