ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΣ

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από μητέρα Ηπειρώτισσα και πατέρα Μικρασιάτη.Αριστούχος του Βαρβακείου και της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , έγινε διδάκτωρ  με «άριστα» και Υφηγητής Καρδιολογίας.

Τη διδακτορική του διατριβή εξεπόνησε στην Γερμανία, για να μεταβει στην Γαλλία που έγινε  Chef de Clinigue

Μέλος της Ιατρικής Ακαδημίας Παρισίων

Ως δάσκαλος της Ιατρικής καθοδήγησε πλήθος μαθητών του προς υψηλές θέσεις της καρδιολογικής ιεραρχίας

Ο Ευτύχιος Βορίδης κατέχει επί σειρά ετών κορυφαία θέση στην πυραμίδα της ελληνικής επιστήμης

To υψηλό επιστημονικό κύρος, η πνευματική συγκρότηση, η ευρυμάθεια , η καινοτόμος οπτική και το λεπτό χιούμορ τον χαρακτηρίζουν

Από τους πρώτους πελάτες του, όταν επέστρεψε από την Γαλλία ήταν ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ευφυέστατος άνθρωπος, ο Ευαγγελος Αβέρωφ , άρχοντας και προσπελάσιμος  από όλους, και ύστερα ο Καραμανλής.

Γιατί γίνατε γιατρός;

Δεν το θυμάμαι. Ίσως η προοπτική να γίνω ένας δεύτερος Paster. Πάντως, αποφάσισα να γίνω γιατρός στην Τετάρτη Γυμνασίου, όταν χρειάστηκε να χειρουργηθώ με κύστη κοκκυγος και με εντυπωσίασε η εικόνα του γιατρού ως σωτήρα. Μέχρι τότε, στόχος μου ήταν το πολυτεχνείο.

Θα θέλατε να ξαναζήσετε;

Θα ήθελα να ξαναζήσω τη ζωή μου καπνίζοντας(το εχω κόψει από 35ετίας)

Ο έρωτας;

Τον έρωτα τον συνέλαβε ο Πλατων. Είναι η φάση της ζωής κατά την οποία βλέπεις τα πάντα ιδανικά , και αναζητείς ο,τι καλύτερο έχεις μέσα σου συχνά και πέραν του αντικειμένου.

Ο θάνατος;

O θάνατος είναι το τελικό ναυάγιο, πάντα πρίν από κάποιο ιδεατό λιμάνι

Η ευτυχία;

Η ευτυχία υπάρχει οσάκις δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να την αναζητήσεις.

Προσωπικός γιατρός και φίλος του Κωνσταντινου Καραμανλή .Πως γνωριστήκατε;

Τον γνώρισα στις Μπαχάμες το 1966, Ο Καραμανλής ζούσε τότε εκτός Ελλάδος Είχα ασχοληθεί με τη στένωση αορτής που αντιμετώπιζε ο Νίκος  Γουλανδρής, την αδελφή του οποίου  παντρεύτηκα ύστερα από κάποια χρόνια. Είχα φροντίσει να χειρουργηθεί στη Μέιγιορ Κλίνικ και για να με ευχαριστήσει , όταν έγινε καλά και γύρισε στο σπίτι του στις Μπαχάμες, με κάλεσε να με δεξιωθεί δέκα μέρες. Εκεί ήταν καλεσμένος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τον γνώρισα για πρώτη φορά.

Ο Καραμανλής ήθελε γύρω του ανθρώπους οι οποίοι να μην του ζητούν  πράγματα και να μην μπορούν να τον εκθέσουν. Έτσι βρισκόμασταν εγώ, ο Τάκης ο Χορν, ο Χατζιδάκις. Μας είχε παρέα και ένιωθε μια ασφάλεια. Και επειδή παίζαμε και γκολφ, με έπαιρνε συχνά για διακοπές κοντά του. Δεν ήμουν γιατρός του, άρχισα ν ασχολούμαι μαζί του αργότερα, όταν «στράβωσε» από πλευράς καρδιακής.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε μαζί του;

O Καραμανλής γερνούσε και ένα από τα χαρακτηριστικά της μεγάλης ηλικίας είναι μια εγκεφαλική  βλάβη οπού οι ηλικιωμένοι σέρνουν τα πόδια. «Γιατί δεν περπατάω καλά, πέρσι περπατούσα καλύτερα» και συνέχεια αναφερόταν σ αυτό το πρόβλημα . Κάποια στιγμή του είπα «Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν δυο τρόποι να γερνάς . η γερνάς από τη μέση και πάνω και «τραβιούνται»οι άλλοι ή γερνάς από τη μέση και κάτω και «τραβιέσαι «μόνος σου. Αυτό ήταν. Δεν με ξαναφώναξε ποτέ , μέχρι τη μέρα που μπήκε βαριά άρρωστος πια στο «Υγεια»

Η Επιστήμη σίγουρα προοδεύει…οι άνθρωποι όμως όσο αφορά την ποιότητα της ζωής , προσέχουν περισσότερο;

 Στον Δυτικό κόσμο πιστεύω ότι έχει ασκήσει επιρροή η πολιτική των καρδιολόγων. Το κοινό έχει πειστεί και ο τρόπος ζωης έχει αλλάξει προς το καλύτερο .

Ακόμα και τα απαγορευτικά μέτρα  για το κάπνισμα παρ όλη την αντίδραση  κατά 20% μειωθήκαν τα καρδιαγγειακά. Βέβαια έχει πια μεγαλώσει το προσδόκιμο της ηλικίας οπότε η φθορά είναι αναμενόμενη και η δραστηριότητα των καρδιολόγων δεν μειώνεται.

Οι γυναίκες είναι πιο φανατικές καπνίστριες;

Η βλαπτική δράση του καπνίσματος στις γυναίκες ήταν κάτι που εμφανίστηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο γιατί πήγαν οι γυναίκες και δουλέψανε στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις και εκεί μαθανε να καπνίζουνε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τότε που εμφανίστηκε το κάπνισμα, αντικατέστησε την παλιά φυματίωση ,αφού δημιουργεί βλάβες και στα πνευμόνια και στην καρδιά.

Φρονώ ότι η πολιτική που ασκούμε είναι λάθος. Το  να λέμε μην καπνίζετε ότι οι άνθρωποι που παθαίνουν εμφράγματα κάτω των 45 είναι όλοι καπνιστές   δεν αποδίδει .

Εγώ  θα έλεγα να κάνουμε το αντίθετο. «Σας παρακαλούμε εμείς οι πνευμονολόγοι και καρδιολόγοι να καπνίζετε για να έχουμε δουλειά» Οι περισσότεροι θα ένοιωθαν κοροΐδα και θα το έκοβαν

Ποιους σταθμούς  στην ζωή σας  έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους ;

Όταν είναι κανείς νέος όλα μοιάζουν εύκολα

Ξεκίνησα την μετεκπαίδευση μου στην Γερμανία γιατί όλοι οι δάσκαλοι μας εκεί είχαν σπουδάσει

Ήταν δύσκολοι καιροί. Φανατιστείτε ήταν αδιανόητο  να κλείσει μαγαζί γιατί κάποιος πήρε άδεια, θα τον ντουφέκιζαν.

Ο σπιτονοικοκύρης μου είχε καταφέρει να βάλει μερικά λεφτά στην πάντα που δεν τα είχε δηλώσει και η αγωνία του ήταν  μεγάλη και  δεν τολμούσε να τα ξοδέψει

Όταν ζούσε η πρώτη μου σύζυγος παίρναμε  το μικρό μας αυτοκίνητο και κατεβαίναμε από την Γερμανία στο Μιλάνο για να φάμε μακαρονάδα.

Στο νοσοκομείο που ήμουνα, ο καθηγητής μου που ήταν νέος και ζόρικος όταν είχα κάνει την διδακτορική μου διατριβή  την βρήκε πολύ καλή και έτσι έγινα διδάκτωρ. Εκείνος ήταν αναπληρωτής καθηγητής είχε κατέβει στο Μόναχο όπου και  εκλέχτηκε καθηγητής, Είπαμε  να του στείλουμε ένα τηλεγράφημα. Αναρωτιόμασταν τι να του γράψουμε . Οπότε είπα εγώ .

«Όχι μόνο μυαλό και εργασία ,υπομονή χρειάζεται για να κάνεις ένα έργο». Όταν γύρισε ρώτησε ποιος το έγραψε αυτό .Οπότε είπανε εγώ. Και με πήρε μαζί του και ανέλαβα το αιμοδυναμικο εργαστήριο  . Πήγα στο Παρίσι και έμαθα ότι το ειπε  ο Αποστολος Παύλος . Σαν να έπαθα επιφοίτηση Αγίου πνεύματος όταν είδα τον εξαιρετικό τρόπο που δουλεύανε και φερόντουσαν

 Τι ρόλο έπαιξαν οι γυναίκες στη ζωή σας;

 Με έκαναν να πιστέψω πώς ότι αξίζει στον κόσμο αυτό,  περισσότερο, είναι οι γυναίκες . Πιστεύω  σιγά σιγά θα αποκτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο και θα είναι αυτές τα αφεντικά σ αυτό που λέμε πολιτισμένο χώρο. Έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης ίσως επειδή γεννάνε παιδιά έχουν μέσα τους δύναμη και είναι οι υποδοχείς των συναισθημάτων των ανδρών, γιατί οι άνδρες παρ όλα όσα λένε είναι πολύ πιο συναισθηματικοί.

Υπάρχει συνταγή ενός πετυχημένου γάμου

 Τυχερό

Υπομονή είχατε πάντα;

 Ναι

Σαν παιδί ήσασταν  άτακτος;

Όχι. Aπό μικρός είχα ένα αίσθημα ότι έπρεπε γρήγορα να γίνω ανεξάρτητος , Έπρεπε να τα καταφέρω. Αν έπαιρνα 9 και όχι 10 έσκαγα από το κακό μου

Πιστεύω ότι πατέρας μου έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Δεν ανήκε σε καμιά κάστα, δούλευε και ήθελε αυτό να του αναγνωρίζεται.

Σήμερα τα νέα παιδιά σαν να βαριούνται ….

Εμείς τελειώσαμε το Βαρβάκειο αλλά δώσαμε 800 εξετάσεις και μπήκαμε 75 και δεν ήμασταν παιδιά πλουσίων. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσεις στη ζωή είναι να κάνεις ότι καλύτερο μπορεί να γίνει.

Αυτό έχει αντιστραφεί. Η Αριστεία  δεν αναζητείται σε μεγάλο βαθμό στη ζωή πια. Δεν ξέρω που οφείλεται. Ίσως… στον εκδημοκρατισμό

Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα δύσκολα ; Tί λέτε;

Τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως ς άλλαξαν πολλά . Αν κάνετε μια βόλτα σε μια αγροτική περιοχή  θα  δείτε όλο μερσεντές, Ζήσαμε παραπάνω από τις δυνατότητες μας , ενταχθήκαμε στην Ευρώπη και πιστέψαμε ότι θα ήταν η νταντά μας και πιστέψαμε ότι θα ζήσουμε όπως μας αρέσει υπο τον όρο να μας υποστηρίζει,.

Η παραγωγή δεν αναπτύχθηκε άρα ανεργία.

Η ανεργία καταπολεμήθηκε με την ένταξη στο δημόσιο. Αυτό θα ξεπεραστεί δύσκολα Τα κεκτημενα δεν τα δικαιούμαστε πια .Αρα θα αναγκαστούμε να ζήσουμε όπως οι παλαιότεροι .. Υπάρχει ο κίνδυνος της πτωχεύσεως …..και μετά θα γυρίσουμε στις παλιές τις δόξες

Αυτή τη στιγμή η Αμερική εκδίδει ομόλογα τα οποία αγοράζουν οι Κινέζοι Οι Κινέζοι υπερέχουν της Ευρώπης και οι Ινδίες αναπτύσσονται ραγδαία…

Τι σας χαλαρώνει

 Το διάβασμα, ,η μουσική, έπαιζα ως παιδί .Ο πατέρας μου είχε βάλει  μέσα στην κουλτούρα  μας , κάποιο μουσικό όργανο . Εγώ έπαιζα βιολί αλλά το παράτησα στα 15 .

Όμως η αγάπη για τη μουσική μου έμεινε. Ασχολήθηκα λίγο με την Λυρικη Σκηνη χρημάτισα πρόεδρος μερικούς μήνες αλλά  παραιτήθηκα γιατί οι οικονομικές συνθήκες ήταν πρωτοφανείς

Μικρές ευτυχισμένες στιγμές τι περιλαμβάνουν;

Μερικούς φίλους, ουίσκι όχι κρασί, πηγαίνω κολωνάκι , μοναστηράκι έχω βρει ένα βιβλίο που σε οδηγεί στα βυζαντινά σημεία των Αθηνών καθώς και στα Αρχαια Ελληνικα  .Τριγυρνάω γύρω από την Ακρόπολη και το απολαμβάνω.

Έχω καιρό να πάω στο Παρίσι και το Μόναχο. Πηγαίνω μόνο στην Ν.Υορκη

15 μέρες τα Χριστούγεννα, γιατί η σύζυγος μου έχει παιδιά και εγγονια

 

Πως θα θέλατε την Ελληνικη Τηλεόραση;

 

Θα ήθελα μια τηλεόραση που να έχει καθορισμένα ωράρια και ο κάθε ένας να ξέρει να βρει αυτό που του είναι  χρήσιμο να έχει διδακτικό χαρακτήρα με τέχνη, φιλοσοφία ,επιστήμες κλπ  Θα ήθελα οι ειδήσεις να είναι ειδήσεις  και όχι τεχνητή ανταλλαγή απόψεων  που πολλές φορές παίρνει τον χαρακτήρα του γελοίου

 Η σχέση σας  με την φύση;

Μηδέν Μεγάλωσα σε  πόλεις .Θεσσαλονίκη ,Κοζάνη, Σέρρες, Αθήνα, Γερμανία Παρίσι και πίσω.

 θα μπορούσε το σύστημα υγείας να λειτουργήσει σοφά;

 Θίγετε ένα θέμα που με ενδιαφέρει

Όταν έγινε ο νόμος πλαίσιο παραιτήθηκα από Καθηγητής γιατί είπα ότι δεν μπορώ να κάνω την δουλειά μου με λαϊκές συνάξεις και δικαιώθηκα σε μεγάλο ποσοστό

Μετέτρεψαν τους γιατρούς σε δημοσίους υπαλλήλους .

Η επιτυχία του γιατρού ε είναι η καταξίωση του από τον ασθενή

Ο γιατρός δούλευε στο νοσοκομείο και κέρδιζε την ζωή του από το ιατρείο του. Οπότε το φακελάκι δεν υπήρχε

Ο γιατρός θα μπορούσε ανάλογα την αξία του να αμείβεται  και να έχει τους απόρους και τους εύπορους  και να τηρεί τις αναλογίες, όπως κάναμε τον παλιό καιρό

Στα επείγοντα περιστατικά το ΕΣΥ απέδωσε.Αλλά από κει και πέρα….

Ακούω και ελπίζω να αρχίσει πάλι το παλιό σύστημα οι ιδιωτικές εταιρείες να συνεργαστούν με τα κρατικά νοσοκομεία

Όταν οι γιατροί, νομίμως εξασφαλίζουν την οικονομική τους αξιοπρέπεια και η ποιότητα των νοσοκομείων θα βελτιωθεί .Αν δημιουργηθούν πτέρυγες ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός και τά Νοσοκομεία θα σταθούν και δεν θα μαδιέται το δημόσιο.

 Ποιες κατά την γνώμη σας είναι οι σύγχρονες μάστιγες της εποχής μας;

Έχει υπερτραφει η εντύπωση του ανθρώπου ότι έχει μόνο δικαιώματα

Kαι ο πολιτικός κόσμος στον τόπο μας έχει επαγγελματικό χαρακτήρα

Τα θετικά;

 Οι άνθρωποι είναι πιο γεροί

Τα παιδιά μορφώνονται

Η ποιότητα των Ελλήνων έχει ανέβει ,αλλά ακόμη είμαστε σε αναζήτηση κανόνων

Πως αντιμετωπίζετε την ιδέα του θανάτου;

Ζωή και θάνατος δεν αντιστρατεύονται αλλήλους , αλλά είναι οι δυο όψεις ενός νομίσματος. Αυτό θα μας οδηγήσει σε διαλεκτική συνύπαρξη με την ζωή μας και συγχρόνως με τον θάνατό μας.

Αν δεν πετύχουμε αυτή την αναμέτρηση, καταδικάζουμε τον εαυτό μας στην συμβατικότητα που μας οδηγεί σε μια ζωή κοινότοπη και άγευστη

Όταν ο ήρωας του Ιψεν ρωτά την γυναίκα που αγαπάει, αλλά με την οποία κοινωνικοί λόγοι τον εμποδίζουν να ενωθεί «Αν πεθαίναμε και ανασταινόμασταν , τι θα βρίσκαμε;

Πήρε την απάντηση

«Ο,τι δεν είχαμε ζήσει»

Αν ψάχνουμε να βρούμε καταξίωση στη ζωή, ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνο βιολογική. Οπότε αποφασίζουμε να προσφέρουμε στην ζωή μας για μια αξία, θα τιθασεύουμε τον φόβο του θανάτου

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι δεν είναι η ζωή που αξίζει, η ηθική ζωή είναι αυτή που αξίζει. Αν δεν καταφέρνουμε κάτι τέτοιο, τότε καταδικάζουμε τον εαυτό μας στην αγωνία και στην συμβατικότητα και στην υιοθέτηση θέσεων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά φιλοδοξίες αθανασίας

#########