Νέα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι η βακτηριακή πνευμονία συνεισφέρει στους θανάτους που σχετίζονται με την Πανδημία Γρίπης  Α(Η1Ν1). Ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί πνευμονιοκοκκική λοίμωξη η οποία είναι μια συχνή επιπλοκή  της λοίμωξης από τη  γρίπη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή θανατηφόρα πνευμονία.  Αυτό ισχύει και για την εποχική γρίπη αλλά και για την νέα γρίπη.

Ανάλυση 77 ασθενών από της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) που πέθαναν από την Πανδημία γρίπης Η1Ν1, μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2009, αποκάλυψε ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις υπέφερε από βακτηριακή ταυτόχρονη λοίμωξη (22 ασθενείς), συμπεριλαμβανομένης λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο σε περίπου στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις (10 ασθενείς). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

16 από τις 22 περιπτώσεις ατόμων με βακτηριακή ταυτόχρονη λοίμωξη, ανήκαν σε ομάδες που έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί έναντι του πνευμονιόκοκκου σύμφωνα με τις Διεθνείς Συστάσεις (άτομα >60 ετών ή πάσχοντες από χρόνια νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακή νόσος) αλλά λόγω αμέλειας δεν είχαν εμβολιαστεί.  

«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η βακτηριακή πνευμονιοκοκκική λοίμωξη καταγράφεται σε ασθενείς που κατέληξαν από τη νέα γρίπη Α(Η1Ν1) και υπογραμμίζει τόσο την σημασία του εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου για άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για πνευμονιοκοκκική πνευμονία, όσο και την ανάγκη για πρώιμη διάγνωση της βακτηριακής πνευμονίας σε άτομα με γρίπη» δήλωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης  Λοιμωδών Νοσημάτων.

Το πνευμονιοκοκκικό πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPV) προστατεύει έναντι 23 διαφορετικών τύπων βακτηρίων του πνευμονιόκοκκου, που συνολικά ευθύνονται για περίπου το 90% όλων των περιστατικών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων.

Βάση της εμπειρίας από τη χρήση για δεκαετίες, το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου έχει δείξει καλό προφίλ ασφάλειας σε σχέση με άμεσες σοβαρές αντιδράσεις και την πιθανότητα μακροχρόνιων ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων έχει σχολιάσει τη χρήση εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου στην περίπτωση πανδημίας γρίπης  λέγοντας: «αυξάνοντας τη σημερινή χρήση του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου στις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες γενικώς συνίσταται ο εμβολιασμός (π.χ. άτομα ηλικίας κάτω των 5 ετών με το παιδιατρικό συζευγμένο εμβόλιο και σε άτομα ηλικίας  άνω των 65 ετών με το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο) θα μπορούσε να μειωθεί η επίπτωση της πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης και να ωφεληθούν άτομα που είναι ευαίσθητα στη γρίπη.

Σήμερα στην Ευρώπη, πάρα τις συστάσεις για εμβολιασμό, σε πολλές χώρες, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης στις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες προτείνεται ο εμβολιασμός, παραμένουν πολύ χαμηλά.

Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, η εμβολιαστική κάλυψη έναντι τόσο της εποχικής γρίπης όσο και του πνευμονιοκόκκου είναι χαμηλή.

#########