Μία πλήρης διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης τόσο για την πνευμονολογική κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό ξεκίνησε την λειτουργία του, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις του αναπνευστικού. Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.lung.gr, η οποία λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Ιδρύματος «Θώραξ» και αποκλειστικό χορηγό το τμήμα Αναπνευστικών Παθήσεων (Πνευμονολογίας) της ελληνικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen.

 

Το www.lung.gr αποτελεί μια σελίδα ιατρικής πληροφόρησης, που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, ειδικά όσους ασχολούνται με νόσους του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, το ευρύτερο κοινό (οι ασθενείς και φροντιστές τους) μπορεί να ενημερώνεται για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν στη θεραπεία των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

 

Η ιστοσελίδα αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την ιατρική κοινότητα των πνευμονολόγων, οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε συγγράμματα, νέα και ανακοινώσεις σχετικά με την ειδικότητά τους. Θα μπορούν, παράλληλα, να ενημερώνονται για τα επερχόμενα συνέδρια, τα ιατρικά συμπόσια, ημερίδες, εκδηλώσεις με θέμα τις νόσους του αναπνευστικού, πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες και ανακοινώσεις των μεγαλύτερων επιστημονικών εταιρειών (American Thoracic Society, American College of Chest Physicians, European Respiratory Society, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία), εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για βασικές νόσους του αναπνευστικού, από ελεύθερα διαθέσιμες πηγές του διαδικτύου (πχ: pneymonologia.grcopdgroup.gr, κτλ). Σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο της πρωτοποριακής αυτής ιστοσελίδας, υπάρχουν και εβδομαδιαίες ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης με την μορφή quiz.

 

Η διάρθρωση του www.lung.gr είναι μοντέρνα και απολύτως λειτουργική. Περιλαμβάνει ενότητες, όπως «συνέδρια–σεμινάρια», «παρουσιάσεις», «κατευθυντήριες οδηγίες», «ιατρικές εφαρμογές (apps)» και «κουίζ», ενώ ασθενείς και γιατροί θα έχουν πρόσβαση σε σχετικούς με την Πνευμονολογία ελληνικούς και διεθνείς συνδέσμους.

Στην ενότητα «παρουσιάσεις», παρατίθενται γενικές πληροφορίες για παθήσεις του αναπνευστικού, όπως το άσθμα, οι υπεζωκοτικές συλλογές, η φυματίωση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Παρέχονται, επίσης, στοιχεία για τη φυσιολογία και τον λειτουργικό έλεγχο.

Οι πνευμονολόγοι έχουν πρόσβαση σε κατευθυντήριες οδηγίες για νοσολογικές οντότητες της ειδικότητάς τους, όπως αντιθρομβωτική αγωγή, άσθμα, βρογχιολίτιδα, διακοπή καπνίσματος, επεμβατική πνευμονολογία, καρκίνος του πνεύμονα, πνευμονικές λοιμώξεις, πνευμονική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, χρόνιος βήχας και σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο.

Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να βρουν στο www.lung.gr ιατρικές εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά τους. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η «QxMD’s Read», μία εφαρμογή με την οποία μπορούν να παρακολουθούν και να μένουν ενήμεροι σχετικά με τα αγαπημένα τους Ιατρικά Περιοδικά.

Η εφαρμογή παρέχει συγκεντρωτικά κάθε τεύχος των JAMA, NEJM, AAFP ή όποιο άλλο περιοδικό τους ενδιαφέρει. Όλοι οι χρήστες λαμβάνουν περιλήψεις και συνδέσμους από άρθρα στο Pubmed. Οι χρήστες που διαθέτουν ακαδημαϊκή διαπίστευση μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στα πλήρη κείμενα σε μορφή PDF μέσω της εφαρμογής.

Στόχος της σελίδας είναι να καλύψει ένα συγκεκριμένο κενό πληροφόρησης των επαγγελματιών υγείας στις νόσους του αναπνευστικού στην Ελλάδα, που είναι η συγκεντρωμένη πληροφόρηση για επερχόμενες εκδηλώσεις και πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες, που διαφορετικά συναντώνται σε αποσπασματική και διάσπαρτη μορφή. Η σελίδα έχει σύνδεση με τα βασικά social media για μεγαλύτερη διείσδυση στο στοχευμένο κοινό της με σελίδα στο Facebook, twitter και linkedin.
Η κα Μαριάννα Αναστασάκου, Business Unit Director RespiratoryOncology της Εταιρείας Pharmathen, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και περήφανοι  που για ακόμα μια φορά, το τμήμα Πνευμονολογίας της Pharmathen, καταφέρνει να καινοτομήσει και να διαφοροποιηθεί, καλύπτοντας τις ανάγκες της ιατρικής κοινότητας και τις ανησυχίες των ασθενών, που μέχρι σήμερα παρέμεναν ανικανοποίητες, στηρίζοντας τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.lung.gr. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε δίπλα στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς, με διαρκή επαγρύπνηση και στήριξη ενεργειών που προάγουν την επιστημονική γνώση και πληροφόρηση».

 

#########