Την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου  και την ενίσχυση της Ιαματικού Τουρισμού στη χώρα μας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε παρέμβαση του στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα.
Το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν εκλεκτοί εμπειρογνώμονες διεθνώς καταξιωμένοι, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και εξελίξεις στην Ιαματική Ιατρική, συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, η Περιφέρεια Αττικής,  η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (δια του Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.) και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ελληνικής Ιατρικής Κ. Κουσκούκης. Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Κοτρωνιάς και Σ. Χιονίδης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, οι Δήμαρχοι Καμένων Βούρλων Γ. Συκιώτης, Δομοκού Μ. Λιόλιος, Λοκρών Θ. Ζεκεντές, η πρώην υπουργός Κ. Μπατζελή, οι Αντιπεριφερειάρχες  Στερεάς Ελλάδας Αθ. Καρακάντζας και Η. Μπουρμάς, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη, η Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Χ. Νικολάου και το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ Α. Δημητριάδης.

«Η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας είναι εθνικό στοίχημα»

Ο κ. Γ. Πατούλης στην ομιλία του εστίασε στη σημασία αναβίωσης του πνεύματος του Ιπποκράτη τον πατέρα της Ιατρικής, ο οποίος, όπως ανέφερε, καθιέρωσε τον θερμαλισμό και τις ιαματικές θεραπείες.
«Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στο εθνικό στοίχημα για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, ο καθένας από το δικό του θεσμικό ρόλο» τόνισε και πρόσθεσε πως η καθιέρωση της Ελλάδας ως Ιαματικού Προορισμού στον Παγκόσμιο χάρτη παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.
Όπως υπογράμμισε η πανδημία μετατόπισε μερικώς τις προτεραιότητες και σήμανε παύση δραστηριοτήτων και σχεδίων στα υδροθεραπευτήρια του κόσμου κατά τους μήνες που πέρασαν. Ωστόσο, ανέφερε, ο θερμαλισμός παραμένει στο επίκεντρο, όχι μόνον των σχεδίων για ανάταξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την ίδια την δυνατότητα των θεραπειών του θερμαλισμού να συνδράμουν στη μάχη του ανθρώπινου οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού για ασθένειες όπως ο covid-19.
Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε και στην πρόσφατη έκκληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών πηγών προς τον επιστημονικό κόσμο και τους παράγοντες του Τουρισμού, να συνεργαστούν περισσότερο από ποτέ για να αναγνωριστούν οι θεραπείες της λουτροθεραπείας ως μια πραγματική και πολύτιμη ειδικότητα της διεθνούς ιατρικής, που θα συμβάλλει στην ανθρώπινη ανοσία, όσο ξεπερνάμε την κρίση.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης σημείωσε πως επιβάλλεται να αναδειχθούν οι ελληνικές ιαματικές πηγές, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Ιστορικών Λουτροπόλεων, «η Ελλάδα κατέχει διεθνή ηγετικό ρόλο στο επίπεδο της εξέλιξης του θερμαλισμού λόγω της ποιότητας και του εκτεταμένου αριθμού των ιαματικών μας πηγών σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό παραμένει ενεργή πρόκληση για όλους μας, για κάθε συμμετέχοντα στο συνέδριο αυτό, σε τούτες τις ώρες που δοκιμάζεται η Ανθρώπινη Υγεία στον πλανήτη», τόνισε.

«Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού»

Αναφερόμενος στη μετά πανδημίας εποχή, επισήμανε  πως τα διεθνή δίκτυα αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους και ζητούν την συνδρομή των επιστημόνων για να στρώσουν το χαλί της ανάπτυξης του θερμαλισμού και της Βιομηχανίας Ευεξίας γενικότερα, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 315 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη 4ετία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση που συμπεριέλαβε στην αξιολόγηση την πανδημική κρίση.
Σε αυτό το σημείο και επικαλούμενος την υποτονική συμμετοχή της Ελλάδας στις παγκόσμιες συνόδους της Ευεξίας που πραγμοποιήθηκαν φέτος για τις ιαματικές πηγές, υπογράμμισε πως η χώρα μας θα πρέπει να διαμορφώσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό και να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να μη χάσει το τρένο στην προσπάθεια καθιέρωσης της ως προορισμού ευεξίας.

«Θέλουμε να γίνει η Αττική, Μητρόπολη Υγείας και Ευεξίας»

«Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και οι προσδοκίες των επισκεπτών πρέπει να συνεχίσουν να διερευνώνται. Πριν από την πανδημία, η ευεξία είχε τον χώρο της στην τουριστική δραστηριότητα, αλλά τώρα η κρίση έχει εντείνει αυτήν τη προτεραιότητα, θέτοντας τη συνειδητοποίηση της προσωπικής υγείας και ευεξίας στο προσκήνιο των επιλογών των ταξιδιωτών» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: « Οι διεθνείς τάσεις μιλούν πλέον εντατικά  για την Ευεξία του τόπου και αυτό, είναι ακριβώς που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής και της φιλοσοφίας μας στην Περιφέρεια Αττικής».
«Με αυτό το όραμα, προσπαθούμε άοκνα να διαμορφώσουμε την Αττική μας, ώστε να κατακτήσει την θέση που της αξίζει στους παγκόσμιους χάρτες, ως μοναδική στο είδος της Μητρόπολη Υγείας και Ευεξίας, με μοναδικό διατροφικό πλούτο, μοναδικό συνδυασμό φυσικής ποικιλότητας , -με τα βουνά, το κλίμα, τα νησιά και την ακτογραμμή της- μοναδική ως προς την πολιτιστική μας κληρονομιά και κορυφαία ως προς την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, η οποία δημιουργεί τους καλύτερους δεσμούς με τον ταξιδιώτη, ώστε να επιστρέφει στον τόπο μας ξανά και ξανά» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γ. Πατούλης.

 

 

#########