Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αφορά στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του προστατευτικού δηλαδή εκείνου ιστού, που ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος. Η πάθηση ως γνωστό, προσβάλλει κυρίως ηλικίες ασθενών μετά τα 50 έτη με ιδιαίτερη έξαρση σε ηλικίες άνω των 60-65. Η καταστροφή του χόνδρου έχει ως αποτέλεσμα δυσκαμψία, πόνο, παραμόρφωση, δυσχέρεια βάδισης και ενίοτε αστάθεια στην κίνηση του γόνατος προκαλώντας σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα και επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητά του

.

 

 

Ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων ασθενών αναγκάζεται να υποβληθεί τελικά σε χειρουργική επέμβαση διότι η ΟΑ είναι πάθηση συνεχώς επιδεινούμενη και η συντηρητική αντιμετώπιση έχει αποτέλεσμα μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος, η τοποθέτηση δηλαδή χειρουργικά μιας νέας άρθρωσης από κράμα μετάλλων και πολυαιθυλένιο (πλαστικό), είναι η μέθοδος εκλογής που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπισή της.

Πρόσφατα,  μια νέα τεχνική τοποθέτησης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Αθήνα για πρώτη φορά με  επιτυχία, η ολική αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας γνωστή ώς ΜΙK (MINIMALLY INVASIVE KNEE)

 

Πρόκειται για την εμφύτευση με ειδικό εξοπλισμό.και τεχνική, της αρθροπλαστικής μέσω μικρής τομής και ελάχιστης διατάραξης των μαλακών μορίων. Ενώ δηλαδή με την παραδοσιακή μέθοδο η εμφύτευση της αρθροπλαστικής διενεργείται μέσω τομής άνω των 20 εκατοστών στο γόνατο, η  MIS-TKR τοποθετείται μέσω τομής μόλις 8 εκατοστών. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο αισθητικό. Ο ασθενής που υποβάλλεται στην παραπάνω μέθοδο βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, αποκαθιστά την κίνηση του γόνατος και επιστρέφει στις δραστηριότητές του πολύ γρηγορότερα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος με αποφυγή έτσι της ανάγκης μεταγγίσεως. Επιπλέον μειώνεται δραματικά η παραμονή σε νοσηλευτικό ίδρυμα από 8-10 μέρες σε 3-4 μέρες, ενώ μειώνεται και ο χρόνος τελικής αποκατάστασης, φυσικοθεραπείας και εξάρτησης από βοηθητικά μέσα (βακτηρίες, μπαστούνι κλπ).

Τα αποτελέσματα της ΜΙΚ είναι εξαιρετικά, επιβεβαιώνοντας τα αντίστοιχα του εξωτερικού (η μέθοδος χρησιμοποιείται στην Βρετανία και ΗΠΑ από 5ετίας )  κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του μικρότερου χρόνου ανάνηψης και αποκατάστασης αλλά και του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος.

Η ΜΙΚ συνδυάζεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις  με ρομποτικό σύστημα  ( ΜΙΚ + CAOS computer assisted orthopaedic surgery) ενώ παρόμοια τεχνική εφαρμόζεται στην αρθρίτιδα του ισχίου για την εμφύτευση αρθροπλαστικής του ισχίου.

 

 

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου σε σύγκριση με την παραδοσιακή είναι :

 

MIΚ

Παραδοσιακή TKR

 

 

1. Μικρότερος χρόνος παραμονής (3 ημέρες)

Χρόνος παραμονής 8 – 10 ημέρες

2. Μικρότερη τομή (8 εκατοστά)

Τομή  μεγαλύτερη των > 20 εκ.

3. Ελάχιστη επέμβαση στα μαλακά μόρια (μύες – επιγονατιδικός τένοντας)

Διάνοιξη ευρεία των μαλακών μορίων

4. Μικρή απώλεια αίματος

Μεγάλη απώλεια αίματος – ανάγκη για μετάγγιση

5. Συντομότερος χρόνος αποκατάστασης (επιστροφή στις δραστηριότητες)

Μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης

6. Μικρότερος χρόνος εξάρτησης από πατερίτσα – μπαστούνι (>10-14 ημέρες)

Μεγαλύτερος χρόνος εξάρτησης που αγγίζει τις 40 ημέρες

7. Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

Ισχυρός μ/χ πόνος

 

 

 

 

 

 

Αθανάσιος Δ. Κουκάκης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός ,Επιμελητής στην Β΄ Ορθοπαιδική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και ταυτόχρονα υπεύθυνος του τμήματος ελάχιστης επεμβατικότητας  και ρομποτικής χειρουργικής αρθροπλαστικών της κλινικής Λευκός Σταυρός Αθηνών καθώς και του τμήματος χειρουργικής ώμου.

Υπεύθυνος Τμήματος ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS)

και ρομποτικής χειρουργικής αρθροπλαστικών  (CAOS)

Λευκού Σταυρού Αθηνών

#########