Πολύ πρόσφατα τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν έντονα με την διαμάχη που προέκυψε μεταξύ των υπηρεσιών του ΙΚΑ και των ασθενών με διαβητικό πόδι, για την κάλυψη των δαπανών ειδικών υποδημάτων. Αν και δεν είναι ευχάριστο να μιλάμε για επιπλοκές και ακρωτηριασμούς  στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι βέβαιο ότι η πολιτεία πολλές φορές δεν αντιμετωπίζει με τον καταλληλότερο τρόπο τα προβλήματα των ατόμων αυτών. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία μακροχρόνια και δυσβάστακτη πάθηση.

 

 

Το κόστος της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου διαβήτη είναι μεγάλο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν υπολογιστεί το επιπρόσθετο κόστος της αντιμετώπισης των χρόνιων επιπλοκών του. Από τις επιπλοκές του διαβήτη ιδιαίτερο κόστος έχει η αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας, η στεφανιαία νόσος και το διαβητικό πόδι.

Ιδιαίτερα οι συνέπειες του ακρωτηριασμού είναι αρκετά επώδυνες και βασανιστικές όπως έχει αποδειχθεί από πληθώρα Ελληνικών και διεθνών μελετών. Επιπροσθέτως, ο ακρωτηριασμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων με διαβήτη, με παράλληλες σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Κάθε 30 δευτερόλεπτα παγκοσμίως πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός ποδιού σε κάποιο άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος παγκοσμίως.

 

Η ίδρυση και η λειτουργία ενός εξειδικευμένου και πλήρως εξοπλισμένου Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού από την Βιοκλινική Θεσσαλονίκης (πρώην Κλινική ‘’Γαληνός’’) αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα.

Υπεύθυνοι για την λειτουργία του Ιατρείου είναι ο Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής  ΑΠΘ κ. Θ. Γερασιμίδης, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας ΑΠΘ  κ. Τ. Διδάγγελος και το Λέκτορας της Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ κ. Δ. Καραμάνος.

 

Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση  είναι το ότι το άτομο με το διαβητικό πόδι θα εξετάζεται και θα εκτιμάται το μέγεθος του προβλήματός του  από τον διαβητολόγο και τον αγγειοχειρουργό ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό μπορεί να προσδώσει  καλύτερες και γρηγορότερες θεραπευτικές αποφάσεις και δυνατότητες. Έχει συμβεί πολλές φορές τα άτομα αυτά να αποστέλλονται προς εκτίμηση από την μία ειδικότητα στην άλλη με αποτέλεσμα το χάσιμο πολύτιμου και κρίσιμου για την επούλωση του έλκους, χρόνου.  Άλλες πάλι φορές δεν ζητείται η εκτίμηση και η αντιμετώπιση από την μία ή την άλλη ειδικότητα.  Η ρύθμιση του διαβήτη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επούλωση του έλκους.

Το πρόβλημα του διαβητικού ποδιού είναι σύνθετο. Οφείλεται στο μεγαλύτερό του μέρος στην διαβητική νευροπάθεια και σε μικρότερο ποσοστό στην περιφερική μακροαγγειοπάθεια. Η άμεση διάγνωση και η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση είναι τα κρίσιμα σημεία για την επούλωση του διαβητικού έλκους και την αποφυγή του ακρωτηριασμού. Σήμερα με τους σύγχρονους τρόπους θεραπείας που διαθέτουμε,  περιπτώσεις που παλαιότερα θεωρούνταν ως ΄΄χαμένες΄΄ ή ως μη-ιάσιμες,  τώρα μπορούν να θεραπευθούν.

 

Ακόμη περισσότερο, όπως έχει δειχθεί από πολλές μελέτες παρά την ύπαρξη προβλημάτων στα πόδια των  ατόμων με διαβήτη, η επιδείνωσή τους και η  εμφάνιση  έλκους, μπορούν να αποφευχθούν με την  κατάλληλη φροντίδα, εκπαίδευση και παρακολούθηση.

 

Η Βιοκλινική Θεσσαλονίκης (πρώην Κλινική ‘’Γαληνός’’) διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια όπως μικροβιολογικό για τις καλλιέργειες υλικών από την περιοχή του έλκους, ακτινολογικό (υπεύθυνος ο ομότιμος Καθηγητής Σ. Εφραιμίδης) με δυνατότητες πραγματοποίησης μαγνητικής τομογραφίας και ψηφιακής αγγειογραφίας. Επίσης, είναι διαθέσιμες όλες οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι για την επούλωση του διαβητικού έλκους και ένα πολύ καλά εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Συγκριτικά με τις άλλες διαβητικές επιπλοκές, τα προβλήματα από το διαβητικό πόδι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν με την εφαρμογή απλών μεθόδων εκπαίδευσης και φροντίδας.

Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια των γιατρών σε συνεργασία με την Βιοκλινική Θεσσαλονίκης θα ωφελήσει σημαντικά τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού.

 

Στα πλαίσια μάλιστα της κοινωνικής ευθύνης της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, τις ημέρες 8 και 15 Δεκεμβρίου 2010 και ώρες 15:00-18:00 θα γίνεται δωρεάν εξέταση από τους υπευθύνους του ιατρείου Διαβητικού Ποδιού σε άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.

 

 

 

DR Διδάγγελος Τριαντάφυλλος

Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας

Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Συνεργάτης «Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης» του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

#########