Η ΕΠΕ έχει θέσει σαν προτεραιότητα τον αγώνα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού προάγοντας τον εμβολιασμό, ως μία από τις πιο επιτυχημένες, αλλά και οικονομικά επωφελείς, παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, διοργανώνοντας (την τελευταία δεκαετία) ενημερωτικές δραστηριότητες που αποβλέπουν στο να μην αντιμετωπίζεται με απάθεια η πρόληψη. Συγκεκριμένα τονίζει:

  1. Τη σοβαρότητα των προλαμβανόμενων με εμβολιασμό λοιμώξεων του αναπνευστικού
  2. Την αποτίμηση του οφέλους που προσφέρουν τα εμβόλια,
  3. Την άρση των επιφυλάξεων σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων
  4. Την έκθεση των περιορισμών της θεραπείας
  5. Την ανάγκη διατήρησης βέλτιστων επιπέδων ανοσοποίησης («ανοσία αγέλης») ώστε να μην επανεμφανιστούν οι προλαμβανόμενες με εμβολιασμό λοιμώξεις; γεγονός που δυστυχώς συνέβη στη χώρα μας πέρυσι όπου επανεμφανίστηκε η ιλαρά.
  6. Τη βακτηριακή αντοχή στα συνήθως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, λόγω «ανορθολογικών» πρακτικών χορήγησης
  7. Την ευπάθεια των καπνιστών στις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

Τα αποτελέσματα (με σημαίνουσα τη συμβολή των πνευμονολόγων σε αυτά)  φέτος είναι ευχάριστα καθώς 4.200.000 Έλληνες εμβολιάστηκαν για την εποχική γρίπη και περίπου 2.500.000 έχουν συνολικά εμβολιαστεί κατά του πνευμονιόκοκκου.

Επιπρόσθετα της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η ΕΠΕ δραστηριοποιείται για τον εμβολιασμό κατά του κοκίτη που πρέπει να επαναλαμβάνεται και στην ενήλικη ζωή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα προϊόντος του χρόνου εξασθενεί και κατά του κορωνοϊού SARSCOV-2.  Tα δεδομένα για το εμβόλιο του κατά του κορωνοϊού SARSCOV-2 που πρόσφατα εγκρίθηκε και πρόκειται να διατεθεί στη χώρα μας τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν στο 29οΠανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.

#########