Αρχική Ι.Σ.Α Ο Ιατρικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς και όλοι...

Ο Ιατρικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το σύστημα υγείας που μας αξίζει

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης συγκάλεσε στα γραφεία του ΙΣΑ σύσκεψη της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, με τους  εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών για  το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping). Στην επιτροπή εκ μέρους του ΔΣ του ΙΣΑ μετέχουν τα μέλη του ΔΣ κ. Ευριπίδης Μπιλιράκης, Φώτιος Πατσουράκος και Παναγιώτης Ψυχάρης.

Η επιτροπή έχει ως σκοπό τη διεκδίκηση ενός  βιώσιμου και υψηλού επιπέδου Συστήματος Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας προς όφελος των ασθενών. Ο Στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη διαρκή παρέμβαση της επιτροπής για την εξυγίανση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Αξίζει να τονισθεί ότι η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ιατρών όλων των ειδικοτήτων κάτι που στερούνται άλλες χώρες και για το λόγο αυτό οι Έλληνες ειδικοί ιατροί μεταναστεύουν και πλαισιώνουν με ευτυχία τα συστήματα υγείας αυτών των χωρών.

Στην πρώτη σύσκεψη της επιτροπής οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών αναφέρθηκαν στις σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και  θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους.

Τονίστηκε ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Οι βασικές αρχές που προέκυψαν από τις δυο πρώτες συναντήσεις και οι οποίες έγιναν δεκτές ήταν οι εξής:

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού και ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό

Β) Κάθε φραγή του ασθενούς σε ελεύθερη επιλογή ιατρού είναι αρνητική και έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.

Γ) ΝΑΙ στον οικογενειακό ιατρό, όμως ως δικαίωμα του ασθενούς και όχι ως υποχρέωση, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται ελεύθερα οι ασθενείς για τα θέματα που τους απασχολούν.

Δ) Τήρηση από τον οικογενειακό ιατρό ηλεκτρονικού φακέλου όπου θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι παντός είδους έλεγχοι και θεραπείες από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Ε) Πάταξη της γραφειοκρατίας

Ο Ιατρικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το σύστημα υγείας που μας αξίζει
Rate it